Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, în presa comunistă dinainte de 1989

duminică, iunie 11, 2023 11:48
Posted in category Mass-media

Traian BasescuOameni sub semnul ancorei

Fruntaşi, pe 1984, ai întrecerii marinăreşti „Cea mai eficientă şi îngrijită navă”

Iniţiat de comitetul sindicatului I.E.F.M. „Navrom”, parte integrantă a întrecerii socialiste între marile colective de muncă, „Cea mai eficientă şi îngrijită navă” se bucură, în rândul marinarilor, de o apreciere deosebită. Criteriile întrecerii prevăd aprecieri asupra priceperii în exploatarea navelor, realizării de economii în sensul remedierii cu mijloacele bordului a defecţiunilor, întreţinerea navei într-o stare perfectă, onorînd astfel tricolorul arborat la catarg şi numele marinarului român.

(…) Pentru talentul, aptitudinile marinăreşti, volumul de muncă depus şi rezultatele obţinute, au fost declaraţi fruntaşi următorii oameni ai muncii de la I.E.F.M. „Navrom”:
Locul 1 – Traian Băsescu, comandantul petrolierului de 150.000 tdw „Biruinţa”.
(…)

Portret de marinar

Omul potrivit la locul potrivit

Cu doar câteva luni înainte de a împlini 33 de ani, Traian Băsescu primea comanda „navei-amiral” a I.E.F.M. „Navrom”, petrolierul gigant „Biruinţa”, de 150.000 tdw, abia ieşit din şantier. Adevărată mîndrie a navaliştilor români, „Biruinţa” este, de fapt, o realizare tehnică de excepţie. Ne închipuim, deci, că opţiunea conducerii flotei comerciale pentru ofiţerul căruia i se încredinţau sarcina şi responsabilitatea de a naviga la puntea de comandă a „Biruinţei” nu era întâmplătoare. Nici faptul că doi ani, consecutivi, Traian Băsescu ocupă locul 1 în concursul profesional „Cea mai eficientă şi îngrijită navă” nu este întîmplător.

Dobrogean, născut la Basarabi, în imediata vecinătate a mării, care a manifestat o puternică atracţie asupra sa, ca şi a fratelui mai mic, Mircea Băsescu (secund pe petrolierul „Banat”), actualul comandant al „Biruinţei” a terminat Institutul de Marină „Mircea cel Bătrîn” în 1976. Cu excepţia perioadelor de examen pentru brevet, a navigat numai pe petroliere, nave de mare tonaj, cu o „fizionomie” şi un specific aparte, cu un grad sporit de complexitate a tehnicii de bord, nave pe care le îndrăgeşte. La numai 28 de ani, la doar 4 ani de la absolvirea Institutului, i se încredinţează comanda (era probabil cel mai tînăr comandant al flotei româneşti) unui petrolier, apoi a „Crişanei”, tot petrolier, de 86.000 tdw. Drumul spre puntea de comandă a „Biruinţei” era trasat. Funcţie în care Traian Băsescu dovedeşte, acum, conducînd marea navă cu tricolor la catarg, că este omul potrivit aşezat la locul potrivit.

(Dobrogea nouă, organ al Comitetului Judeţean Constanţa al PCR şi al Consiliului Popular Judeţean, 7 martie 1985, pag. 2)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu