Rodica Culcer: Klaus, președintele lui Felix

miercuri, august 13, 2014 14:19
Posted in category Mass-media

Iohannis si prieteniiKlaus Iohannis, un candidat fără șanse în turul 2

Un paradox legat de Klaus Iohannis este următorul: PSD-iștii îl acuză că ar fi omul lui Băsescu, în timp ce mulți din electoratul de dreapta văd în el omul PSD-ului. Primii nu au dreptate, ceilalți au multă dreptate. Numai dacă ne amintim de anul 2009, cel în care Klaus Iohannis era susținut de PSD pentru a deveni premier. Dar o s-o las pe Rodica Culcer să vorbească, ceva mai jos. Până atunci, am să vă povestesc de ce cred că acest Iohannis nu va fi votat în turul doi de o populație îndobitocită, deși este clar o alegere mai bună ca a mitomanului Ponta. Am o colegă de serviciu ceva mai deschisă la minte, cu care mai schimb impresii pe la școală. Cu alte cuvinte, vorbesc de o persoană educată, evoluată, care nu are nicio legătură cu turma fără creier a PSD-ului. Ei bine, dragii mei, inclusiv scumpa mea colegă de serviciu are mari rețineri să aleagă străini, atunci când e de ales ceva. Sigur, Iohannis este cetățean român, dar la electoratul fără prea mult discernământ din România va conta că este german și nu român. Revenind la colega mea de serviciu, am să încerc un efort de memorie, ajutat și de Google, și, dacă nu mă înșel, la selecția națională Eurovision 2008, în finală, s-a dat bătălia între o piesă românească (acuzată ulterior de plagiat), Nico și Vlad Miriță – “Pe o margine de lume” și o piesă foarte bună, a trupei suedeze Biondo, “Shine”, ce ar fi putut chiar sa castige Eurovision-ul pentru Romania (videoclipul piesei ceva mai jos). Deși publicul votase mai mult piesa “Shine”, juriul, mai exact mumia Dida Drăgan, a făcut ca piesa “Pe o margine de lume” să reprezinte România la Eurovision, în acel an, și să “obțină” cea mai proastă clasare din istoria Eurovisionului, pentru România. Știți ce mi-a spus acea colegă după alegerea piesei de către juriu? “Foarte bine au făcut, doar suntem români și trebuie să ne reprezinte românii.” Îl vedeți pe Klaus Iohannis ales președinte la României și reprezentând România? Cu electoratul de azi, eu nu-l văd. Peste 200 de ani, poate ar avea toate șansele. Oricum, alegerea mea, ca și a Rodicăi Culcer, este Monica Macovei.

Klaus, președintele lui Felix

Cine a crezut că Mihai Gâdea este candidatul prezidențial al Varanului ar face bine să vizioneze emisiunea de luni seara de la Realitatea TV, în care candidatul „marelui Partid Național Liberal” (sună ca dracu’, trebuie să recunoașteți) și-a expus principiile și ideile. Nu voi insista asupra incapacității domnului Johannis de a interpreta credibil textul pus în față de strategii de campanie, dar voi spune totuși, bazându-mă pe experiența proprie, că gorjenii – pe care îi cunosc destul de bine – nu vor avea niciodată răbdare să-l asculte, atât de prost vorbește! Și nici nu ar avea de ce să-l asculte, căci omul pur și simplu nu are mesaj propriu, nu are forță – și nu o are pentru că nici el nu crede în ceea ce spune.

Punctul nevralgic al discursului domnului Johannis a fost însă atitudinea față de Dan Voiculescu și față de actele de violență petrecute în timpul „plimbării împotiva statului” de duminică seara. Era un bun prilej pentru primarul Sibiului să ne convingă că nu a făcut blat cu USL, că nu este candidatul „coaliției Grivco”, și că dorește cu adevărat să schimbe din temelii „sistemul ticăloșit”. Ei bine, ne-a convins exact de contrariu: nici un cuvânt critic la adresa lui Dan Voiculescu și a jafului practicat de acesta și de rețeaua sa la adresa statului. Tot ce a găsit cu cale să spună candidtul ACL – și, desigur, al „marelui Partid Național Liberal” – este că el respectă deciziile instanței și că va garanta independența justiției. Iar despre evenimentele de duminică nu a putut spune decât că a fost un protest neautorizat, că nu e bine că au fost bruscați jurnaliștii și că autoritățile ar fi trebuit să-și facă datoria. Totul spus scurt, sec, fără vlagă și fără chef. Cine nu mă crede, să vizioneze emisiunea.

