Software-ul open-source şi Linux folosite pentru un alt pas al omului pe Lună

duminică, decembrie 3, 2023 16:01
Posted in category IT

Artemis 2Când mergi pe Lună într-o călătorie dus-întors, vrei să te asiguri că te întorci în siguranță. De aceea, Lockheed Martin a folosit platforma Red Hat OpenStack și Red Hat Enterprise Linux (RHEL) pentru a crea un mediu cloud securizat pentru găzduirea software-ului de simulare, testare și analiza parametrilor de zbor ale navei spațiale Orion.

Orion, pentru cei nu ştiu, este nava spațială de nouă generație a NASA. Este concepută pentru a trimite oameni mai adânc în spațiu decât a mai mers oricine până acum – 40.000 de mile (aproximativ 64.000 de km) dincolo de Lună.

În urmă cu un an, misiunea Artemis 1 a NASA a zburat fără pilot în jurul Lunii și înapoi timp de trei săptămâni. Anul viitor, 2024, testul de zbor Artemis 2 va fi prima misiune a NASA cu echipaj la bordul rachetei SLS (Space Launch System) și al navei spațiale Orion pentru o misiune de 10 zile în spaţiu. Va fi prima dată, la Apollo 17, când oamenii vor orbita în jurul Lunii. Apoi, dacă totul va merge bine, Artemis 3 va ateriza pe Lună și ne vom întoarce pe suprafața lunară pentru prima dată după mai bine de 50 de ani.

O mare parte din succesul lui Artemis 1 poate fi atribuit pregătirii și testării meticuloase a software-ului de zbor al navei spațiale Orion. Lockheed Martin, antreprenorul principal și dezvoltatorul Orion, s-a angajat într-un program extins de simulare pentru a garanta performanța optimă a navei spațiale în diferite condiții. Cheia acestor simulări a fost integrarea OpenStack, cloud-ul open-source și RHEL, care a facilitat un mediu cloud securizat, esențial pentru testarea și analiza software-ului de zbor Orion.

Aceeași categorie de software, deși actualizată, va fi utilizată şi pentru Artemis 2, Artemis 3 și nu numai.

Prin utilizarea OpenStack, dezvoltatorii de software de la Lockheed Martin au putut găzdui build-uri de simulare și medii de testare în mod eficient. Acest sistem a permis rularea simultană a mai multor versiuni ale software-ului de zbor, îmbunătățind utilizarea hardware-ului și reducând cerințele operaționale.

Capacitățile automate ale platformei au jucat, de asemenea, un rol crucial, permițând implementarea rapidă și consecventă a imaginilor mașinilor virtuale (Virtual Machine = VM) și a setărilor automate de retragere și a procedurilor de oprire. Această eficiență nu numai că a economisit timp, dar a și accelerat ritmul inovației.

RHEL a oferit stabilitatea, securitatea și performanța necesare pentru o simulare de succes de la lansare până la aterizare. Categoria combinată a culminat cu o simulare cuprinzătoare de 28 de zile care a acoperit diverse scenarii, finalizată cu mult înainte de lansarea lui Artemis 1. Această pregătire a fost esențială în misiunea lunară încheiată cu succes, Artemis 1, a NASA.

Privind spre viitor, accentul se mută către Artemis 2, programată pentru lansare la sfârșitul anului 2024. Această misiune va fi un important pas înainte în explorarea spaţiului. Cu viețile a patru astronauți în joc, colaborarea dintre Lockheed Martin, NASA și Red Hat va fi vitală pentru a asigura succesul misiunii, confirmând zborul fără probleme al lui Artemis 1.

Echipele sunt dedicate pregătirii pentru un zbor sigur și de succes, marcând o nouă eră în explorarea lunară. Iar software-ul open-source și Linux vor fi ajutat la deschiderea drumului către Lună.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu