Consiliul Superior al Magistraturii, companie de turism de lux pentru membri şi angajaţi
sâmbătă, iulie 4, 2009 10:35Distractia favorita a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), atunci cind nu gasesc coruptia din Justitie decit la ziaristii care se plimba cu ea in gura, e sa se plimbe ei gura-casca de aiurea pe-afara din tara. Si nu oricum, ci numai la business class, cu bilete de peste o mie de euroi, si numai acolo unde nu au ce face, de fapt. Pe unde s-au plimbat turistii CSM in ultimii trei ani si de ce, cititi mai jos. Trebuie sa va intereseze, doar voi ati platit ca sa vada oamenii Monaco si Bahrain!
Aproape nici un sef sau sefulet mai mic sau mai mare de la CSM nu a ratat, in ultimii ani, plimbari moca „in interes de serviciu“. Astfel, in perioada 2006-2008, 45 de angajati ai Consiliului au cheltuit 660.000 RON pe plimbari in strainatate. In total, e vorba de nu mai putin de 159 de astfel de excursii, adica o medie de cam cinci pe luna. In fiecare luna, evident. Daca mai vreti si alta unitate de masura, este vorba de 715 zile in care angajatii CSM s-au dat cu avionul, cu shopping-ul si cu turismul, dar numai de magistratii din Romania nu s-au ocupat.
De-un par egzamplu, asa, Consiliul Judiciar din Franta – cum ar veni, corespondentul CSM-ului nostru – numara cam 30 de oameni. La noi, insa, e nevoie de aproape 250 de persoane ca sa tina dreapta coloana magistratilor. Din cei 250 de angajati, 17 sint membri CSM si 31 sint sefi in aparatul tehnico-administrativ. Din acesti aproape 50 de oameni s-au selectat turistii care au avut privilegiul de a se da cu plimbarea in strainatate.
In 2006, turistii CSM au papat peste 175.000 RON in cele 55 de calatorii care au cumulat 278 de zile de rasfat petrecute in tari precum Franta, Italia, Belgia, Luxemburg, Austria, Spania, Monaco, Germania, Irlanda. In 2007, au stabilit un record: peste 373.000 RON cheltuiti, 78 de calatorii si 354 de zile. Care, puse cap la cap, dau cam un an de munca. Destinatiile de virf au fost Bahrain, Bruxelles, Luxemburg, Monaco, Spania, Portugalia, Olanda, Finlanda si Anglia. In 2008, pina in acest moment, s-a ajuns la aproape 115.000 RON pentru 27 de calatorii, care au insumat 92 de zile petrecute prin Franta, Italia, Belgia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Ungaria si Austria.
Consiliul Superior al Magariei: excursii externe pe teme de securitate globala si terorism
Sa aplicam principiul bunei-credinte si al nevinovatiei pina la proba contrara si sa consideram ca oamenii aia de la CSM s-or fi dus cu treaba pe unde s-au dus. Sa vedem, deci, cam ce misiuni au avut si sa luam citeva exemple de delegatii aiurea-n tramvai. Pardon, in avion, ca am zis ca nu ne antepronuntam. Incepem cu prezenta CSM-istilor la sesiunile si summit-urile organizate sub egida Forumului Crans Montana pe teme de securitate globala, terorism si criminalitate transfrontaliera. Aici se intilnesc greii politicii si economiei mondiale sa puna lumea la cale. Nu va obosim cu strategiile si scopurile acestor discutii, pentru ca sigur nici gasca vesela din CSM, prezenta la Monaco si Bahrain din partea Romaniei, nu s-a ostenit prea tare sa inteleaga ce si cum. Din simplul motiv ca oricum discutiile nu aveau nici o legatura cu soarta magistratilor, in general, daramite a celor din Romania, in particular. Deci e clar ca CSM-istii nu aveau ce cauta acolo.
Cum nu aveau ce cauta nici la grupurile de lucru intrunite in 2008 la Vilnius (Lituania) si Viena pe tema „managementul calitatii“. Si mai dragut: in 2007, s-au dus la Bruxelles la un seminar cu tema „Atragerea de fonduri structurale in Romania. Metodologie de executie“. Nu putem sa nu ne intrebam: ce legatura au politicile mondiale, managementul calitatii sau fondurile structurale cu cariera magistratului, deci cu activitatea CSM?
CSM se ocupa de magistrati mergind in locul lor in delegatii in strainatate
Nu de putine ori, turistii CSM s-au inghesuit chiar pe locurile altora pentru a se plimba. Spre exemplu, la Trier, in Germania, Academia de Drept European a organizat in mai multe rinduri conferinte pe probleme de drept european. Aici trebuia sa fie trimisi judecatori sau angajati ai Ministerului Justitiei, nu membri ai CSM. La fel s-a intimplat si cu stagiile de pregatire si vizitele la CEDO, cu sesiunile de procese simulate sau cu seminariile pe probleme de legislatie. Care, spre ghinionul magistratilor, au fost tinute in locuri care au facut cu ochiul amatorilor de turism din Consiliul Superior al Magistraturii, care nu s-au jenat nici sa-si dea coate cu cei din Ministerul Justitiei. In acest sens, sa spunem despre Congresul de la Viena din iunie 2006 cu tema „Ejustitie si e-lege – solutii IT pentru instante“, despre „Cea de-a saptea editie plenara a Comisiei Europene pentru Eficientizarea Justitiei“ de la Roma, despre „Congresul mondial privind pedeapsa capitala“ (februarie 2007, Paris) sau despre vizita de studiu in Marea Britanie, in cadrul unui program pe domeniul politicilor de management si administrare a instantelor din ianuarie 2007. La toate acestea, participantii din Romania trebuia sa fie angajati ai Ministerului de Justitie, nu ai CSM.
