Dictatura comunistă: “poliţia politică” în robă (III)
marți, februarie 11, 2020 19:33Ţuculeanu şi Picioruş: din “dosarul Ursu” în Consiliul Superior al Magistraturii
În lista celor 176 de nume ale celor din Justiţie (Parchet, Tribunale şi Ministerul Justiţiei) care au fost implicaţi, într-un fel sau altul, din 1985 şi până în prezent (era martie 2004 – n.m.), în cazul Gheorghe Ursu, apar, la loc de cinste, procurorii Alexandru Ţuculeanu şi Ilie Picioruş.
În 1985, primul era prim-procuror, iar al doilea simplu procuror la Parchetul sectorului 6, pe raza căruia locuia Gheorghe Ursu. Procurorul Picioruş a fost cel care a primit, de la Securitate, probabil cu avizul şefului său. Alexandru Ţuculeanu, declinarea dosarului Gheorghe Ursu, spre a-l cerceta pe inculpat pentru o infracţiune de drept comun – deţinerea de valută (câţiva dolari, mărci, drahme şi sekeli rămaşi din diversele excursii făcute în străinătate).
În tot acest timp, Gheorghe Ursu era anchetat sistematic sub tortură, atât de Miliţie cât şi de Securitate.
Întrucât făceau parte din triada aparatului represiv Securitate-Procuratură-Miliţie, este greu de presupus că Picioruş şi Ţuculeanu nu cunoşteau metodele aplicate de anchetatorii-torţionari. Ca magistraţi, ei ar fi putut stopa ancheta sub tortură, dar nu au făcut acest lucru.
Mai mult, ca într-o alegorie a absurdului desăvârşit, la o lună după ce Gheorghe Ursu a fost omorât (în beciurile Securităţii comuniste – n.m.), Ilie Picioruş, supervizat de şeful său, Alexandru Ţuculeanu, a întocmit rechizitoriul şi l-a trimis în judecată pe cel asasinat, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.
După 1989, cei doi s-au cocoţat în funcţii înalte, fără nicio mustrare de conştiinţă. Ilie Picioruş a fost, pe rând, şef de cabinet al lui Cozmâncă (fost nimenclaturist al PSD = ciuma roşie, n.m.), procuror-şef de secţie în Parchetul General (şeful procurorului Cristian Panait, sinucis în mod misterios în 2001), în prezent (era martie 2004 – n.m.) numărul doi al cadrelor din Parchetul General.
Alexandru Ţuculeanu a fost şi el, pe rând, în 1990, procuror anchetator în Parchetul Capitalei (unde, conform raportului Monica Macovei, ar fi arestat ilegal zeci de manifestanţi din Piaţa Universităţii), adjunct şi apoi şef de secţie în Parchetul General, până în 2000, iar ulterior procuror general adjunct al României în timpul scandalului “Armaghedon 1” (privind averea premierului Adrian Năstase).
Atât Picioruş, câţ şi Ţuculeanu sunt (erau în 2004 – n.m.) membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, unul dintre ei fiind chiar “numărul doi” în acest for important de decizie al Justiţiei. (Christian Levant)