Acţiunile securiştilor criminali împotriva disidentei Doina Cornea (IV)

vineri, ianuarie 3, 2020 16:29

Doina CorneaÎnceputul victoriei

Totuşi, duminică, 7 iulie 1985, Vlad Georgescu îşi începe emisiunea sa de la Europa Liberă cu un anunţ care va da fiori reci securiştilor clujeni şi şefilor acestora: “Am primit recent, din partea unei profesoare din Cluj-Napoca, mai multe scrisori deschise deosebit de interesante. Prima scrisoare, pe care o difuzăm astăzi, se intitulează “Către tineri”. Ea se referă la rolul negativ al materialismului, la cerinţele păstrării şi cultivării valorilor spirituale, precum şi la necesitatea renaşterii interioare.

Scrisoarea a doua – pe care o vom difuza săptămâna viitoare – se intitulează Despre libertatea spirituală şi creativitate. Autoarea propune o încercare de împotrivire faţă de fenomenul alienării. Ea consideră necesară eliberarea spiritului, recucerirea puterii de comunicare – între noi, şi între noi şi divinitate – deblocarea interioară şi recucerirea puterii de creaţie a poporului, blocată vreme de 40 de ani…

Va urma o scrisoare intitulată Despre înstrăinarea de sine, apoi o alta intitulată Despre machiavelism. Ultima scrisoare poartă titlul Asupra ideii de adevăr.”

Cercul s-a strâns, dar căderea nu s-a produs. Iar de acum înainte nici nu se mai poate produce.

Raportul din 7 august 1985 al colonelului Oprea conţine, desigur, noi măsuri: “Se vor extinde mijloacele T. O. (ascultarea telefonului şi înregistrarea audio a celor vizaţi de securiştii criminali – n.m.) la domiciliul obiectivei şi al fiului său.

Se va institui consemn ca legăturile sale telefonice cu străinătatea să fie întrerupte, iar la PTTR, în mod legendat convorbirile să fie împiedicate.

Se vor institui măsuri mai severe de control “S” (controlul corespondenţei – n.m.) astfel încât să nu mai poată primi sau trimite material cu conţinut necorespunzător.

Prin mijloacele muncii şi prin filaj, se vor identifica toate legăturile…

Se vor completa datele privind relaţiile obiectivei cu filozoful Constantin Noica şi se va conlucra cu Direcţia III şi I.J. Sibiu din M.I. pentru a împiedica dezvoltarea acestei legături pentru care obiectiva face eforturi deosebite…

Se vor menţine legăturile directe cu obiectiva pentru a o determina să respecte legile ţării (ţara fiind, în acel an 1985, moşia comuniştilor criminali, trădători de neam şi ţară, aduşi de ruşi la putere pentru a extermina elitele României – n.m.); după fiecare acţiune de încălcare a legii va fi chemată şi i se vor aplica măsurile legale ce se impun.

Prin măsuri diversificate va fi împiedicată să se întâlnească cu diplomaţi, ziarişti străini sau alţi emisari.”

Totuşi, pe ansamblu, tonul raportului este unul resemnat. Singura victorie a Securităţii pe care colonelul Oprea o menţionează este descoperirea faptului că Doina Cornea “nu dispune de un canal de legătură clandestin cu străinătatea.

Prima scrisoare difuzată în august 1982 a fost scoasă din ţară de către fiica sa Ariadna care a fost ca turistă în ţară, a doua, difuzată în ianuarie 1984, a fost scoasă prin intermediul unui turist din RFG (Republica Federală Germania – n.m.) pe care l-a abordat ocazional; iar ultimul set de materiale difuzat de Europa Liberă în luna iulie 1985 a fost predat personal lui Vlad Georgescu, cu care s-a întâlnit în decembrie 1984 la Paris, obiectiva fiind în vizită la fiica din Franţa.”

În rest, “cu privire la fiul său, Horaţiu I. Iuhas, inginer la centrul de calcul minier, se va discuta cu el la sediul inspectoratului… În cazul unei atitudini necorespunzătoare, va fi informată conducerea Centrului de calcul asupra problemelor pe care le ridică el şi familia sa, pentru a mobiliza colectivul de muncă la influenţarea sa pozitivă (“colectivul de muncă” era “mobilizat” de securişti; refuzai să-l “scuipi” pe “obiectiv” în şedinţă, adio promovări, avantaje, ba chiar puteai avea probleme; aşa erau “mobilizaţi” oamenii muncii de către securiştii criminali – n.m.) şi pentru a analiza oportunitatea menţinerii lui în acest loc de muncă (dacă unul dintre membrii familiei mişca în front, ceilalţi membri ai familiei aveau de suferit; aşa acţionau securiştii, braţul înarmat al dictaturii comuniste, cea care i-a ucis, printre milioane de alţi martiri, pe cei care au făcut posibil momentul 1 Decembrie 1918, Iuliu Maniu, deputaţii unionişti de la Chişinău, care au votat în 27 martie 1918 Unirea cu Ţara etc. – n.m.) care (sic!) este un punct deosebit de vulnerabil.

Cu privire la fiica sa Ariadna Iuhas – Le Gall care are dublă cetăţenie (română-franceză) având în vedere că desfăşoară activităţi duşmănoase împotriva ţării noastre (evident, România comunistă era ţara lor, a securiştilor criminali care se aprovizionau la gospădăriile de partid, în timp ce restul populaţiei făcea foamea la cozi imense, cu pâinea, uleiul şi zahărul la cartelă, carnea şi ouăle lipsă, la fel ciocolata, bananele, portocalele pe care nu le gaseai în România comunistă – n.m.), se va menţine interdicţia de a veni în ţară şi se vor face propuneri de a i se ridica cetăţenia română.”

Cu alte cuvinte, nici membrii familiei nu au cedat şantajului. În plus, potrivit raportului, numărul legăturilor Doinei Cornea pare mai degrabă să se înmulţească decât să scadă.

Cum au fost posibile toate acestea? Cum a fost posibilă înfrângerea Securităţii, cum a fost posibil ca un singur om să o oblige să treacă – şi să rămână până la sfârşit – în defensivă?

Printr-o decizie simplă, nebănuit de simplă şi de gravă. Prin acea decizie prin care o femeie a devenit singurul adept – şi încă unul victorios – al nesupunerii civice în România comunistă. Doina Cornea a ales astfel să fie – şi să rămână – o majoritate de unu (şi un simbol al modului onorabil de a-ţi apăra principiile; nu ca viermii de astăzi, care-şi vând votul PSD = ciuma roşie în schimbul unui litru de ulei – n.m.).

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu