„Beautiful Mind” într-un „body-building” sănătos

duminică, septembrie 23, 2018 14:28
Posted in category Educatie

A Beautiful Mind – O minte sclipitoareDupă ce l-aţi văzut pe Russell Crowe în Gladiatorul, cu greu vi l-aţi mai putea închipui ca fiind John Forbes Nash, un modest student în anul întâi la Princeton, secţia matematică. În haine lălâi, cu privirea pierdută, cu mers şleampăt , plin de ticuri nervoase şi tot timpul la un pas de a izbucni într-o criză de isterie, Russell Crowe parcurge cei patru-cinci ani de facultate în numai câteva zeci de minute de film, timp în care aproape că reuşeşte să-şi dea jos haina de general roman şi să o îmbrace destul de comod pe cea de genial profesor de matematică.

Spuneam “aproape” pentru că, într-o zi cu soare, omul nostru este obligat să-şi dea jos sacoul la unul dintre cursuri. Să vezi atunci ce trapez, ce bicepşi şi pectorali care sfâşiau cămaşa umilului matematician, ale cărui singure exerciţii fizice erau ridicările la pătrat şi flexiile cu binomul lui Newton. Pasămite , lui Russell Crowe îi mai rămăseseră nişte muşchi de pe vremea când filma pentru “Gladiatorul”. Din acest moment toată sala nu mai aştepta nimic altceva decât o bătaie, un pumn, ceva … “Nu se poate ca fostul caftangiu din arenă să nu dea şi el măcar o dată cu pumnul!”, şi-o fi spus şi regizorul. Aşa că pumnul nu s-a lăsat prea mult aşteptat. Din păcate, el n-a nimerit nici faţa aspră a vreunui pretorian în zale şi nici mutra batjocoritoare a vreunui coleg de breaslă, ci gura doctorului bătrân care îl trata de schizofrenie.

De altfel, cum să nu dai în schizofrenie când îţi pui în cap să faci consecutiv două roluri mari, ambele de Oscar? Pentru că, am uitat să spun, filmul a avut opt nominalizări la premiile Oscar. Şi încă un amănund demn de remarcat: nu cred că am mai văzut la niciun film atât de multe microfoane atârnând penibil în cadru. (“Academia Caţavencu”, nr. 536/2002)

A Beautiful Mind – O minte sclipitoare, 2001; regia: Ron Howard; cu: Russell Crowe, Ed Harris, Christopher Plummer, Jennifer Connelly etc.; nominalizat la 8 premii Oscar, dintre care a câştigat 4.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “„Beautiful Mind” într-un „body-building” sănătos”

  1. K-PAX, un dramă SF greu de uitat | A șaptea dimensiune says:

    noiembrie 3rd, 2018 at 19:18

    […] „Beautiful Mind” într-un „body-building” sănătos […]

Adauga un comentariu