A şaptea dimensiune pe Facebook (CXCVI)

marți, martie 23, 2021 9:06
Posted in category Mass-media

Preacocalarul Daniel Ciobotea17 noiembrie 2018

Cum a contribuit Biserica Ortodoxa la demolarea morala si materiala a Romaniei

Nu numai senatorului Liviu Câmpanu i-a trecut prin cap să-l propună pe patriarhul Daniel pentru șefia Guvernului (se întâmpla în 2010, iar cel care avea asemenea idei tâmpite era parlamentar al județului Botoșani, firește – n.m.). Daniel este un tehnocrat pur-sânge, deci s-ar putea întroniza în fruntea unui guvern de tehnocrați. Mitropolia Moldovei, pe care a condus-o vreme de 17 ani, a devenit principala furnizoare de fonduri a Patriarhiei, adică un cec în alb, pe care Daniel și l-a acordat cu generozitate, dat fiind faptul că mitropolitul Moldovei este primul favorit, conform unei tradiții nescrise, la rangul de patriarh. Banii provin din exploatarea unor terenuri bine cotate pe piața imobiliară a Iașiului, în zonele Costache Negri sau Bucium. Majoritatea terenurilor sunt câștigate în urma unor procese de retrocedare. Geniul financiar al lui Daniel a speculat toate oportunitățile pentru ca terenurile să fie închiriate sau vândute, după caz, la prețurile cele mai bune. În 2007, tehnocratul-șef al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei scotea la mezat 12 hectare de teren cu prețul de strigare de 2,6 milioane de euro.

Mitropolia deține 11.000 de hectare de pădure în județul Neamț, plus o căruță de hectare pe raza localităților ieșene Ciurea și Vânători. În Dobrovăț revendică 40 de hectare de la niște amărășteni, atribuite cică ilegal de Primărie. Dacă posezi padure trebuie să faci ceva cu ea, și primul lucru care îți vine în minte este cheresteaua, pe care viitorul patriarh a debitat-o prin societatea Sfânta Troiță din județul Neamț, iar societatea Diaconia din Suceava produce prefabricate din lemn. Mitropolia mai deține brutării, un atelier de lumânări amenajat în fosta fabrică de băuturi răcoritoare Vitalef, o linie de fabricare și îmbuteliere a vinurilor, plus un depozit de vinuri în Bucium. Sfânta Troiță duduie și a fost lăsată pe mâini bune, respectiv pe ale mitroplitului Teofan, care exportă cherestea în Grecia, iar o parte din bani sunt vărsați, bineînțeles, în cecul alb al Patriarhiei.

Miile de hectare de teren agricol ale mitropoliei sunt administrate de societatea Terra Crucis. Mitropolia face turism sacru în stațiunea Durău, unde deține șase vile, plus hotelul Pelerinul. Sacru, nesacru, agresivul șantier de la Durău a intrat ca la balamuc în perimetrul Parcului Național Ceahlău, fără să plătească despăgubiri. Vorbim despre un releu al stației de radio-TV Trinitas, aparținând Mitropoliei, a cărui construcție în zona protejată a distrus specii de plante și nevertebrate unice. Mitropolia a câștigat sediul TVR Iași, a revendicat cazinoul din Vatra Dornei, a investit 75 de miliarde de lei vechi într-un centru de conferințe, face comerț pe Internet cu tipărituri și obiecte de cult, are o tipografie proprie, Golia, adusă din Elveția în 1992, o editură, Trinitas, și s-a aplecat cu maximă atenție spre Mass-media, deținând publicația Lumina și postul radio-TV Trinitas, din care stația radio acoperă 75 de procente din teritoriul național.

Lucrurile nu se opresc aici. Energicul tehnocrat-șef al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) urmărește îndeaproape situația cererilor de retrocedare adresate de către Biserică Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, având ca obiect bunurile imobile care nu pot fi restituite în natură. Vă garantăm că, după ce procesul se va fi încheiat, BOR va fi cea mai bogată instituție națională. Dar nu neapărat și cea mai credibilă. În 2010, publicația noastră a adresat o cerere Secretariatului de Stat pentru Culte, în care a solicitat date cu privire la sprijinul financiar alocat de la bugetul de stat pentru salarizarea personalului clerical. Conform datelor Secretariatului, între 2004 – 2010 s-a alocat de la buget BOR-ului o sumă totală de 565.160.663 RON, adică 134 milioane de euro.

Am prezentat datele de mai sus ca atuuri în favoarea capacității manageriale a patriarhului Daniel, care, ajuns întâistătător al BOR, își continuă opera de iscusit iconom, ca să ne exprimăm în termeni consacrați. Asta nu înseamnă că Daniel ar putea ajunge vreodată premier, așa cum a sunat predlojenia senatorului Câmpanu. În ciuda aptenței deosebite pentru mass-media, Daniel este un comunicator catastrofal și un dușman declarat al ziariștilor. Papa de la Roma acordă interviuri pe bandă, nu și patriarhul celei mai pârlite surate a Uniunii Europene. El este cvasi-ocultat, aliniindu-se unor personaje cu aură scrosantă. Dacă nu-și exprimă compasiunea pentru marile drame naționale, dă în schimb binecuvântarea unor odrasle de impostori. Patriarhul a intervenit ex-machina în cazul botezului lui Carol Ferdinand, fiul “prințului” Paul și al “prințesei” Lia: “Altețelor Sale, Prințul Paul și Prințesa Lia de România, (…) Vă adresăm alese felicitări cu ocazia botezului fiului dumneavoastră, Alteța Sa Carol Ferdinand (…)”.

Faptul că o instanță românească l-a transformat pe Paul Lambrino, fiul lui Mircea-Grigore, în Paul “de România” nu schimbă cu nimic datele problemei, însă este încă un afront direct adus Regelui Mihai, la care subscriu Președinția și Patriarhia. Paul nu este prinț și nu poate fi gratulat cu apelativul “alteță”, decât în situația în care patriarhul Daniel recunoaște drept validă căsătoria bunicii lui Paul, Zizi Lambrino, cu un prinț dezertor, recte Carol, viitorul rege al României, oficiată contra unei șpăgi ispititoare, înșfăcată de un popă rus, care i-a cununat la Odessa. Lia Georgia Triff “de România”, soția lui Paul, s-a născut în Illinois, SUA, în urmă cu 59 sau 60 de ani, în funcție de inspirație, și ar fi putut deveni, eventual, Lia de Great Lakes, unde a văzut lumina zilei, sau de San Francisco, unde a locuit multă vreme. În America s-a prezentat drept prințesa Paul. Actele dovedesc că are 61 de ani (în 2010 – n.m.). A fost cea de a cincea soață a avocatului Belli, mai mare decât ea cu 42 de ani, luptându-se cu celelalte neveste pentru o moștenire destul de modestă (un adevărat casus belli), față de standardul pe care îl afișează.

Apoi, Daniel păcătuiește grav pentru că girează impostura din sistemul de învățământ românesc, care n-a reușit să producă nici o universitate recunoscută internațional printre cele 500 clasate. Patriarhul nu se mulțumește cu cele două titluri de Doctor Honoris Causa, obținute la două obscure universități transilvănene, la Reșița și la Oradea, și își continuă cursa recoltării de lauri din policlorură de vinil, când primește același titlu DHC din partea Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, “pentru opera teologică remarcabilă” și “apărarea valorilor și libertății academice în mediul universitar”. Care mediu, nu contează pe plan mondial, – nu știu la ce mod s-o mai spunem pentru a fi crezuți pe cuvânt -, deoarece produce impostură și falsuri pe bandă.

Cât privește atitudinea lui Daniel față de presă, aceasta a fost exprimată în lucrarea Față în față cu legile și fărădelegile presei, publicată la Editura Trinitas a Mitropoliei Moldovei sub semnătura teologului Radu Căjvăneanu, care a primit binecuvântarea lui Daniel. Pentru că a îndrăznit să-l critice pe viitorul patriarh, pentru atitudini lumești legate de afaceri și procese în instanță, presa este afurisită și gratulată cu apelative de genul “tabăra pagână (în opoziție cu “cea care urmează Calea, Adevărul și Viața). Deocamdată, Daniel a găsit calea în afaceri și adevărul în sprijinirea PSD. S-a implicat politic în 1996, când l-a susținut pe Ion Iliescu. Numele lui apare în stenograma ședinței Delegației Permanente a PSD din 20 octombrie 2003, când senatorul Ion Solcanu îi comunică satisfăcut premierului Adrian Năstase că Daniel a jucat un rol covârșitor în referendumul constituțional din 2003. În concluzie, crede patriarhul în Dumnezeu? Răspunsul a fost formulat de Departamentul de planificare și analiză politică al Administrației prezidențiale: firește, că de aia l-a sprijinit pe Iliescu.

Vedeti si aici.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu