Sfaturi şi trucuri pentru o căutare eficientă cu Google

vineri, septembrie 16, 2011 21:55
Posted in category IT

GoogleSe întâmplă uneori să căutăm ceva pe net, iar rezultatele celui mai bun motor de căutare, adică Google, să nu fie relevante. Pentru a evita asemenea situaţii, iată mai jos câteva metode pentru o căutare mai eficientă.

  • Puneţi expresia căutată între ghilimele. Dacă informaţia căutată cuprinde mai multe cuvinte şi dorim să găsim site-urile în care apare acea expresie şi nu alte combinaţii de cuvinte, se pune expresia în paranteze. De exemplu, dacă vrem să căutăm informaţii despre pesedişti corupţi, vom trece, normal, „pesedişti corupţi”. Fără ghilemele, vor apărea site-urile în care întâlnim fie cuvântul ‘pesedişti’, fie cuvântul ‘corupţi’, dar nu neapărat ambele.
  • Excludeţi anumite cuvinte. Dacă doriţi ca rezultatele căutărilor să nu includă anumite cuvinte, puneţi simbolul ‘-‘ în faţa lor. De exemplu, dacă doriţi să excludeţi Iliescu la o căutare ‘PSD’ se pune PSD –Iliescu.
  • Căutaţi un anumit site. Dacă vreţi să căutaţi un anumit site, introduceţi la cautare site:numesite. De exemplu, site:asapteadimensiune.ro/. Dacă vreţi să căutaţi o expresie pe un anumit site, se introduce ‘expresie’ site:numesite. De exemplu, „filme” site:asapteadimensiune.ro/.
  • Folosiţi sinonime. Dacă vreti o căutare dupa cuvinte similare, puneţi simbolul ‘~’ în faţa cuvântului. De exemplu, „PSD” ~spaga va returna site-uri în care şpaga apare alaturi de PSD în cuvinte similare.
  • Căutaţi anumite tipuri de documente. Puteţi căuta doar anumite tipuri de documente, folosind filetype:tipdocument. De exemplu, „psd” filetype:tipdocument va returna psd în documente tipdocument.
  • Includeţi unul sau mai mulţi termeni într-o căutare. Dacă vreţi o căutare care să includă un termen sau alt termen folosiţi OR. De exemplu, Ponta OR Iliescu va returna toate site-urile în care apar cel puţin unul din cei doi.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “Sfaturi şi trucuri pentru o căutare eficientă cu Google”

  1. cornel says:

    septembrie 18th, 2011 at 0:14

    Nu am avut, nu am simpatii ptr. psd, dar d.-voastra, in acest material, de ajutor real, va proiectati antipatia ptr. partidul mentionat. Sunt sigur ca personal au fost experiente si/sau observati reale. Dar presupun ca nici pd/pdl si basescu nu vau dezamagit….. 

  2. Cornel Căruntu says:

    septembrie 18th, 2011 at 10:03

    @cornel: Legat de PSD, am avut o experienta traumatizanta, ca orice roman care-si doresta sa traiasca intr-o tara civilizata. In iunie 1990, pesedistii de atunci au adus minerii, iar Romania a devenit oaia neagra a Europei, dupa ce cateva luni ne-a aplaudat intreaga lume civilizata. Ion Iliescu este un fost agent KGB datorita caruia Basarabia nu s-a unit cu Romania in 1990 si, poate, a fost pierduta definitiv. Acest partid, PSD, a fost factorul determinant in franarea reformelor, asa incat in loc sa intram in UE mai devreme am intrat intr-o perioada de criza, adica am pierdut niste ani si niste bani. As mai putea enumera si alte motive, dar cred ca sunt suficiente. Cand PDL-ul si Basescu vor face ceva asemanator, vor fi tratati la fel. Poate, totusi, sunteti mai atent cu exprimarea: se scrie ‘observatii’, nu ‘observati’, se scrie ‘v-au’, nu ‘vau’, se scrie ‘nici pd/pdl si nici basescu’, nu cum apare in comentariu. Oricum, daca era numai dupa PSD aveam ‘sansa’ sa fim un Belarus total izolat de restul lumii. Norocul nostru a fost c-am avut un Corneliu Coposu, un punct 8 de la Timisoara, un Basescu, un Cartarascu, o Monica Macovei, niste liberali adevarati intr-o anumita perioada etc.

  3. Zina says:

    septembrie 19th, 2011 at 8:54

    Foarte util articol. Multumiri ! :)

  4. O scurta istorie a motoarelor de cautare | A șaptea dimensiune says:

    februarie 2nd, 2015 at 15:22

    […] Sfaturi şi trucuri pentru o căutare eficientă cu Google […]

  5. Informatica şi sistemul binar | A șaptea dimensiune says:

    august 12th, 2016 at 21:10

    […] Sfaturi şi trucuri pentru o căutare eficientă cu Google […]

Adauga un comentariu