Google I/O 2023 – anunţurile Google în domeniul AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială)
sâmbătă, mai 13, 2023 17:11La conferinţa anuală pentru dezvoltatori a gigantului IT-ului mondial, Google I/O 2023, din 10 mai 2023, au fost anunţate proiectele Google în domeniul AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială).
1. PaLM 2
Google a dezvăluit PaLM, modelul avansat de învățare a limbilor străine al companiei, în august 2022. De atunci, dezvoltatorii au folosit API-ul PaLM pentru multe aplicații AI generative diferite, inclusiv chatbot și generarea de conținut.
Google a dezvăluit astăzi PaLM 2, un model despre care se așteaptă să depășească capacitățile predecesorului său de mare succes. LLM este ușor de implementat și are capacități tehnice mai avansate.
LLM este atât de versatil încât Google a anunțat peste 25 de produse și funcții care sunt alimentate de PaLM 2 la Google I/O. Are patru modele diferite, Gecko, Vidra, Bizon, Unicorn care pot fi folosite în diferite scopuri.
PaLM 2 va suporta peste 100 de limbi și poate excela în diverse abilități tehnice, inclusiv codificare, scriere și matematică.
2. Google Bard – mai inteligent și pentru toată lumea
Pentru a-l face pe Bard mai inteligent și mai capabil să îndeplinească funcții precum codare, matematică și logică, Google Bard a fost actualizat la un model mult mai capabil – PaLM 2.
Abilitățile de codare ale lui Bard au fost îmbunătățite semnificativ. Acum poate ajuta la depanarea codului, colaborare și explorare. De asemenea, a învățat peste 20 de limbaje de codare și face automat citări de cod.
Bard va putea funcționa în mai multe limbi, inclusiv în japoneză și coreeană, și este pe cale să accepte încă 40 de limbi în curând.
Unele actualizări menite să îmbunătățească experiența utilizatorului includ o nouă temă întunecată Bard și o nouă funcție de export care permite exportul prin chat în Gmail și Docs.
Noi funcții vizuale vor veni și la Bard în curând. De exemplu, atunci când puneți o întrebare, răspunsul dvs. va putea include o imagine, un tabel sau o hartă.
Google Lens vine și pe Bard, permițând utilizatorilor să încarce fotografii în Bard și să solicite informaţii cu privire la fotografie. Exemplul din demonstrație a inclus încărcarea unei fotografii cu câini și solicitarea unei subtitrări.
Extensiile în Bard îi vor permite colaborarea cu parteneri externi. Extensia Adobe Firefly de la Google va ajunge la Bard în următoarele două luni. Prin această colaborare, utilizatorii îi pot cere lui Bard să creeze orice imagine doresc și să o genereze în chat.
Alte extensii planificate să ajungă pe platformă includ Kayak, OpenTable, Instacart, Wolfram și Khan Academy.
De asemenea, Bard și-a eliminat lista de așteptare, făcând chatbot-ul disponibil în peste 180 de țări de pe tot globul.
3. Google Search va avea AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) integrat
Pentru a ține pasul cu Bing Chat, s-a zvonit că Google lucrează la integrarea funcțiilor AI în propriul motor de căutare. La Google I/O, Google a dezvăluit Search cu inteligenţă artificială generativă, numită Search Generative Experience (SGE).
Noua Search (căutare) va avea instantanee bazate pe inteligență artificială, care oferă utilizatorilor răspunsuri concise, informative și conversaționale la orice interogare de căutare. Instantaneul oferă, de asemenea, surse suplimentare pe care utilizatorii le pot vizita pentru a afla mai multe informații despre subiect.
De asemenea, SGE va ajuta utilizatorii să ia decizii de cumpărături. Când căutați ce să cumpărați, Search va afișa utilizatorilor o serie de articole, prezentate într-un tabel care compară caracteristicile produselor, prețurile, recenziile și multe altele.
Aceste noi funcții SGE vor fi disponibile în Search Labs, în săptămânile următoare.
4. AI face upgrade la Workspace
În luna martie, Google a anunțat folosirea progreselor AI la Google Workspace. Acest lucru a însemnat că toate instrumentele utilizate pe scară largă de la Google, inclusiv Gmail, Google Docs și Slides, au primit un plus de AI.
Google a anunțat noi integrări Workspace AI în Gmail, Maps, Photos și multe altele.
O nouă funcție pentru Gmail numită „Help me write” („Ajută-mă să scriu”) le va permite utilizatorilor să folosească AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) pentru a trimite răspunsuri automate la e-mailuri și pentru a le modifica astfel încât să satisfacă nevoile fiecărui utilizator.
