Realitatea TV şi limba română

sâmbătă, iunie 2, 2012 13:10
Posted in category Educatie, Mass-media

Realitatea TVRomânia, ca ţară, are un eşantion extrem de mare de indivizi pentru care a gândi este un verb greu de conjugat. Probabil aceasta-i explicaţia faptului că tembeliziunile mogulilor traduc ştirile pe înţelesul vulgului. Am remarcat aceasta mai ales la posturile trustului Intact, al securistului Dan Voiculescu. O banală ştire este interpretată şi povestită, la Antena 1 de exemplu, de parcă cei care aud ştirea suferă de schizofrenie intelectuală şi ar trebui să li se traducă un viol, o şpagă, un anume gest. Desigur, în spatele acestei practici se află dorinţa de manipulare a respectivului post. O şpagă primită de un pedelist va fi prezentată la Antena 3 ca cel mai grav lucru din Univers, ca şi cum România ar fi Suedia, iar aşa ceva nu se întâmplă niciodată, pe când ceva mult mai grav făcut de un uselist ori nu va fi prezentat deloc, ori îi va fi minimizată gravitatea. Sunt convins că pe un alde Voiculescu sau Vîntu, infractori dovediţi, îi doare-n paişpe de deontologia profesională a ziariştilor sau de verificarea informaţiei din trei surse. În cele ce urmează este prezentat un exemplu de ştire prezentat pe site-ul Realitatea net. Cei care scriu ştirile la (i)Realitatea încearcă să le traducă, adică să ne explice ce-ar trebui să înţelegem din ştirea respectivă. Hai să vedem ştirea, apoi mai povestim.

Deşi se pretinde a fi un stat civilizat, Suedia este singura ţară Europeană unde tinerele în vârstă de 16 ani au dreptul să se prostitueze. Din acest motiv, Elveţia a devenit o destinaţie râvnită pentru turiştii sexuali cu o predilecţie pentru copii. Unele servicii elveţiene de escorte scot în faţă faptul că le oferă clienţilor fete cu vârsta sub 18 ani, scrie worldcrunch.com.

Acum, doi parlamentari elveţieni urmăresc să ridice vârsta legală de prostituţie la 18 ani, calificând legile actuale drept respingătoare.

Există însă şi voci care consideră că tinerele ar trebui să fie lăsate să se prostitueze de la vârsta de 16 ani, de vreme ce au voie să facă legal sex de la această vârstă (în Elveţia, vârsta legală de consimţământ sexual este de 16 ani). Există însă o diferenţă între sex şi prostituţie. În vreme ce sexul ajută la o dezvoltare fizică şi psihologică sănătoasă, prostituţia le distruge tinerelor atât trupul cât şi sufletele.

Lăsând la o parte faptul că adormitul sau adormita care a scris ştirea începe cu Suedia şi termină cu Elveţia, n-am înţeles ce legătură are ‘civilizat’ cu chestiunea în cauză. DEX-ul ne spuna că civilizat înseamnă ‘care are o cultură şi o tehnică înaintată, care a ajuns la un nivel superior de civilizație, la un standard de viață ridicat’ sau ‘care este manierat, politicos’. Adică pentru ‘deştepţii’ de la Realitatea TV toată civilizaţia se reduce la numărul minim de ani la care ceri bani dacă vrei să ţi-o tragi. Boon. Hai să vedem, totuşi, cum arată o tară civilizată, unde prostituţia este interzisă, dar se practică la greu.

România, anul 2012
“Un video şocant făcut de un amator prezintă momentul în care o femeie din Craiova este jefuită de trecători după ce a fost implicată într-un accident rutier. (Acei trecători erau ţigani –n. m.)
Pe imaginile filmate de un şofer aflat în apropiere se vede clar cum unul dintre oamenii strânşi la locul accidentului verifică ce conţine geanta vitimei, iar altă femeie sustrage mai multe bunuri din geantă. Niciunul dintre cei prezenți la fața locului nu intervine.” Ţigani jefuind o muribundă: aceasta-i Oltenia, România. Unde eşti tu, Corneliu Zelea Codreanu?

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Realitatea TV şi limba română”

 1. Televiziunea teroriștilor arabi ne dă lecții de civilizație | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 28th, 2014 at 15:10

  […] Realitatea TV şi limba română […]

 2. Frankfurter Allgemeine Zeitung: Televiziunile de ştiri din România, praștii de rahat | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 13:18

  […] Realitatea TV şi limba română […]

 3. Cu televizorul, ați tâmpit poporul | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 13:20

  […] Realitatea TV şi limba română […]

 4. DEUTSCHE WELLE: Antena 3 a atins apogeul manipulării | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 13:25

  […] Realitatea TV şi limba română […]

 5. Cum ne-o trag ciobanii și țiganii din România | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 13:31

  […] Realitatea TV şi limba română […]

 6. In Romania, olimpicii emigreaza, iar analfabetii guverneaza | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 8th, 2015 at 10:15

  […] Realitatea TV şi limba română […]

Adauga un comentariu