Carol al II-lea, regele playboy

miercuri, august 1, 2018 15:42
Posted in category Istorie, Literatura

De la stanga: Carol al II-lea, Hitler si, ceva mai in spate, MihaiPentru mulţi români, Carol al II-lea este Regele-curvar. Şi asta pentru simplul motiv că a renunţat de două ori la tron pentru o femeie, aceeaşi, Elena Lupescu, cu care în 1947 se va căsători. Mai fusese căsătorit în 1918 cu Zizi Lambrino.

Cu tot renumele de afemeiat incurabil, Carol al II-lea dovedeşte o constanţă sentimentală pe care mulţi bărbaţi ar trebui să fie invidioşi. Din momentul în care o întâlneşte (în 1925) pe Elena Lupescu, viitorul rege al României nu va mai avea ochi pentru altă femeie, aşa că Paul D. Quinlan, autorul unei monografii despre Carol al II-lea, exagerează (din motive de publicitate) numindu-l Regele playboy.

Carol al II-lea moştenise temperamentul vulcanic al mamei lui, englezoaica alintată Missy. Regina Maria l-a înşelat permanent pe Ferdinand. Al treilea copil l-a făcut cu un văr rus, marele duce Boris Vladimirovici, iar ultimii doi, Ileana şi Mircea, cu Barbu Ştirbei. Mai avusese drept amanţi pe un cadet în marina română, Ioan Andrei, cu nouă ani mai tânăr, pe fiul milionarului Astor, Waldorf, pe Joe Boyle, ofiţer în armata canadiană … Marea ei dragoste a fost însă Barbu Ştirbei, pe care Carol al II-lea l-a exilat atunci când a venit pe tron, în 1930.

Îşi dispreţuia mama şi ştia precis care sunt fraţii lui vitregi şi cu cine erau făcuţi. Aşa că atunci când a dat peste Elena Lupescu, o evreică trecută la creştinism (tatăl ei era născut Grünberg, iar mama Falk), a renunţat la dreptul de prinţ moştenitor şi, sub numele de Caraiman, a plecat cu ea din ţară. Avea deja doi copii, băieţi, pe Carol Mircea Lambrino şi pe Mihai, prinţul moştenitor.

Când s-a întors în ţară, pe 6 iunie 1930, Elena Lupescu era alături de el, când a abdicat, în septembrie 1940, aceeaşi Elena, care îl înşela fără nicio jenă, şi de care era în continuare îndrăgostit, l-a urmat în exil. Un exil aurit cu 15 milioane de dolari, bani depuşi în SUA, o mare colecţie de tablouri şi o colecţie de timbre, a treia ca valoare din lume. (Ştefan Agopian, “Academia Caţavencu”, nr. 501/2001)

Citeste si articolul:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

3 Responses to “Carol al II-lea, regele playboy”

  1. Scrisorile de dragoste ale lui Napoleon către Josephine | A șaptea dimensiune says:

    august 11th, 2018 at 17:07

    […] Carol al II-lea, regele playboy […]

  2. Coroana contra secera şi ciocanul | A șaptea dimensiune says:

    august 27th, 2018 at 15:28

    […] Carol al II-lea, regele playboy […]

  3. Fabrica de absolutism | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 12th, 2019 at 16:33

    […] Carol al II-lea, regele playboy […]

Adauga un comentariu