Noile Sheets (foi de calcul) vor include o caracteristică numită „Help me organize” („Ajută-mă să organizez”) unde utilizatorii pot cere ca informațiile să fie organizate pentru ei în foaie printr-un simplu mesaj.
În mod similar, în Google Slides va exista o caracteristică Help me visualize („Ajută-mă să vizualizez”) unde utilizatorii pot face solicitări pentru a obține imagini generate de AI.
Google Maps (hărți Google) va avea o nouă funcție AI, „Immersive View for Routes” („Vizualizare captivantă pentru rute”), care le permite utilizatorilor să obțină o vedere panoramică a întregului drum într-o experiență multidimensională. Această funcție va începe să fie lansată în vară și va ajunge în 15 orașe până la sfârșitul anului.
Google Photos va primi o nouă funcție „Magic Editor” care permite utilizatorilor să editeze diverse aspecte ale unei fotografii, inclusiv iluminarea, mutarea persoanelor, eliminarea elementelor nedorite și multe altele folosind AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială). Această funcție va fi lansată mai târziu în acest an.
5. Personalizare Android cu AI
Android tocmai a primit o serie de funcții de personalizare nou-nouțe, activate de AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială).
Magic Compose este o nouă funcție care vine în mesajele Google, care permite utilizatorilor să adauge mai multă personalitate mesajelor lor. Utilizatorii trebuie doar să-și introducă mesajul așa cum ar face de obicei și apoi pot selecta diferite tonuri pentru a-și actualiza textul, cum ar fi „professional”, „funny”, „chill” și chiar „Shakespeare”.
În Android 14, utilizatorii pot adăuga personalizări noi aspectului telefonului lor. Noile aspecte personalizabile ale ecranului de blocare includ ceasuri și comenzi rapide din care să alegeți.
A fost dezvăluită și o nouă funcție de imagine de fundal emoji. Prin această funcție, utilizatorii pot alege dintre emoji, modele, culori și multe altele pentru a genera un tapet personalizat.
În plus, Google a prezentat o nouă funcție de imagine de fundal cinematografică care permite utilizatorilor să facă orice fotografie și să o transforme într-o fotografie cinematografică 3D pentru ecranul de pornire. Atât emoji-ul, cât și tapetul cinematografic vor veni luna viitoare pe dispozitivele Pixel.
Mai mult, în curând veți putea folosi AI pentru a crea un nou tapet de la zero. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți o solicitare pentru cum doriți să arate imaginea de fundal, iar telefonul se va ocupa de restul. Această funcție va fi disponibilă pe telefoanele Pixel în toamna viitoare.
6. Duet AI pentru Google Cloud
Duet AI este o interfață de dezvoltare bazată pe inteligență artificială, care include cod și asistență prin chat pentru dezvoltatori de pe platforma Google Cloud.
Cu asistență pentru cod, dezvoltatorii cloud vor putea profita de completarea și generarea codului bazat pe inteligență artificială.
Pe măsură ce programatorii scriu cod pe Google Cloud, asistentul de cod îl poate completa în timp real pe baza comentariilor și a definițiilor funcțiilor. De asemenea, poate identifica erori și sugera remedieri.
Pentru întrebări specifice din cloud, cum ar fi modul de utilizare a anumitor servicii cloud, utilizatorii pot întreba asistentul de chat în limbaj natural pentru a obține un răspuns.
No-Code AppSheet folosește AI pentru a ajuta utilizatorii să creeze aplicații din solicitări simple, permițând utilizatorilor care nici măcar nu știu cum să codeze să dezvolte o aplicație.
În timpul evenimentului, a fost menționat pe scurt și Duet AI pentru Google Workspace, care va ajuta utilizatorii de pe platforme diferite de Workspace.
Duet AI pentru Cloud este în prezent limitat la testeri de încredere numai pe bază de invitație. Cu toate acestea, este de așteptat o lansare într-un viitor nu foarte îndepărtat.
7. Gemini
Gemeni este un model de limbaj mare creat de Google DeepMind, dezvăluit la Google I/O 2023. Este încă în fazele sale incipiente, dar este destinat să fie utilizat în același mod în care PaLM 2 este utilizat acum. Acest LLM se va compara probabil cu GPT-4, cel mai recent și mai avansat model Open AI.
Sursa informaţiilor: ZDNET
Citeşte şi articolele:
- Cele mai importante 6 aplicaţii AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) care se aşteaptă de la Google
- Viitorul IT-ului: câte ceva despre chatbot
- 7 aplicații AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) impresionante
- Microsoft include Inteligenţa Artificială (AI) în noile versiuni ale browser-ului Edge şi motorului de căutare Bing
- Microsoft Teams Premium are integrat GPT-3.5 de la OpenAI