În Educație, ca și la fotbal, vinovați sunt arbitrii

sâmbătă, iunie 28, 2014 17:35
Posted in category Educatie, Locale

Ecaterina AndronescuCâteodată mi-e milă de săracii politicieni: sunt înjurați la greu pentru faptul că fac, la alt nivel evident, ceea ce fac toți românii. Aproape toți românii caută să fenteze legea. Dar sunt înjurați, normal, cei din politică, c-așa-i în tenis. Dar să revenim la un domeniu pe care, fără falsă modestie, îl cunosc oarecum. Domeniul Educației, adică. Mai auziți ceva pe la tembelizor despre problemele educației din România? Nimic. Totul e perfect în Educație, dragi tovarăși și “preteni”. Numai că, uneori, elevii mai iau note mici pe la examene. Cine-i vinovat în acest caz? Arbitrii, adică cei care au făcut subiectele. De exemplu, am înțeles că se discută foarte mult despre scrisoarea unei profesoare de limbă română, în care ce credeți că se povestește? Este atacat subiectul dat la Evaluarea Națională la proba de Limba și literatura română (pentru clasa a VIII-a). O adevărată dramoletă: copii sunt inteligenți, cretini sunt cei care fac subiecte de luat note mici. Pe undeva, așa o fi. Numai că nu se suflă o vorbuliță despre păcate mult mai mari din Educația românească. Mi-aș permite să amintesc o parte din ele.

Directorii de școli sunt numiți pe criterii politice.

Poți să fii ultimul cioban și ultimul ca intelect și capacitate culturală, dacă ești în partidul potrivit vei fi numit director. Nimic altceva nu contează. Vorbește cineva despre așa ceva în această perioadă? Evident că nu. Doar subiectele de la examene nu sunt potrivite. Restul e numai lapte și miere.

În Educație există o caracatiță precum cea din politică

Traficul de influență, nepotismul, promovarea rubedeniilor se practică la greu în școlile din România. Este exact ce se întâmplă în politică, doar e la alt nivel. Reforma învățământului, prin celebra lege a Educației din 2011, știți ce înseamnă: titularizări la nivel local, în care dispare și bruma de corectitudine neucisă până atunci. Gășți și paragăști în care dacă nu intri ești terminat. Terminat psihic sau, în anumite cazuri, fizic. Cum face Antena 3 în domeniul presei, așa fac mulți în domeniul Educației. Adevărul nu contează. Bârfa, calomnia, ce-am auzit, asta este predominant. Țoape și țopârlani care n-au o bruma de cultură vor fi întotdeauna în politica locală și vor fi șefi, și-ți vor da de înțeles mereu că ei fac legea și se pișă pe munca și profesionalismul tău. Vorbește cineva de asta în această perioadă? Evident că nu.

În Educație, ca în tot sistemul bugetar, probabil, doar fraierii muncesc

Șțiți câți freacă menta în sistemul educațional? Credeți că, în mediul rural cel puțin, dacă nu faci nimic la ore este vreo problemă? Evident că nu. Directorul (managerul, hă, hă, hă), dacă e ruda ta sau sunteți apropiați, te va penaliza? Hai să fim serioși. Poți spune ceva? Nu. Imediat ești apostrofat “Auzi, bă, ție nu ți-e bine? Chiar crezi că nu ți se poate găsi ceva în neregulă? Chiar crezi că nu știm noi ce ai făcut acum 5, 10, 15 ani?”. Iar “fraierii” muncesc: respectă ceea ce trebuie să se facă de-a lungul anului școlar. “Băieții deștepți” se protejează. Nu vor să-și consume energia și neuronii. “Hai, bă, nu fi fraier, nu merită să te omori pentru salariul ăsta.” Cine să-i controleze? Nașul, finul, cumătrul, vărul, prietenul etc. care este director, numit de PSD, PNL, PDL (toți au făcut la fel). Evident că nu-l va controla nimeni. De exemplu, ce-am aflat de la un copil de pe aici: la Școala Gimnazială nr. 1 Havîrna, la matematică, la clasa a VIII-a, nu s-a dat niciun test de evaluare în timpul semestrului al doilea al anului școlar 2013-2014. Poate chiar în timpul anului școlar, dar vorbeam de semestrul al doilea. Și asta în condițiile în care, conform programei școlare, trebuia date minim vreo 6 (șase) teste, în afara tezei. Cine să-l controleze pe respectivul? Directoarea PSD-istă și consilieră local PSD, pe care o doare-n bască de ce fac unii sau alții? Să fim serioși, caracatița funcționează ireproșabil. Doar nu crede cineva că România de mâine nu-i România lui Ponta.

În Educația românească se face la greu apologia dictaturii comuniste

Priviți comentariile de pe net: Ceașcă e erou. A făcut numai bine. La fel e și la școală. Vreți să fiți priviți ciudat de elevii României europene (hă, hă, hă)? Vorbiți-le de crimele comunismului, de valori europene etc. Chiar crede cineva că acel obiect numit Cultură civică, atunci când chiar se face, are vreo influență pentru copiii votantului PSD-ist ce-l are în suflet pe Cizmaru’ analfabet? Chiar credeți că profesorii de azi au timp de “prostii”, precum cititul, vizionatul de documentare etc. Nu, unii dintre ei n-au timp de asemenea “filozofii”, cum mi-a spus cineva. Pentru ei nu contează crimele comunsimului. “Dar ce, azi nu mor oameni?” Desigur, mai și mor, numai că mor la ei acasă, nu deportați în Siberia. Câți profesori nu spun și azi “Ce școală era pe vremea lui Ceaușescu! Cartea era carte, nu ca azi”. Așa-i, ce conta că se spălau creiere la greu, iar generațiile care au beneficiat de acea educație “excelentă” au devastat România după 1989.

Ar mai fi și altele (fraudarea masiva a examenelor, de exemplu), dar nu vreau să mă lungesc foarte mult. Și în final o altă întrebare: unde a fost educată Maria Grapini, olimpică la limba română (hă, hă, hă)?

Citeste si articolele

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “În Educație, ca și la fotbal, vinovați sunt arbitrii”

  1. Adevăratul bunic al lui Victor Ponta says:

    iunie 29th, 2014 at 11:39

    […] câtă prostie zace în acest individ, este suficient să ne amintim reacția pe care a avut-o la scrisoarea profesoarei de limbă română (legat de subiectul de la Evaluare Națională): “În calitate de părinte, bla, bla, bla”. […]

Adauga un comentariu