10 alternative la YouTube

sâmbătă, mai 19, 2018 10:34
Posted in category IT

YouTubeDeşi YouTube este site-ul video cel mai accesat în România – pagina web de pornire a Youtube-ului este pe locul 2, în România, ca număr de accesări, după pagina https://www.google.ro/, de căutare în limba română – există şi alte variante pentru cei care vor să vizioneze materiale video interesante. Înainte de asta, însă, merită amintită o scurtă istorie a YouTube-ului (ce poate fi citită aici). Era decembrie 2005 şi trei foşti angajaţi ai PayPal, Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim, nu aveau unde să-şi încarce filmele făcut la o petrecere. Aşa încât s-au hotărât să lanseze propriul site unde doritorii puteau să-şi încarce filmuleţele, cu ceva limitări în acea perioadă. Doi dintre cei trei, Chen și Karim, au studiat știința computerelor la Universitatea din Illinois, iar al treilea, Hurley, a studiat design-ul la Universitatea Indiana din Pennsylvania, adică nu erau total străini de problemă.

Ideea s-a bucurat de un succes imens, beneficiind şi de o investiţie de 11,5 milioane de dolari, în perioada noiembrie 2005 — aprilie 2006. Site-ul a crescut rapid şi, în iulie 2006, a ajuns să aibă 100 milioane de vizualizări pe zi, adică un număr imens la acea vreme. Acest succes a determinat colosul Google să cumpere YouTube-ul, în octombrie 2006, plătind suma de 1,65 miliarde de dolari. Tranzacţia este finalizată în 13 noiembrie 2006 şi, de atunci, YouTube devine o componentă a celui mai cunoscut brand de pe Terra, Google.

Haideţi să vedem acum ce alternative la YouTube merită atenţie.

  1. Vimeo cuprinde materiale video de calitate, unele chiar înaltă, oferă o serie de filme şi seriale de televiziune, plus o funcţie care facilitează căutarea şi organizarea fişierelor video.
  2. Metacafe (https://www.metacafe.com/) este un site cu materiale video de scurtă durată, dar interesante şi utile, cu o intefaţă simplă şi sugestivă, plus o împărţie a videoclipurilor în categorii.
  3. The Internet Archive (https://archive.org/details/movies) este, aşa cum sugerează şi numele, o bibliotecă web, ce cuprinde materiale digitale precum: cărţi, muzică, soft-uri şi, evident, filme. Deţine o vastă colecţie de filme cu conţinut istoric şi, partea tare a site-ului, seriale TV și filme care sunt, de obicei, mai greu de găsit pe alte site-uri.
  4. Crackle este deținut de Sony Pictures Entertainment, fiind un fel de canal TV online, care oferă atât emisiuni originale pentru web, cât și filme și emisiuni TV de la Hollywood.
  5. Screen Junkies este specializat în conținut original care acoperă seriile TV și filmele. Cele mai multe dintre materialele video ale site-ului sunt de natură comică.
  6. MySpace are multe dintre clipurile video bazate pe interviuri, ce prezintă celebrități, din domeniul muzicii sau sportului, în situații inedite.
  7. The Open Video Project (https://open-video.org/) este orientat către comunitatea de cercetare, inclusiv pentru cei care lucrează la recuperare multimedia și biblioteci digitale. Având în vedere acest lucru, majoritatea videoclipurilor sunt educative în natură. Există multe videoclipuri din arhivele NASA, precum și o colecție de reclame clasice TV și de filme educative care datează din anii 1950.
  8. 9GAG este o colecţie de materiale video distractive: fotografii amuzante, GIF-uri, videoclipuri, jocuri, memuri, animaţii și altele asemenea.
  9. TED cuprinde mai mult de 2.300 de discursuri care acoperă o gamă largă de subiecte, cum ar fi tehnologia, afacerile, design-ul, știința și problemele globale. Unele discursuri sunt amuzante, iar altele sunt emoționale. Unele discursuri sunt menite să vă învețe ceva specific, în timp ce altele sunt acolo în principal pentru divertisment. Dar toate videoclipurile TED cuprind ceva memorabil. Lungimea maximă a unui videoclip este de 6 minute. De-a lungul timpului, am vizionat zeci de videoclipuri de pe TED (multe sunt subtitrate în limba română). Mi-au rămas de acolo, în memorie şi în suflet, cuvinte şi expresii unice, pe care nu le-am auzit sau citit în altă parte. TED este o platformă în care merită să intraţi zilnic pentru o porţie de geniu, fie ea şi de numai 6 minute.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

2 Responses to “10 alternative la YouTube”

  1. 15 cele mai vizionate videoclipuri YouTube din toate timpurile | A șaptea dimensiune says:

    august 7th, 2018 at 12:41

    […] 10 alternative la YouTube […]

  2. Câteva soft-uri pentru a descărca videoclipuri de pe YouTube | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 30th, 2019 at 19:36

    […] 10 alternative la YouTube […]

Adauga un comentariu