A şaptea dimensiune pe Facebook (DCXIV)

luni, august 15, 2022 19:24
Posted in category Mass-media

Godina despre politisti6 februarie 2021

Marian Godină, polițistul-cetățean, le dă o lecție usturătoare liderilor sindicali din Poliție care agită amenințările protestelor pentru că Guvernul a înghețat salariile. Într-un text pe blogul său, Godină amintește că trăim vremuri în care a-ți păstra salariul e un vis pentru mulți români.

„Într-o țară în care pandemia a lăsat mii de oameni șomeri și a afectat grav alte mii, unul ca mine, care a avut salariu întreg toată perioada asta, să iasă în stradă strigând că vrea salariu mărit mi se pare rușinos și imoral”, scrie Marian Godină.

„Eu nu am să ies în stradă și nici nu am să protestez pentru așa ceva. Acum mi s-ar părea complet imoral să fac așa ceva”, adaugă polițistul-cetățean.

„Faptul că polițiștii nu au protestat împotriva Ordonanței 13, dar o fac pentru creșteri salariale, mă întristează și îmi arată că tot stomacul primează în fața principiilor. Stomac care oricum nu e gol, ci e, probabil, doar hapsân”, punctează tăios Marian Godină.

Mesajul lui Marian Godină

„Proteste ale unor polițiști”

„La pregătirea dosarului pentru admiterea la școala de poliție, una dintre întrebările de la înscriere suna cam așa: de ce îți dorești să devii polițist?

«Din vocație», am răspuns eu, și cam așa răspundeau majoritatea.

De altfel, și acum dacă întrebi un polițist de pe stradă de ce s-a făcut polițist, probabil îți va răspunde la fel. Foarte puțini îți vor spune că au ales asta pentru bani, deși salariul este unul dintre criteriile de bază în alegerea unui loc de muncă.

Ce face un polițist? Lăsând la o parte limbajul tehnic din Legea pentru funcționarea și organizarea Poliției Române care stabilește atribuțiile instituției, voi răspunde cum ar face-o un copil căruia i s-ar adresa această întrebare.

Polițistul bagă oamenii răi la închisoare.

Desigur că mecanismul e unul mult mai complex și un rol determinant îl au și procurorii, și judecătorii, dar răspunsul ăsta banal și simplu rămâne unul corect.

Întorcându-ne în timp până la Ordonanța 13, cea prin care oamenii răi nu prea mai puteau ajunge la închisoare, asta prin numeroase piedici aduse inclusiv polițiștilor, constatăm că practicarea meseriei acestora, cea pe care mulți o aleseseră din vocație, era afectată grav.

Ați văzut atunci proteste ale sindicatelor polițiștilor? Că doar le era afectată munca, iar vocația aia de a prinde infractori și a-i trimite la pușcărie le era profund alterată. N-ați văzut.

Cu toate astea, au ieșit atunci în stradă câțiva polițiști, alături de societatea civilă. Tot respectul pentru ei, acelea au fost niște proteste pentru niște principii, nu pentru câștiguri materiale.

Acum, când se anunță că niște creșteri salariale nu vor mai avea loc, sindicate ale polițiștilor demarează proteste, iar polițiștii ies în stradă.

Foarte bine, e dreptul lor să protesteze, revendicările lor sunt corecte.

Cu toate astea, eu nu am să ies în stradă și nici nu am să protestez pentru așa ceva. Nu acum.

Acum mi s-ar părea complet imoral să fac așa ceva.

Într-o țară în care pandemia a lăsat mii de oameni șomeri și a afectat grav alte mii, unul ca mine, care a avut salariu întreg toată perioada asta, să iasă în stradă strigând că vrea salariu mărit mi se pare rușinos și imoral.

Iar faptul că polițiștii nu au protestat împotriva Ordonanței 13, dar o fac pentru creșteri salariale, mă întristează și îmi arată că tot stomacul primează în fața principiilor. Stomac care oricum nu e gol, ci e, probabil, doar hapsân.

Nu am scris textul ăsta ca să intru în grațiile domnului care dormea în zgomot de sirenă, nici pentru aplauzele civililor și nici pentru înjurăturile ce vor curge din partea unor colegi, ci doar pentru că nu-mi doresc să fiu asociat în vreun fel cu aceste proteste.” (ziaristii.com)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu