Alternative gratuite la Microsoft Word

joi, aprilie 23, 2020 18:08
Posted in category IT

Procesoare de textCam toată lumea are nevoie de un soft (program) pentru scrierea textelor. Poate cel mai folosit soft pe Terra, când vine vorba de a scrie un text, este Microsoft Word, parte a grupului de aplicaţii Microsoft Office. Toate bune şi frumoase, doar că pachetul Microsoft Office trebuie cumpărat. Dar există şi variante gratuite de programe pentru scrierea textelor, iar despre ele vom vorbi ceva mai la vale. Însă, înainte de asta, haideţi să vedem cam ce ar trebui să aibă un procesor de text pentru a satisface nevoile unui utilizator de nivel mediu. Aşadar, un procesor de text ar fi bine să aibă:

  • O interfaţă intuitivă, care să ajute utilizatorul, fie el şi începător, să găsească repede instrumentele de care are nevoie – meniuri, butoane, opţiuni etc.
  • Abilităţi de editare extinse, ştiut fiind faptul că, de cele mai multe ori, un document este reeditat, modificat, aranjat până ajunge la forma finală.
  • Opţiuni de formatare flexibile, în sensul de a putea adăuga în document liste, tabele, anteturi.
  • Compatibilitatea cu alte tipuri de fişiere, adică să poţi salva documentul (sau să-l poţi modifica) în formate cu extensii cât mai diverse: pdf, html etc.
  • Opţiuni de a exporta documentul – prin e-mail, sincronizat cu alte documente etc.
  • Instrumente adiţionale: verificare ortografie şi gramatică, număr de cuvinte etc.

Mai trebuie amintit un lucru, înainte de a trece la enumerarea variantelor din titlu: există şi posibilitatea de a folosi Microsoft Word Online în mod gratuit, doar că această variantă are mai puţine opţiuni decât cea plătită, dar poate fi utilă pentru cei care scriu ocazional un text. Şi acum iată varaintele gratuite la Microsoft Word.

  • LibreOffice Writer face parte din grupul de aplicaţii LibreOffice, un grup de programe open source. Este un instrument complet de procesare de texte, având la fel de multe funcţii (dacă nu chiar mai multe) ca Microsoft Word. Este un soft actualizat periodic de editorii care lucrează la acest proiect. Poate fi folosit în proiecte de scriere diverse, de exemplu texte cu indici şi diagrame, fiind compatibil cu formatul documentelor Microsoft Word, precum şi cu alte formate specifice sistemelor de operare Windows şi macOS. Puteţi personaliza complet textul, are numeroase stiluri de formatare şi o multitudine de şabloane. Mai are aproape 400 de extensii care adaugă noi funcţionalităţi, ce merită a fi explorate. Softul este compatibil cu sistemele de operare Windows, Linux şi macOS.
  • Google Docs este un procesor de text excepțional, nu doar pentru că are o interfață curată și un set de funcții sănătoase, ci și pentru că este bazat pe cloud. Aceasta înseamnă că îl puteți accesa pe orice computer cu o conexiune la internet (sau de pe dispozitive cu iOS sau Android). Funcționează chiar și offline, dacă sunteți îngrijorat de o conexiune instabilă; acesta salvează frecvent pe măsură ce lucrați, dar se sincronizează odată restabilită conexiunea la internet. Google Docs permite colaborarea în timp real, integrarea G Suite și are o compatibilitate extinsă de fișiere, inclusiv: PDF, DOCX, TXT, RTF, EPUB și chiar formate iWork și Open Document. Google Docs are o interfață minimalistă, cu icoane standardizate, meniuri etichetate în mod clar etc. Este ușor să schimbați fonturi, să formatați textul, să adăugați diagrame sau media, să vă verificați ortografia și chiar să reveniți la versiunile anterioare ale documentului.Google Docs acceptă software de recunoaștere a vocii, poate traduce din alte limbi și vă permite să abordați suplimente precum LucidCharts, DocuSign și MLA Formatter.Păstrarea fișierelor în Google Docs este un sigură, cu foldere și subfoldere, și posibilitatea de a adăuga la documente favorite și de a le muta ușor în funcție de necesități. Într-un document, puteți lăsa un comentariu, urmări toate modificările aduse acestuia și puteți discuta cu alții din cadrul aplicației.În general, cred că Google Docs este ușor de utilizat, în plus, caracteristicile sale abundente și accesul la cloud îl fac un instrument puternic pentru studenți, scriitori și angajați.
  • iWork Pages este calea de urmat, dacă sunteți în căutarea unui procesor de texte care funcționează în ecosistemul Apple. Funcționează pe Mac, iPad, iPhone și chiar PC-uri (prin iCloud). Aplicația simplifică tipărirea rapoartelor tradiționale sau a documentelor școlare, dar permite și utilizatorilor iPad să-și scoată creionul Apple și să deseneze sau să facă note într-un document pentru un pic de creativitate adăugată (și, să fim sinceri, este doar distractiv). În plus, asistența pentru colaborarea în timp real vă permite să lucrați la un proiect cu colegi de clasă sau colegi de muncă. iWork Pages oferă multe șabloane de documente pe care le puteți prelua, inclusiv CV-uri, scrisori personale, rapoarte, pliante, buletine informative și cărți, printre alte opțiuni. Dacă doriți să schimbați fonturile, să adăugați o diagramă sau să plasați un fișier media, puteți face acest lucru prin apăsarea unui buton. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că, deși interfața paginilor este destul de obscură, aceasta ascunde funcții importante în opțiunile de meniu supra-generalizate reprezentate de o pictogramă și nu de un cuvânt. Acest lucru va crea mici probleme, probabil, utilizatorii începători, dar cu câteva minute de explorare aceste probleme pot fi depăşite.iWork Pages vă permite să protejați documentul printr-o parolă și să îl exportați în format PDF, DOCX, EPUB sau PAGES. Este un procesor de texte simplu, dar are tot ceea ce ar putea avea nevoie un utilizator mediu.
  • WPS Office Writer este cel mai bun program pentru cei care doresc ceva cât mai asemănător cu Microsoft Word. Fiind asemănător cu Word, de la șabloanele sale până la elemente de meniu, este accesibil celor care nu doresc să petreacă timp învățând cum să folosească un program nou. De asemenea, oferă o disponibilitate impresionantă a multiplelor platforme – îl puteți descărca pentru Windows, macOS, Linux, Android, iOS sau puteți opta pentru versiunea web (online). WPS Office Writer nu este o copie completă Word, deoarece are mai multe caracteristici unice, cum ar fi posibilitatea de a deschide mai multe documente din aplicație sub formă de file, documente protejate prin parolă și modul de lucru pentru protecţia ochilor. Este compatibil cu formatele Word, Google Docs și Adobe PDF. Deși oferă spațiu de stocare în cloud, care este un bonus plăcut, nu are suport pentru colaborarea în timp real. Unul dintre adevăratele caracteristici ale WPS este posibilitatea să vedeți un anunț pop-up când selectați anumite funcții (deși alegerea unui abonament Premium pentru 29,99 USD / an vă scapă de ele și vă oferă acces la alte funcții, cum ar fi stocarea suplimentară în cloud și conversia documentelor Word/PDF). În general, dacă nu vă deranjează reclamele, WPS Office Writer este o alternativă modernă la Microsoft Word, ce oferă instrumente puternice în realizarea unor proiecte de calitate.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu