De ce profesorii trăiesc prost și popii bine

joi, mai 9, 2013 17:09
Posted in category Educatie

Nicolae CorneanuUrmează un material preluat din Academia Cațavencu. Aștept cu (dez)interes înjurăturile creștinilor ortodocși din Republica Securistică România, postate la comentarii.

Popii și profii

Un om are o mașină

Ca mulți alții, o ia și se duce la popă să-i dea cai-putere dumnezeiască. Alt om are o casă, și precum unii ca el și la fel ca ceilalți ce au mașini, cheamă pe popă să i-l alunge pe diavol dintre pereți, dintre crăpături, de după perdea. Logic, majoritatea celor care au mașini au și o casă. Nu este obligatoriu ca cei cu casă să aibă mașină, dar în zilele noastre statistica arată că popa vede, de două ori cel puțin, bunurile credinciosului său. Unii oameni fac copii. Și-i iau în brațe și-i duc la popă să-i bage-n apă și să-i scoată mai vii ca niciodată. Acum, iar statistic, sunt destui care au copii, deși în continuă scădere, dar pentru a face un copil, acum se poartă să ai un acoperiș deasupra capului și mașină. Nici asta nu e obligatoriu. Alți oameni, tot dintre aceștia se mai și căsătoresc. Asta e vrerea lui dânsa-ntr-însa. Dumnezeu o acceptă, popa o blagoslovește. Dintre cei cu mașină, dintre cei cu casă, dintre cei cu copii, dintre cei cu soții, mulți mor la început. Apoi, să stai să-i numeri, toți dau ortul popii. Iarăși popa e acolo unde trebuie. O mulțime de oameni atunci face pomeni, colive, ca să fie împăcată cu casele, mașinile, copii, căsătoriile lăsate în urmă de cel trecut la cele veșnice. Popa e în vârful bucatelor. Obiectiv, ca să nu trăiască după cheful oamenilor, calendarul arată sărbători, slujbe, praznice, duminici, iarăși și iarăși cu popă în coadă. Și niciodată popa nu moare de foame. Dacă nu e colivă, e copan de pui, dacă nu e pâine, iese de un orez scăzut.

Ați văzut voi popă să se sinucidă?

Nu. Având de-ale burdihanului și agățat cu o sforicică invizibilă de brăcinarul Domnului de Sus, mai degrabă îl auzi călcând strâmb prin cele străchini cu vreo preacredincioasă, încurcându-se prin cele dosnice ori, fiță ultimă, hop, își trag mass-media, radiouri și televiziuni cioplite din dragostea de a fi vedete.

În acest timp, pe profesori ne pișăm pân’ la Dumnezeu

Ăștia au ales prost în viață. Ratații! Tot mai multe ciurucuri la catedră, tot mai mici salariile, tot mai flămânzi, tot mai tăcuți, tot mai mințiți, tot mai mulți dând meditații, dacă mai au cui, tot mai isterici, tot mai nebuni, tot mai în urmă cu tehnologiile, tot mai lehămetiți. Și popii, și profii ne mint. Și popii, și profii ne iubesc, ne urăsc, ne batjocoresc, ne stimează, ne trec strada. Dar profesorii sunt viitorul. Ce mai contează viitorul, când avem popi? Proful e la căpatâiul unui mort, pe care nimeni nu l-a înțeles nici chiar atunci când dădea înspăimântătoare semne de viață: învătământul românesc. Și acolo, la căpătâi, nu ia decât batjocuri, fiindcă tot popa îi cântă la groapă viitorului. Și facem un pariu omenesc: nimeni nu plânge după învățătură, ofticile pot fi stinse dacă la biserică se face, pe lângă lumânări, cruciulițe, iconițe, parfumătoare, oloiuri, un coșuleț cu diplome: bacalaureat, facultate, masterat și doctorat. Ce vrei, nenică? Viitor. Ia de acilea! Completează-ți numele. Nu, nu avem nimic cu popii. Observăm bătrânește că s-au descurcat și-n țara noastră. Profesorii: faliți. Ca oameni, fără comparație. Nu este om acela care mănâncă, ci numai acela care are asigurată mâncarea pentru mâine și poimâine.

Cele sfinte ori cele invizibile

Oriunde în lume, biserica e în criză. Combinagiii religioși sunt în vogă, sunt cool. Tot mai multă prostime pune botul. În România, n-ai nevoie de asta, că tot prostu’, ori toate nevoile duc la popi. La învățătura de azi din România trag tot mai puțini boi.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “De ce profesorii trăiesc prost și popii bine”

 1. Bogdan says:

  mai 9th, 2013 at 18:31

  De ce o duc popii bine si profesorii prost ? Pentru ca e mai simplu sa mormai pe nas „Doamne miluieste” si sa inveti pe dinafara 10 rugaciuni (pe care oricum poti sa le schimbi cum vrei, caci, in afara, poate, de vreo baba bisericoasa, oricum nu le mai stie nimeni) decat sa faci 5 ani de facultate !

 2. Dan says:

  mai 10th, 2013 at 8:15

  Ma intreb, oare cate sute de ani mai trebui sa treaca, pana cand omenirea sa ajunga totusi la un anumit nivel de cunoastere, astfel incat sa realizeze ca religia in ansamblul ei nu este altceva decat un taram al iluziilor desarte … Ori dupa cum evolueaza lucrurile, cred ca … multe sute de ani (daca nu mii de ani) vor mai trece pana ca oamenii sa realizeze ca tot acest urias angrenaj numit „Biserica”, nu este decat o modalitate de a controla mintile oamenilor si de a stoarce bani de pe FRAIERI !!!

 3. Doina Avram says:

  noiembrie 23rd, 2014 at 22:23

  just

 4. Ortodoxismul de azi, una din cauzele degradării României | A șaptea dimensiune says:

  martie 22nd, 2015 at 18:18

  […] De ce profesorii trăiesc prost și popii bine […]

 5. De ce BOR nu are dreptul moral de a indoctrina religios copiii din Romania | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 7th, 2015 at 18:53

  […] De ce profesorii trăiesc prost și popii bine […]

 6. Ortodoxia, mijloc sigur de îmbogățire | A șaptea dimensiune says:

  iulie 25th, 2016 at 16:27

  […] De ce profesorii trăiesc prost și popii bine […]

 7. Suntem victimele trufiei și lăcomiei capilor bisericilor | A șaptea dimensiune says:

  iulie 26th, 2016 at 9:07

  […] De ce profesorii trăiesc prost și popii bine […]

Adauga un comentariu