Înainte de a fi slujit regimul criminal comunist, Mihail Sadoveanu a fost francmason

sâmbătă, septembrie 3, 2022 16:00
Posted in category Literatura

Mihail SadoveanuFrancmasonul care împuşcă francul

Scriam altădată că scriitorii (artiştii, în general) sunt prea orgolioşi pentru a putea fi mituiţi şi că oricât li s-ar oferi consideră că e prea puţin. Sunt însă cazuri când mari scriitori nu s-au dat în lături de a face câte o porcărie pe măsura talentului lor.

Despre Sadoveanu s-a spus că era un arghirofil înrăit şi că nu s-a sfiit să devină un slujitor credincios al lui Mamona (a slujit, pentru avantaje materiale, regimul criminal comunist – n.m.).

Petre Pandrea povesteşte în „Memoriile mandarinului valah” următoarele despre Sadoveanu: „Mişu Pompilian mi-a povestit cum în 1936 Mihail Sadoveanu a fost exclus din lojă (Sadovaenu era francmason şi avea gradul 33, maximum posibil – n.m.) de către Pangal şi C. Argentoianu şi ars simbolic pe rugul criptelor obscure” (arderea simbolică a numelui între coloanele templului este pedeapsa cea mai grea pe care o poate primi un francmason – n.m.).

Şi continuă Pandrea: „Ştiam de arderea pe rug de la dr. Nicoliţă Romanescu, mare orator al lojii naţionale, alături de Octavian Goga. Coincide mărturia lor şi pentru motivele excluderii. Mihail Sadoveanu, mare căpcăun de fonduri, manipulase în buzunarele sale adânci banii lojii centrale francmasonice”.

Sigur, s-ar putea să fie vorba despre o bârfă, ştiut fiind că Petre Pandrea a colportat multe chestii asemănătoare în memoriile lui. Cu toate acestea, în volumul „Iluştri francmasoni”, semnat de Emilian M. Dobrescu, Mihail Sadoveanu nu mai apare consemnat după anul 1936, când îndeplinea funcţia de Mare Maestru al MLNR şi Mare Maestru al Francmasoneriei Române Unite.

E greu de bănuit că, după ce a condus francmasoneria română o vreme, Sadoveanu să fi intrat în adormire (adormirea reprezintă momentul în care un francmason îşi încetează orice activitate). (Ştefan Agopian, „Academia Caţavencu”, nr. 671/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu