Călătoria lui Troţki în România anului 1913

duminică, mai 21, 2023 6:38
Posted in category Istorie

Comunisti = teroristiÎn 1875, Dobrogeanu-Gherea s-a mutat la Ploieşti, unde sădeşte ideile doctrinei socialiste printre muncitorii petrolişti. Ceva mai târziu i se va alătura Christian (Hristo) Rakovski, bulgar din Cadrilater (teritoriu din sudul Dobrogei ce a aparţinut României în perioada 1918-1940 şi pierdut în urma pactului Molotov-Ribbentrop, dintre Rusia comunistă şi Germania nazistă, în urma înţelegerii dintre cei mai mari criminali ai umanităţii, Stalin şi Hitler – n.m.), care va ajunge primul lider al Ucrainei Socialiste, după revoluţia bolşevică din 1917.

Troţki l-a evocat aşa pe Rakovski: „A vrut soarta istorică ca Rakovski, bulgar de origine, francez şi rus după educaţia sa politică, cetăţean român după paşaport (…) să ajungă în fruntea guvernului sovietic din Ucraina, cu care România este vecină apropiată şi are relaţii neclare”.

În 1913, Leon Troţki, care era născut în comuna basarabeană Teleneşti, va ajunge în România la invitaţia celor doi corifei ai mişcării socialiste autohtone. După vizitarea Capitalei, cei trei vor face o călătorie în Dobrogea, evocată în jurnalul inedit al lui Troţki:

„La gară suntem întâmpinaţi de un potemkinist, Kozlenko, care servea ca vizitiu unui prieten medic bulgar, cu care călătoream împreună. După ce m-am scăldat în mare şi am cumpărat pentru drum nişte fructe de la un albanez, am plecat pe înserate într-o trăsură mică, care zdruncina teribil. Drumul este cam rusesc, prăfuit întocmai ca cel de lângă Chersonul nostru şi chiar găinile fug de sub copitele cailor într-un mod cam rusesc; în jurul gâtului cailor sunt legate mărgele ruseşti, iar umerii lui Kozlenko tot ruseşti sunt.”

Sfârşitul lui Troţki şi al lui Rakovski va fi tragic. Apropiat de Lenin, Troţki se opune după 1922 blocului politic al lui Zinoviev-Kamenev-Stalin. În 1928, Troţki va fi deportat în Asia Centrală şi, ca să scape de prigoana lui Stalin, fuge în Mexic, unde va fi asasinat de un agent al NKVD, în 1940.

Profund decepţionat de felul în care partida bolşevică a acaparat puterea în URSS, socialistul de odinioară Rakovski va organiza opoziţia de stânga, ca în 1934 să fie radiat din toate funcţiile publice, iar în cursul celui de-al treilea proces politic de la Moscova din 1941 să fie condamnat la moarte şi executat prin împuşcare. („Academia Caţavencu”, nr. 679/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu