Şi Sadoveanu a făcut pactul cu diavolul roşu

vineri, martie 2, 2012 21:12
Posted in category Literatura

SadoveanuChiar şi cei mai pătimaşi lăudători ai lui Sadoveanu sunt de acord că ‘Mitrea Cocor’ e, literar, o porcărie, iar omeneşte o capodoperă de ticăloşie. Să lauzi colectivizarea după ce te-ai lăudat că eşti urmaş de răzeşi e ca şi cum ţi-ai gâtui trecutul şi ai pretinde că l-ai eutanasiat ca să nu mai sufere.

Până în 1990 se mai zicea pe la colţuri că Sadoveanu ar fi scris dinadins prost acest roman pentru a da de înţeles iniţiaţilor să nu-l ia în serios. Mai erau şi voci care susţineau că Sadoveanu nici n-ar fi scris ‘Mitrea Cocor’, ci ar fi fost constrâns să-l semneze. La începutul anului 2010 apare şi marea dezvăluire făcută de un oarecare Dan Brudaşcu. Adevăratul autor al acestui roman ar fi uitatul poet Dumitru Ciurezu, cel care din pricina colaborării sale cu Octavian Goga a fost atât de energic tras pe linie moartă, încât prin 1945 murea de foame şi-l ruga pe conu’ Mihail să-i găsească o slujbă, ca să rămână în viaţă.

Sadoveanu îl salvează de la deces invitându-l zilnic la masă. Brudaşcu pretinde că poetul Ciurezu susţinea că i-ar fi adus lui Sadoveanu manuscrisul unui roman despre care Ceahlăul literaturii române i-ar fi spus că necesită şlefuiri pentru a fi publicat. Şi mai zice Brudaşcu că i-ar mai fi zis poetul Ciurezu, Sadoveanu i-ar fi suportat cheltuielile de documentare în satul natal – al lui Ciurezu! – pentru a scrie romanul.

Apare ‘Mitrea Cocor’ sub semnătura lui Sadoveanu şi Ciurezu, căruia conu’ Mihail îi găsise o slujbă în provincie, tace. Ceahlăul literaturii române îi prelucrase atât de temeinic manuscrisul, încât îl făcuse să pară scris de el însuşi. Şi se putea pune el, Ciurezu, cu preşedintele Marii Adunări Naţionale, cu omul care scrisese ‘Lumina vine de la răsărit’ şi ‘Păuna mică’? Ce să vezi însă? În secret, Sadoveanu i-ar fi trimis negrului său involuntar drepturile de autor de pe carte. Până aici, mai treacă-meargă, dar să fi dat Sadoveanu vreun ban de la el? Asta, peste poate! Ceahlăul era de o cupiditate şi de o zgârcenie care deveniseră legendare în ultimii săi ani de viaţă. Oricum, Dumitru Ciurezu a refuzat să zică vreodată public că ‘Mitrea Cocor’ de la el ni se trage, nu pentru că s-ar fi jenat, ci pentru a nu zgândări vechi duşmănii în lumea literară.

Marea dezvăluire despre adevărata paternitate a lui ‘Mitrea Cocor’ îl înfundă pe Sadoveanu şi mai mult decât să-l scoată basma curată. Fiindcă dacă mărturisirile uitatului poet, făcute în exclusivitate destul de puţin ştiutului Dan Brudaşcu, sunt adevărate, atunci conu’ Mihail nici măcar nu s-a canonit să mintă din capul lui. S-a mulţumit să prelucreze o ticăloşie de furat pentru a se pune şi mai bine cu lumina de la Răsărit şi, din fost şef al masoneriei, să-şi conserve noua poziţie de preşedinte al Marii Adunări Naţionale şi s-o pregătească pe cea de viitor Ceahlău al literaturii române. (Cristian Teodorescu, ‘Academia Caţavencu’)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “Şi Sadoveanu a făcut pactul cu diavolul roşu”

 1. Cel mai cum să vă zic dintre pământeni | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 14th, 2015 at 21:19

  […] Şi Sadoveanu a făcut pactul cu diavolul roşu […]

 2. Desculţ prin dictatura comunistă | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 26th, 2015 at 13:56

  […] Şi Sadoveanu a făcut pactul cu diavolul roşu […]

 3. Răzbunarea domnişoarei Christina | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 25th, 2016 at 20:45

  […] Şi Sadoveanu a făcut pactul cu diavolul roşu […]

 4. Eugen Barbu, trişorul literaturii române | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 26th, 2016 at 16:21

  […] Şi Sadoveanu a făcut pactul cu diavolul roşu […]

 5. Mitul fisurat | A șaptea dimensiune says:

  februarie 17th, 2019 at 10:09

  […] Şi Sadoveanu a făcut pactul cu diavolul roşu […]

Adauga un comentariu