Poveştile adevărate ale IT-ului: Lisa, un proiect Apple eşuat, împlineşte 40 de ani

sâmbătă, ianuarie 21, 2023 19:11
Posted in category IT

Proiectul Lisa, Apple

Cel mai mare eşec al brand-ului Apple împlinește 40 de ani

Apple are o serie de eşecuri notabile, inclusiv mouse-ul rotund, eMate, Pippin și Newton, printre altele. Dar niciunul nu este la fel de faimos ca cel care poartă numele primei fiice a lui Steve Jobs, Lisa. Dacă această linie de calculatoare ar fi reușit, astăzi ar împlini 40 de ani.

Apple a început să dezvolte Lisa pe 30 iulie 1979. Compania a declarat oficial că „Lisa” înseamnă „Arhitectură software integrată local”. Cu toate acestea, era niciun secret faptul că proiectul a fost, de fapt, numit după fiica lui Steve Job, Lisa Nicole Brennan (mai târziu Lisa Nicole Brennan-Jobs). Dar, din moment ce Jobs a negat paternitatea la acea vreme, acronimul a fost inventat pentru a ofusca originea numelui. Jobs a recunoscut adevărul biografului său Walter Isaacson doar cu puțin timp înainte de moartea sa, afirmând: „Evident că a fost numit după numele fiicei mele”.

Proiectul Lisa este primul model care a folosit un mouse și o interfață grafică pentru utilizator. Steve Jobs a fost inițial în echipa de dezvoltare Lisa, dar în curând a fost eliminat din cauza conflictelor din cadrul companiei. El a continuat să conducă departamentul de dezvoltare Macintosh, care în cele din urmă a prezentat Lisa în vânzări și a devenit linia de calculatoare emblematică a companiei.

La rândul ei, Lisa nu era un computer de lepădat. Nu numai că a inițiat concepte precum mouse-ul și GUI, dar a prezentat și un flux de lucru orientat spre sarcini, un procesor de 5 MHz și sloturi de expansiune RAM. Cu toate acestea, a fost foarte scump. La lansare, un Apple Lisa s-a vândut cu 10.000 de dolari – o sumă importantă în 1983, care s-ar traduce astăzi la peste 30.000 de dolari. De asemenea, a fost afectat de erori software și probleme de performanță pe care Apple le-a remediat ulterior.

În total, Apple a investit 50 de milioane de dolari în dezvoltarea și marketingul Lisei. Când compania a întrerupt producţia în 1986, doar 10.000 de computere Lisa ajunseseră la clienți. În final, din cauza lipsei clienţilor, compania a achiziționat o groapă de gunoi în Logan, Utah, pentru a îngropa 10.000 de unități nevândute în 1989.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu