Birocraţia şi corupţia ucid România

marți, septembrie 29, 2020 8:38
Posted in category Mass-media

Florin CalinescuÎnceputul unei frumoase birocraţii

Un om voia (în 2004, în plină guvernare PSD = ciuma roşie, cu mafiotul Adrian Năstase prim-ministru şi salariul mediu în România – ce nu era membră UE în acea vreme – în jur de 200 de dolari) să îşi construiască o locuinţă şi câteva anexe gospodăreşti.

Acoperit din cap până-n picioare cu tot felul de acte, inclusiv cu acte de eroism, omul s-a prezentat la Biroul de urbanism al unei primării de sector pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie.

Funcţionarul de la primărie l-a privit cu mult interes şi cu o sinceră părere de rău pe omul care voia să îşi construiască o locuinţă. Întâlnindu-se faţă în faţă, pentru prima oară, amândoi au ştiut că acesta este începutul unei frumoase prietenii.

În repetatele întâlniri care au urmat, omul care voia să îşi construiască o locuinţă l-a auzit pe funcţionar spunând tot felul de lucruri: “În cererea tip pentru eliberarea autorizaţiei, aţi scris cu î din i în loc de â din a.”; “În descrierea lucrărilor pentru care se solicită certificatul de urbanism, aţi pus un s în loc de ş.”; “În paragraful doi al copiei legalizate după actul de proprietate aţi uitat să puneţi o virgulă între subiect şi predicat.”; “În contractul cu firma de salubrizare, aţi început o propoziţie cu literă mică.”; “În acordul notarial al vecinului, trebuia să semneze şi vecina, nu doar vecinul.” Şi aşa mai departe.

Exasperat de suspecta rigoare a funcţionarului, omul care voia să îşi construiască o locuinţă şi-a adus aminte de şpagă. I-a promis funcţionarului că va fi atent cu el, că, după ce va obţine avizele şi autorizaţiile de construcţie, îl va căuta imediat. Imediat, funcţionarul a devenit neatent la diacritice, virgule şi alte semne de punctuaţie şi i-a eliberat omului care voia să-şi contruiască o locuinţă avizele şi autorizaţiile necesare.

Personal, m-am bucurat că singura şpagă pe care a primit-o acel funcţionar a fost o promisiune şi-atât. (“Academia Caţavencu”, nr. 654/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu