Recomandarile sfarsitului de saptamana (#4)

duminică, septembrie 20, 2015 16:06
Posted in category IT

RecomandariDupă o perioada ceva mai lungă de întrerupere, reluăm serialul ce cuprinde recomandări de materiale interesante, mai ales din domeniul IT, dar nu numai. Iată-ne, asadar, la al patrulea episod. Haideți să-i dăm drumul.

 • Internetul in 2019
  Chiar daca pare destul de departe, anul 2019, vorba cuiva, e musai să vină. Cum va arăta Internetul în acel an? Estimările sunt cam asa: până în 2019, traficul pe Internet va crește de 3 ori la nivel global și de 5 ori în Europa Centrală și de Est, 80% din trafic fiind generat de serviciile video. Sper că nu ați chiulit la orele de fizică (și de matematică), deoarece vom repeta un pic unitățile de măsură. Avem kilo_bytes (1 kb = 210 b), mega_bytes, giga_bytes. Ati auzit de zetta_bytes? Dacă nu, auziți acum: 1 zetta_byte = peste un miliard (bilion, cum spun americanii) sau aproximativ un miliard de giga_bytes. Ei bine, în 2019 “traficul generat de conexiunile fixe si mobile va ajunge la un volum anual de doi zettabytes, echivalentul a peste 2.000 de miliarde GB pe an.”
 • In domeniul inovatiilor, Apple nu mai este ce a fost
  Deși clasamentul este de prin iunie 2015, în urmă cu 3 luni numai, în privința patentelor publicate pe teritoriul SUA, Apple nu are loc în primele 10 companii, fiind depășită clar de Samsung, de exemplu, aflată pe locul al doilea în acest clasament. Apple e doar pe locul 11, iar pe locul 5 este Google. Lider este IBM, Microsoft fiind pe locul 7.
 • Stickul care transformă un televizor într-un calculator este disponibil și în România
  Da, ați citit bine, înfigem stickul in mufa HDMI a unui monitor sau televizor și avem calculator funcțional. Are Bluetooth si Wi-Fi. Masurand doar 10 cm, Intel Compute Stick este noutatea absoluta in materie de computing. Poate fi conectat la orice monitor HDMI care devine automat un computer complet functional, inclusiv televizorul. Datorita conexiunii Bluetooth 4.0, se conecteaza usor la periferice precum mouse si tastatura, iar la Internet, cu ajutorul modulului 802.11b/g/n Wi-Fi built-in.
 • Site-urile de azi consuma foarte multe resurse, in comparatie cu cele de acum cativa ani
  De aceea, să nu ne mirăm că paginile web se încarcă din ce în ce mai greu. Un site obișnuit are 2.1 MB mărime, ceea ce înseamnă dublu față de site-urile de acum trei ani, potrivit datelor colectate de HTTP Archive. Componenta care a crescut cel mai mult, în mod surprinzător, este fontul. Dezvoltatorii creează fonturi unice, pentru a-și diferenția produsul de altele similare. Acum trei ani, dimensiunile fontului nu reprezenta mai mult de 1% din greutatea paginii web, iar acum, proporția se ridică undeva la 5%.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Recomandarile sfarsitului de saptamana (#4)”

 1. Cum sa ai Internet gratuit oriunde | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 11th, 2016 at 20:21

  […] Recomandarile sfarsitului de saptamana (#4) […]

 2. Numarul utilizatorilor de Internet a depasit 3 miliarde | A șaptea dimensiune says:

  februarie 26th, 2016 at 13:35

  […] Recomandarile sfarsitului de saptamana (#4) […]

Adauga un comentariu