Theodor Stolojan şi afacerea Megapower
luni, octombrie 26, 2020 11:41Theodor Stolojan a fost prim-ministrul României un an de zile, în 1992, fiind o apariţie insolită la începutul anilor ’90. Prin limbaj şi comportament s-a distanţat clar de politrucii comunişti care au pus mâna pe putere în decembrie 1989. Şi totuşi, a avut, în calitate de ministru de finanţe în guvernul Petre Roman, şi câteva greşeli monumentale. Una dintre ele este descrisă într-un scurt material din 2004, atunci când Theodor Stolojan era candidat la Preşedinţia României (înlocuit, în ultimul moment de Traian Băsescu, cel care avea să ajungă Preşedintele României în 2004) şi preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL).
Theodor Stolojan, căpitanul Megapower
Dezastrul Megapower l-a avut ca autor moral pe Theodor Stolojan. Pe atunci ministru de Finanţe, Stolojan a aprobat un credit de 12,4 milioane de dolari de al BRD, pentru investiţii în Megapower, într-un proiect de domeniul ştiinţifico-fantasticului, constând în utilizarea tehnologiei cvasi-rezonante în alimentarea electronică. Investiţia a fost deturnată şi tocată în cu totul alte domenii de activitate.
Între timp, Megapower, înfiinţată în California de nişte şmecheri din Carpaţi, cu un capital de 296 dolari, a dat faliment.
La paguba BRD se mai adaugă încă una de 7,9 milioane dolari, de la Bancorex, reprezentând un credit pentru acelaşi falimentar Megapower.
Noi am rămas (în 2004 – n.m.) cu moştenirea Stolojan, candidatul PNL la Preşedinţia României, iar statul român, cu o gaură de 20,3 milioane dolari, graţie şi lui Theodor Stolojan. (“Academia Caţavencu”, nr. 654/2004)
Citeşte şi articolele: