Este filmul Pearl Harbor (2001) doar o telenovelă lacrimogenă?

duminică, august 19, 2018 15:39
Posted in category Educatie, Mass-media

Pearl HarborEste de domeniul evidenţei faptul că gusturile nu se discută. Totuşi, nu ai un IQ mediu măcar dacă te uiţi la filme indiene, de exemplu, filme în care nu se întâmplă mai nimic, în afară de o ţigăneală continuă. Şi dacă tot veni vorba, am remarcat într-o vreme că Naţional TV, postul fraţilor Micula, nişte contrabandişti cu faţă umană, dădea numai filme indiene, mijloc sigur de ţiganizare a României. Dupa aceea, au trecut la filme la fel de cretine, dacă nu şi mai imbecile, mă refer aici la filme coreene, asiatice în general, care au tot atâtea legături cu cultura europeană pe cât are securistul Voiculescu-Puşcărie cu returnarea către statul român a celor 60 de milioane de euro, impuşi de justiţie, bani furaţi de la amărăştenii care mor cu zile în spitale cu viermi şi pe drumuri de rahat, doarece un mafiot ca Dan Voiculescu a furat de-a stins în Românica.

Dar să revenim la filmele noastre. De exemplu, ştiaţi că filmul Titanic, cel din 1997, în care s-au investit vagoane de bani, are cele mai mari încasări din istoria cinematografiei? Şi totuşi, unii îl consideră o telenovelă lacrimogenă. Cam la fel stau lucrurile şi cu Pearl Harbor, după unii. Iată mai jos o cronică a filmului, din 2001, la vreo două săptămâni după atacurile teroriste de la World Trade Center, din New York (11.09.2001). Cum, în cronică, se aminteşte de Ben Laden, merită amintit că un grup de soldaţi din trupele speciale americane l-au găsit pe cel mai căutat terorist dintr-o anumită perioadă, l-au împuşcat direct în frunte, şi-n alte locuri, pentru a fi siguri că l-a luat Allah în braţe, i-au luat cadavrul şi l-au urcat în elicopter cu destinaţia SUA. Totul în aproximativ 30 de minute, dacă-mi amintesc bine (am văzut un documentar pe această temă pe National Geographic). Prin comparaţie, Românica nu reuşeşte să-l aducă pe mafiotul Sebastian Ghiţă, din Serbia, adică de la o aruncătură de băţ. Ca să nu mai spun de alţi mafioţi, care nu se ascund ca Ben Laden, precum Radu Mazăre sau Elena Udrea. Dar iată şi cronica promisă, cea din 2001 (chiar dacă cronica este negativă, vă recomand să vedeţi Pearl Harbor, măcar pentru nişte băieţi frumoşi, nişte fete drăguţe sau nişte trucaje bine realizate).

O catastrofă de film catastrofic

Ca arab e o plăcere să te duci zilele astea (era septembrie 2001 – n.m.) la Pearl Harbor, filmul despre atacul surpriză al japonezilor asupra bazei militare americane din localitatea cu acelaşi nume, în timpul celui de-al doilea război mondial. Ce plăcere mai mare poate avea zilele astea Ben Laden, deghizat într-o tânără apetisantă, decât să vadă Pearl Harbor, cu americani frumoşi, fericiţi, bine făcuţi, dormind după ce-au petrecut până la ziuă cu surorile de la spital în barurile de pe plaje, cu copii jucându-se pe pajişti, cu domni respectabili pe terenul de golf, dimineaţa, cu toată flota militară a Americii înghesuită într-un golfuleţ, cu mateloţii sforăind, visând la visul american şi brusc, trosc, pleosc, să moară toţi fără să ştie bine cine îi atacă.

Să ne înţelegem: vedem pe de o parte mai bine de două ore în care filmul este la fel de bun ca orice love story prost, ca Titanicul, de pildă, cu scene de dragoste în care cei doi fac dragoste înveliţi în cearşaf, fără ca fetei să i se vadă nici măcar un sân. Şi spre sfârşit o jumătate de oră de reportaj de război la faţa locului de cea mai bună calitate, cu lupte, cu sânge, cu creieri împrăştiaţi pe pereţi, cu gloanţe, cu bucăţi de oameni, vapoare scufundate, bombe şi atrocităţi care fac tot banul. Iar această ultimă jumătate de oră parcă mai salvează ceva din film. (“Academia Caţavencu”, nr. 513/2001)

Pearl Harbor (2001): regia Michael Bay; cu Ben Affleck, Kate Beckinsale, Alec Baldwin, Cuba Gooding Jr.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Este filmul Pearl Harbor (2001) doar o telenovelă lacrimogenă?”

  1. Planeta maimuţelor noastre | A șaptea dimensiune says:

    august 24th, 2018 at 15:51

    […] Este filmul Pearl Harbor (2001) doar o telenovelă lacrimogenă? […]

  2. Calmantul de dar nu se caută la dinţi | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 29th, 2019 at 15:17

    […] Este filmul Pearl Harbor (2001) doar o telenovelă lacrimogenă? […]

  3. Impostura bate gura | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 29th, 2019 at 19:49

    […] Este filmul Pearl Harbor (2001) doar o telenovelă lacrimogenă? […]

Adauga un comentariu