România anului 2004: libertate, egalitate, contabilitate

luni, august 7, 2023 13:07

Muie PSD, elevi, IasiDeşi o parte dintre noi, românii, suntem obişnuiţi mai degrabă cu sloganul din perioada 2017-2019, valabil şi astăzi, Liberté, Egalité, Muie PSD, în 2004, fără impactul de astăzi al Internetului şi reţelelor de socializare, doar presa scrisă mai amintea de celebrul slogan al Revoluţiei Franceze începută în anul 1789.

Aşadar, în 2004, în presa din România, apărea următoarea însemnare.

Libertate. Egalitate. Contabilitate

Mă număr printre cei mai proşti-platnici cetăţeni ai acestei ţări. Adică sunt atât de prost încât ţin musai să-mi plătesc impozitele şi taxele către stat. Pentru asta însă am nevoie de un mic ajutor, adică de nişte facturi (pe atunci nu existau facturi în format electronic – n.m.).

Aceste documente cu regim special evidenţiază veniturile pe care le am, sunt emise cu acordul Ministerului de Finanţe şi comercializate de cei autorizaţi.

Aşa am ajuns la cei de la Diverta, unde am avut următorul dialog cu o domnişoară de la care urma să-mi cumpăr facturile.

Dra: „Avem facturi, dar momentan nu vă putem servi.”
Eu: „De ce?”.
Dra: „Pentru că nu avem facturi”.
Eu: (aparte): „??!!?? Amice, eşti idiot!?”.
Dra: „Adică avem facturile pe care să vi le vindem dumneavoastră, dar firma noastră nu mai are facturi care să ateste că dumneavoastră aţi cumpărat facturile de la noi”.
Cetăţeni, public, alegători: „Ooohhh!!”.

Adică această firmă, autorizată să tipărească şi să vândă facturi pentru noi, ceilalţi, a ajuns să numai aibă facturi pentru uzul propriu. Mă gândesc la proverbul cu croitorul care nu are haine.

Eu (calm): „Dragă domnişoară! Biiip, biiiip…! Sărut mâna, vă pup, sărbători fericite!”.

La final, stau şi mă gândesc la ţiganii ăia care vând facturi false pe marginea drumului. La tranzacţie, ei îţi taie chitanţă şi factură autentice sau tot false? Să nu dau, naibii, de bucluc, că eu sunt om serios. („Academia Caţavencu”, nr. 681/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags: ,

Adauga un comentariu