Steve Jobs, un om ce a schimbat lumea

duminică, martie 11, 2012 11:26
Posted in category IT

Steve JobsZece lucruri cu care Steve Jobs a schimbat lumea

În 2011, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri și vizionari, Steve Jobs, a murit. A lăsat în urmă multe premiere tehnologice care au schimbat lumea la vremea lor.

Revista americană Fortune a publicat un tablou complet al realizărilor lui Steve Jobs care au marcat omenirea.

 • Disign – pentru Steve Jobs felul în care se prezenta un produs era esențial. În timp ce producătorii de PC alergau după procesoare rapide și foloseau plasticul la confecținarea calculatoarelor, Jobs urmărea un design minimalist și folosirea metalului. Rezultatul? Notebook-urile Apple confecționate din aluminiu au devenit bestseller-uri. Cele mai recente modele MacBook Air au devenit un exemplu în ceea ce privește îmbinarea designului cu prețul și performanța.
 • Muzică – Apple a lansat iTunes în 2003 care folosit împreună cu iPod-ul a fost irezistibil pentru consumatori. Acum, iTunes este cel mai mare retailer online de muzică din lume, cu mai mult de 200 de milioane de utilizatori ce au descărcat 15 miliarde de cântece.
 • Calculator – Apple II a fost unul dintre cele mai de succes PC-uri ale anilor ’80. A revoluționat felul în care oamenii lucrau. De atunci, industria IT s-a dezvoltat mult, însă vânzările Mac continuă să crească. Se estimează că vânzările din trimestrul trei vor atinge valoarea de 4,4-4,6 milioane de dolari, un nou record pentru Apple.
 • Era Post-PC – Jobs nu a revoluționat doar anii ‘80. Și-a pus amprenta și în era post-PC-urilor datorită iPad-ului. Până anul trecut, tabletele erau doar niște idei frumoase executate prost. Chiar și Apple înregistrase un eșec la începutul anilor 90 cu platforma Newton. Însă cu iPad, Jobs și Apple se pare că au făcut lucrurile ca la carte. S-au vândut 14,7 milioane de iPad-uri în 2010, iar în ultimul trimestru al acestui an vânzările au explodat cu 183%.
 • Reclame – marketingul Apple de-a lungul anilor poate fi considerat cel mai inovativ.
 • iPhone – deși modelele android au o cotă de piață mai mare în prezent, Jobs trebuie creditat cu reînvierea sectorului de telefoane mobile. Odată cu iPhone-ul lansat în 2007, Apple a introdus un device care a revoluționat smartphone-urile datorită designului minimalist, touchscreen-ului mare și sistemului de operare foarte bun, lucru care a distrus încercările Palm și RIM de a domina piața.
 • Ecosistem – așa numit-ul concept ”ecosistem” reprezintă una dintre cele mai mari contribuții ale lui Jobs la businessul global. Ideea este simplă: se crează un univers închis de hardware, software și servicii care – datorită integrării fine – furnizează o experiență superioară pentru utilizatori.
 • Mac-OS – sistemele de operare Apple au fost întotdeauna proiectate să fie mai simple decât ale competiției (MS-DOS, Windows sau Linux), iar acest lucru se vede indiferent dacă vorbim de Mac OS System 7 sau Mac OSX.
 • Apple Store – primul magazin deschis în Tyson’s Corner a fost privit cu scepticism. După zece ani și alte 345de unități deschise, conceptul s-a schimbat. Cheia este designul magazinului. Jobs și Apple au realizat că aranjamentul ideal care să rupă tiparele, iar consumatorul să interacționeze cu produsul. În magazine au fost create zone unde clientul putea testa felul în care camera și imprimantă funcționează cu un Mac sau puteau testa serviciile multimedia.
 • Compania Apple – contribuția lui Jobs nu se limintează doar la o tabletă sau un sistem de operare ci și la Apple în sine. De la o instituție aproape irelevantă, compania a ajuns o organizație puternică cu 12.000 de angajați. De la întoarcerea sa la Apple în 1997, Jobs a transformat compania în cea mai valoroasă corporație tehnologică din lume, depășind Microsoft sau HP. Poate fi cea mai mare schimbare din istoria businessului. În sprijinul acestei afirmații vine și noul sediu Apple.

Steve Jobs avea un dosar la FBI

Federal Bureau of Investigation (FBI) l-au verificat pe Steve Jobs, co-fondatorul companiei Apple, la începutul anilor ’90, acesta fiind în cărţi pentru funcţia de consilier al preşedintelui George Bush.

Bush senior îl dorea pe Steve Jobs în echipa sa, însă pentru a putea ocupa o funcţie de stat, acesta trebuia verificat de FBI. În urma investigaţiilor derulate de agenţi s-a descoperit că acesta s-a drogat cu LSD şi că are o fiică pe care nu o recunoaşte. Despre experimentarea cu LSD Jobs i-a spus lui Walter Isaacson, biograful său, că a fost unul dintre cele două sau trei cele mai importante lucruri pe care le-a făcut. Jobs a murit în luna octomobrie a anului trecut de cancer pancreatic.

Legat de fiica sa, Steve Jobs a devenit tată la 23 de ani, însă a jurat în faţa judecătorilor că este steril. Când a dat lovitura cu Apple, mama copilei l-a căutat, cu speranţa de a obţine nişte bani. În cele din urmă, Steve şi-a recunoscut fiica de care s-a apropiat tot mai mult în ultimii ani. Agenţii FBI au investigat şi o ameninţare, privind un atac cu bombă, primită de Steve Jobs în 1985.

Merită menţionat faptul că cei de la FBI doreau să facă investigaţia cât mai rapid, însă Steve Jobs i-a ţinut pe aceştia să aştepte mai mult de o lună de zile. El le-a spus că timp de trei săptămâni nu are timp nici măcar o oră să stea de vorbă cu ei. În 1991 Steve Jobs conducea compania NeXT şi era obsedat să reuşească cu aceasta după ce a fost nevoit să plece de la Apple. Jobs nu era dispus să îşi schimbe programul nici măcar pentru FBI. După toate informaţiile descoperite s-a ajuns la concluzia ca Jobs nu ar fi cea mai potrivită persoană pentru respectiva poziţie.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “Steve Jobs, un om ce a schimbat lumea”

 1. Cele mai frumoase și atrăgătoare 10 actrițe ale prezentului | A șaptea dimensiune says:

  noiembrie 27th, 2014 at 21:20

  […] Steve Jobs, un om ce a schimbat lumea […]

 2. Suplimente (add-ons) pentru Google Chrome | A șaptea dimensiune says:

  august 15th, 2016 at 18:30

  […] Steve Jobs, un om ce a schimbat lumea […]

 3. Suplimente (add-ons) pentru Mozilla Firefox 11 | A șaptea dimensiune says:

  august 15th, 2016 at 19:38

  […] Steve Jobs, un om ce a schimbat lumea […]

 4. Şi totuşi există Digsby | A șaptea dimensiune says:

  august 16th, 2016 at 8:18

  […] Steve Jobs, un om ce a schimbat lumea […]

 5. Cum traducem un text | A șaptea dimensiune says:

  august 16th, 2016 at 8:39

  […] Steve Jobs, un om ce a schimbat lumea […]

Adauga un comentariu