Personal, eu aș fi așteptat din partea candidatului „marei opoziții” să atace frontal și cu vigoare racilele actualului sistem, care a permis fraudarea statului și ne menține într-o stare de subdezvoltare economică; să demonstreze că este conștient de abuzurile actualei puteri, de incompetența guvernanților și de complicitatea dintre politicienii venali și corupți și o foarte mare parte a presei. Altfel de ce am avea nevoie de opoziție? Doar ca să ne învețe manierele elegante?

Este adevărat că domnul Johannis s-a străduit să afirme apăsat că orientare pro-occidentală a României nu este negociabilă, dar noi știm din experiență că poți fi și cârtiță a Federației Ruse în interiorul NATO și al UE. Iar adorația moderatorilor de la Realitatea TV, post cu simpatii mai degrabă estice decât vestice, ar trebui să le dea de gândit celor care nu vor să trăiască superficial.

În sfârșit, urmărindu-l ieri seară pe Klaus Johannis, mi-a venit în minte o posibilă explicație a evoluțiilor politice din ultima vreme: cred că ieșirea PNL din USL nu a fost decât o mișcare de fațadă, menită să credibilizeze candidatul PNL la președinție, știut fiind faptul că acest candidat este tot un produs al sistemului, „garantat Felix”. Klaus Johannis l-a înlocuit pe Crin Antonescu pentru că popularitatea acestuia din urmă se erodase serios. Cred de asemenea că toată telenovela cu respingerea de către PSD a numirii sale în funcția de ministru de interne și de vicepremier pentru probleme economice a fost tot o manevră pentru credibilizarea domnului Johannis ca om al opoziției. Să fim serioși: cererea PNL era absurdă și era formulată astfel tocmai pentru a fi respinsă. Pe scurt, circ ieftin. În concluzie, cred că totul este praf în ochi, pentru că este limpede că PSD câștigă în ambele cazuri: dacă pierde Klaus Johannis (cazul cel mai probabil), va deține puterea absolută, iar dacă va câștiga Klaus Johannis, tot PSD și PC vor deține puterea absolută. Indubitabil Victor Ponta va rămâne premier – și se va înțelege perfect cu noul președinte, care îi va vorbi frumos și respectuos! În acest scenariu – în care cred – rolul PDL este simplu de descris, dar nu m-am hotărât dacă e mai potrivit să folosesc termenul „trădare” sau cel de „vânzare”. Dar unde să fi ajuns PDL sub conducerea lui Vasile Blaga, vă întreb?

În concluzie, singurul candidat care va merita votat în această toamnă este Monica Macovei. Chiar dacă nu are șanse, are valoare, are principii și s-a dovedit curajoasă și consecventă. Ați ghicit: anul acesta nu mai votez cu răul cel mai mic, pentru că el nu există.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Rodica Culcer: Klaus, președintele lui Felix”

 1. De ce Monica Macovei says:

  septembrie 13th, 2014 at 14:52

  […] Rodica Culcer: Klaus, președintele lui Felix […]

 2. Iohannis + Ponta = love(le) | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 10th, 2015 at 11:11

  […] Rodica Culcer: Klaus, președintele lui Felix […]

 3. Omul securistului Felix Voiculescu numit de Iohannis sef la SRI | A șaptea dimensiune says:

  februarie 20th, 2015 at 20:09

  […] pare că avea dreptate Rodica Culcer atunci când scria materialul Klaus, președintele lui Felix. Iată un fragment din acest […]

 4. Klaus Iohannis si-a tras consilier cercetat pentru santaj, instigare si complicitate la furt | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 25th, 2015 at 19:55

  […] Rodica Culcer: Klaus, președintele lui Felix […]

Adauga un comentariu