Atac dur al investitorilor americani la adresa guvernului plagiatorului Ponta

luni, noiembrie 18, 2013 22:17

Camera de Comerţ Americană în România - AmChamInvestitorii arată că lipsa de coerenţă şi consisteţă în adoptarea de măsuri cu caracter fiscal, precum şi intervenţiile frecvente şi imprevizibile ale Guvernului în economie provoacă distorsiuni în mecanismele pieţei, dificultăţi în planificarea afacerilor, cu consecinţe deosebit de grave pentru mediul de afaceri românesc, atractivitatea investiţională şi competitivitatea economică a României.

„AmCham România îţi exprimă îngrijorarea faţă de noul val de impozite şi taxe anunţate în ultima vreme de către Guvernul României. Împreună cu creşterile de fiscalitate impuse deja în legislaţie, fără o consultare prealabilă şi transparentă cu mediul de afaceri, astfel de decizii determină o agravare, fără precedent în ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii români vor fi obligaţi să o suporte”, se arată într-un comunicat al AmCham.

Camera de Comerţ Americană în România – AmCham este o organizaţie care reuneşte 350 de companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de peste 10 miliarde dolari şi 200.000 de locuri de muncă.

Totodată, investitorii arată că lipsa de coerenţă şi consisteţă în adoptarea de măsuri cu caracter fiscal, precum şi intervenţiile frecvente şi imprevizibile ale Guvernului în economie provoacă distorsiuni în mecanismele pieţei, dificultăţi în planificarea afacerilor, cu consecinţe deosebit de grave pentru mediul de afaceri românesc, atractivitatea investiţională şi competitivitatea economică a României.

„În lipsa unei strategii de ţară careia să i se circumscrie, sistemul fiscal românesc, în loc să se modernizeze prin mecanisme eficiente şi echitabile în sprijinul dezvoltării ţării şi al eforturilor mediului de afaceri în condiţiile actuale grele de piaţă, este în pericol să devină un factor de obstrucţie insurmontabil, mai ales sub distorsiunile cauzate de corupţie, evaziune fiscală şi creşterea comerţului ilicit cu produse accizabile”, spun investitorii americani citaţi de Mediafax.

Investitorii atrag atenţia în mod special asupra efectelor negative semnificative pe care le vor genera propunerile de accizare suplimentară a produselor petroliere, de modificare a metodologiei de calcul a accizelor şi instituirea noului impozit aplicat asupra valorii contabile a construcţiilor speciale.

„Departe de a reprezenta o soluţie sustenabilă pentru securizarea resurselor la bugetul statului, toate acestea vor determina creşterea evaziunii fiscale, diminuarea drastică a volumului de investiţii, scăderea locurilor de muncă şi dificultăţi economice în cascadă. Măsuri precum creşterea preţului pentru carburanţi sau taxe pe construcţiile speciale se vor reflecta în creşterea costurilor de producţie şi implicit a preţurilor produselor româneşti diminuând competitivitatea acestora pe pieţele externe. Nu în ultimul rând, aceste propuneri vor atrage cel mai probabil deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva României, nefiind în linie cu prevederile directivelor europene”, se arată în comunicatul AmCham.

O nouă GAFĂ a Guvernului Ponta: indexarea accizelor CONTRAVINE Directivelor Europene

Nu în ultimul rând, AmCham reiterează ideea privind ineficacitatea majorărilor de taxe şi a introducerii de noi impozite, prin creşterea arbitrară a fiscalităşii, şi solicită Guvernului şi Ministerului Finanţelor Publice „să se concentreze asupra respectării angajamentelor asumate faţă de mediul de afaceri şi societate în general, prin adoptarea unor măsuri reale de combatere eficace a evaziunii fiscale, accelerarea reformei ANAF şi ridicarea gradului de conformare voluntară a contribuabililor”.

Accizele vor creşte anul viitor cu 4,77%, rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie, Guvernul anticipând că va încasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din această indexare, din creşterea accizelor la benzină şi motorină şi din interzicerea primelor la vânzarea de tutun şi alcool.

Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.

Totodată, Executivul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, a anunţat premierul Victor Ponta.

Impozitul pe construcţii speciale va fi 1,5% din valoarea construcţiei şi va fi calculat, în cazul infrastructurii de drumuri, şi în funcţie de trotuare şi semne de circulaţie, fiind pus şi pe jgheaburi şi piloni antene telefonie mobilă, radio şi tv, instituţiile publice fiind însă scutite de plată.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Atac dur al investitorilor americani la adresa guvernului plagiatorului Ponta”

 1. Tătarul Cetin Ametcea, USLamistul de serviciu pe autostrada netului | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 27th, 2014 at 13:30

  […] Atac dur al investitorilor americani la adresa guvernului plagiatorului Ponta […]

 2. Plagiatorul Ponta a vândut până și drapelul României | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 5th, 2015 at 14:07

  […] Atac dur al investitorilor americani la adresa guvernului plagiatorului Ponta […]

 3. Plagiatorul Ponta în funcția de prim-ministru, un accident nefericit al istoriei | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 14th, 2015 at 9:55

  […] Atac dur al investitorilor americani la adresa guvernului plagiatorului Ponta […]

 4. Dormi liniștit, USL-ul fură fără jenă din banii publici | A șaptea dimensiune says:

  mai 21st, 2015 at 21:13

  […] Atac dur al investitorilor americani la adresa guvernului plagiatorului Ponta […]

 5. TVR-ul USLamizat plătește 140.000 de euro pe emisiune invitatului permanent Mihai Sturzu, șeful TSD | A șaptea dimensiune says:

  martie 27th, 2016 at 18:03

  […] Atac dur al investitorilor americani la adresa guvernului plagiatorului Ponta […]

 6. Hai România că se poate | A șaptea dimensiune says:

  iulie 15th, 2016 at 20:35

  […] Atac dur al investitorilor americani la adresa guvernului plagiatorului Ponta […]

Adauga un comentariu