Cum erau rase pădurile României, de către daco-geţi, pe vremea când nu eram în UE (II)
vineri, martie 27, 2020 9:08Vă spuneam în Partea I că, în luna august 2003, în urma unei furtuni cu un pronunţat accent unguresc, pădurea Alsoerdö (din raza Ocolului Silvic Gheorgheni) a fpst doborâtă la pământ pe o suprafaţă de aproximativ 150 de hectare.
Şi, imediat ce a fost culcată la pământ, asupra pădurii s-au repezit tot felul de proprietari, mai puţin proprietarii de drept. În urma contactului fizic cu persoane aflate în deplină ilegalitate, pădurea a fost transformată în masă lemnoasă şi comercializată ilegal.
Prejudiciul estimat în cazul exploatării şi comercializării a peste 40.000 de metri cubi de masă lemnoasă se cifrează la peste 17 miliarde lei (vechi – n.m.).
Lista persoanelor care au dobândit ilegal biata pădure căzută la pământ este destul de interesantă: Len Emil (ex-primar în comuna Lazarea – 15 ha), Nagy Venczel (preşedintele Asociaţiei 10 Brazi – 9,5 ha), Ferenz Karoly (viceprimar în Lazarea care, împreună cu fiul său, a pus mâna pe 9 ha), Incze Iosef (pădurar, Ocolul Silvic Gheorgheni), Nagy Istvan (fratele preşedintelui Asociaţiei 10 Brazi – 3 ha), Ferencz Denes (fost preşedinte al Asociaţiei de păduri Lazarea – 3 ha).
Aceştia, împreună cu alţii, au pus mâna pe pădurea Alsoerdö pe baza unor contracte neautentificate. Aşa se face că prin pădurile din Harghita a apărut (era 2004 – n.m.) o nouă specie de prădători: proprietarii de fapt, a căror singură legătură cu proprietarul de drept este aceea că cei din urmă sunt furaţi de cei dintâi. Cum ar veni, cine taie la urmă fură mai bine. (“Academia Caţavencu”, nr. 644/2004)
Citeste si articolele: