Pe frontul fanariot, nimic nou

duminică, august 19, 2018 17:08
Posted in category Istorie

Epoca fanariotaPrin 1753, pe când lenevea netulburat pe tronul Moldovei şi culegea fără bătaie de cap roadele unui jaf rezonabil, Constantin Racoviţă începu să simtă nişte mâncărimi în dos. Aşa de tare îl îmboldiră furnicăturile din şezut încât Măria Sa râvni la domnia Munteniei, pe care o şi căpătă până la urmă, după truda amarnică a vistieriei din Iaşi. Setea de înavuţire explozivă a lui nea Costică se baza pe doi tehnocraţi de faimă ai tranziţiei fanariote: spătarul Manolache Gelepul şi postelnicul Iordache Geanet, ambii născuţi din părinţi greci, dar care, când venea vorba de strânsul dărilor, n-aveau mamă, n-aveau tată.

Practicând lăcomia din deformare profesională, jupânii Manolache şi Iordache au scos boierimea din răbdări, obligând-o să recurgă la o bărbătească pâră la Stambul – acolo unde domnul era dat în gât ori de câte ori fura din prada altora.

Fireşte că panica l-a împins pe Constantin la tratative cu partea vătămată, tratative soldate cu izgonirea postelnicului Geanet şi înlocuirea lui cu mai abilul Iordache Stavarache – binecunoscut nouă din alte tâlhării. Votând schimbarea, însă, domnul a deschis de fapt cutia pandurului (cum era cunoscută pe-atunci la noi), căci mai toată boierimea coruptă a Valahiei a început atunci să râvnească la dregătorii şi sinecure – apucături de care, se vede treaba, nu s-a lecuit nici până azi. Rezultatul a fost o teribilă foşgăială de numiri abuzive şi pâri, în care a fost amestecată toată crema Valahiei: şi Manolache Gelepul, şi Constantin Brâncoveanu, şi tata lu’ Ienăchiţă Văcărescu, Ştefan, şi Constantin Dudescu, şi însuşi domnul en-titre, Măria Sa Nea Costică Racoviţă, şi câte şi mai câţi.

Toate astea produseră însă o aşa impresie nefavorabilă asupra domnitorului, încât acesta se scârbi de intrigile Bucureştiului şi se întoarse pe tronul iniţial din Moldova, să aplice olecuţă mai calm regimul fanariot în dulşili târg al Eşilor. (“Academia Caţavencu”, nr. 514/2001)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Pe frontul fanariot, nimic nou”

  1. Onoare să fie, dar s-o ştim şi noi | A șaptea dimensiune says:

    august 20th, 2018 at 14:52

    […] Pe frontul fanariot, nimic nou […]

  2. Scarlat Ghica, golănaşul înrăit în depravări orientale şi exploatări balcanice | A șaptea dimensiune says:

    august 21st, 2018 at 15:44

    […] Pe frontul fanariot, nimic nou […]

  3. Pe vremea când jefuitorii erau turci | A șaptea dimensiune says:

    noiembrie 6th, 2018 at 21:46

    […] Pe frontul fanariot, nimic nou […]

Adauga un comentariu