Bilete la business class si mii de euro pe hoteluri in Monaco
Dupa cum v-ati prins deja, CSM-istii s-au plimbat prin strainataturi cu orice altceva decit cu treaba. Tocmai de aceea, si conditiile au fost pe masura, ca doar nu pleaca omu’ sa se relaxeze cu trenul sau cu pachetelul dupa el. Astfel, in conditiile in care cererile magistratilor pentru plecari la seminarii si training-uri sint respinse pe capete de CSM – pe motiv de fonduri insuficiente –, turistii CSM isi permit bilete de avion de 1.000-1.500 de euro la business class pentru destinatii in Europa (destinatii pentru care un bilet de bun-simt nu costa mai mult de 500 de euro; ba chiar sub 400 de euro, mai ales in conditiile in care rezervarile sint facute en gros si din timp, cum e cazul la institutii), cazari de 1.000 de euro de persoana in Belgia sau chiar de 1.700 de euro la Monaco, taxe de participare de 500-600 de euro si diurne de citeva sute de euro. De persoana, evident. Mai mult, ca sa simta si oamenii ceva din plimbarile astea care se incapatineaza sa fie cam scurte, nu de putine ori si-au adaugat citeva zile in plus peste durata oficiala a evenimentului. Ca doar vii obosit de pe avion, la business class, si te baga astia repede in sedinte, chit ca nu ai nici o legatura cu ele. Si dupa, hai, gata, repede acasa. Pai, cumparaturile si plimbarile cind ti le mai faci?
Top 3: Pandrea (fost sef al CSM), Chiujdea si Deliorga (fosti adjuncti ai CSM)
Dintre toti plimbaretii CSM, trei rechini ai aerului si-au disputat suprematia la business class: Anton Pandrea, fostul presedinte al CSM, Dan Chiujdea si Cristian Deliorga, ambii fosti vicepresedinti ai Consiliului. Pe locul trei in topul turistilor CSM s-a clasat domnul Antooooon Pandreaaaa! In ultimii doi ani, domnia sa a beneficiat de 12 delegatii in care a stat 47 de zile si a usurat buzunarul CSM de 66.651 RON. A vizitat Albania, Belgia, Bulgaria, Polonia, Monaco, Olanda, Italia si Franta. Iar in unele locuri s-a intors, chiar de mai multe ori, dovedind inca o data ca e mai ieftin sa-ti faci cumparaturile din strainatate. Pe locul doi il avem pe domnul Cristiaaaaan Deliorgaaaa! Cu 71.821 RON cheltuiti pe excursii, 13 calatorii si 62 de zile. Petrecute prin Polonia, Monaco, Germania, Belgia, Albania, Bulgaria si Italia. Iar pe primul loc, doamnelor si domnilor, invingator la buzunarul CSM, vi-l prezentam pe domnul Dan Chiujdeaaaaa! Domnia sa a calatorit de 77.074 RON, tot in ultimii doi ani. Si-a petrecut cele 48 de zile din partea CSM in Monaco, Albania, Belgia, Polonia, Olanda, Bahrain, Italia si Spania.
Turistii CSM vorbesc afacereza
Cu ce s-a ales Justitia romana din plimbarile membrilor CSM? Cu amintiri frumoase, poze in format digital si momente Kodak, dar si cumparaturi din diurne pentru angajatii Consiliului. Altfel, nici un referat de imbunatatire a activitatii nu a tulburat activitatea CSM dupa vizitele externe, nici un raport de activitate nu a prevazut si adoptarea vreunor masuri luate dupa experientele de afara. Ca exemplu, putem povesti cazul sefei departamentului de relatii externe al CSM. Care, aflata in vizita la Viena pentru doua zile, nu a dat deloc pe la manifestarile la care participa, dar a copiat frumos de pe site-ul evenimentului descrierea lucrarilor, le-a tradus in romana si le-a depus la CSM, la intoarcere, drept raport de activitate. Si atit. Iar asta e un caz fericit, pentru ca cea mai mare parte din ceilalti turisti nici macar vreo limba straina nu stiu. In afara de afacereza in interes personal pe bani publici, normal.
Preluare din „Academia Catavencu”, nr.21/2008
Citeste si articolele:
- Neocomuniştii din PSD şi fondurile europene
- Dovezi si temeiuri reale pentru care şpagarii lui Năstase trebuie rechemaţi la DNA
- Şpăgile din guvernarea Năstase negociate în stil mafiot
- La câte recursuri are dreptul Becali? Fără număr, fără număr, ca şi ilegalităţle sale
- Crin Antonescu nu este Mircea Geoană. E mult mai prostănac
Cum s-a sters la fund Florin Călinescu cu legea din Romania | A șaptea dimensiune says:
martie 9th, 2016 at 16:48
[…] Consiliul Superior al Magistraturii, companie de turism de lux pentru membri si angajati […]