Onoare să fie, dar s-o ştim şi noi

luni, august 20, 2018 14:52
Posted in category Istorie

Epoca fanariotaDoi ani şi ceva, cât Constantin Mavrocordat a zăbovit pe tronul Valahiei, o apatie completă şi totală s-a abătut fulgerător peste spaţiul carpato-danubiano-turcic, lăsând cu gura căscată şi pe cei mai aprigi campioni ai lenei naţionale, boierii pământeni.

Între aprilie 1756 şi august 1758, Ţara Românească a căzut într-o picoteală generală – de fapt, într-un somn de după-amiaza istoriei, traversat de coşmarurile integrării în Fanar.

Această trândavă paralizie se sfârşi însă brusc, într-o zi în care Măritul Padişah se plimba deghizat prin cartierele mărginaşe ale Stambulului, să vadă cam ce-i mai uneltesc supuşii. În cercetarea sa, unsul lui Allah a dat peste nişte iscoade năimite de Costică să transporte la Înalta Poartă felurite acte, intrigi şi trădări. Printr-un şiretlic subtil, care consta în tăierea capetelor, sultanul intră în posesia hârtiilor făţarnice şi pricepu pe loc ce hal de devotament îi purta domnul Munteniei.

Urmarea a fost cât se poate de nervoasă şi asemănată de cronicari cu izbitura bardei în butuc. Singurul negâtuit de întorsura vremilor a fost – aţi ghicit! – conu’ Costică, ale cărui pungi cu galbeni i-au fost fular de oţel pe timpul execuţiei. Totuşi, nici el n-a scăpat complet de maascru, averea fiindu-i mutilată total, iar libertatea pusă la păstrare în închisoarea celor Şapte Turnuri.

De-acolo, din universul concentraţionar otoman, Constantin Mavrocordat avu o ultimă zvâcnire de demnitate şi-şi reperă onoarea de fanariot integru dându-şi în gât toţi complicii, adică prietenii cei vechi şi rudele mai apropiate. (“Academia Caţavencu”, nr. 515/2001)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Onoare să fie, dar s-o ştim şi noi”

  1. Scarlat Ghica, golănaşul înrăit în depravări orientale şi exploatări balcanice | A șaptea dimensiune says:

    august 21st, 2018 at 15:39

    […] Onoare să fie, dar s-o ştim şi noi […]

Adauga un comentariu