Ca în orice ţară bananieră, în România capitalismul autentic a ajuns la cimitir

sâmbătă, aprilie 22, 2023 12:50
Posted in category Mass-media

Romania, citat Octavian GogaUrmăream pe Netflix, în urmă cu ceva vreme, un serial mexican despre traficanţii de droguri de acolo şi mă gândeam la situaţia din România, foarte asemănătoare cu situaţia din Mexicul anilor ’80 ai secolului trecut: politicieni corupţi, poliţie coruptă, promovări pe baza apartenenţei la un clan/gaşcă (clanul PSD, de exemplu), inocenţi lăsaţi pradă corupţilor, mizerie, injustiţie, lipsă de perspective.

Mai mult, comparaţia avantajează mai degrabă Mexicul acelei perioade, deoarece chiar în acele condiţii vitrege existau ziarişti dispuşi să-şi rişte viaţa pentru a informa corect publicul, ceea ce nu este cazul României, presa de la noi fiind aservită peste 90% mafioţilor din politică şi nu numai.

Dar să revenim la titlul şi scopul acestui articol. Căutând prin colecţia personală a revistei „Academia Caţavencu”, printre puţinele publicaţii (săptămânale) care, între anii 1995-2008, a pus mai presus de orice informarea corectă a cititorilor (spre finalul anilor de apariţie şi această publicaţie a coborât ştacheta, mai ales după preluarea ei de către mafiotul Sorin Ovidiu Vântu, cel care a lăsat mii de români fără banii investiţi în FNI – Fondul Naţional de Investiţii -, după ce a falimentat acest fond şi a furat banii), ei bine, într-un număr al revistei am găsit o însemnare amuzantă despre cum arată viitorul „capitalist” al României. Haideţi să vedem/citim un fragment (cel mai relevant).

În continuare, o să vorbim despre lucruri serioase precum moartea, povestindu-vă ceva despre Cioran. Nu este vorba despre filozoful nihilist, obsedat de moarte, care, în copilărie, juca fotbal cu cranii deshumate. Ci despre Ioan Cioran, de 13 ani, din comuna Pianu de Jos, judeţul Alba, care a profanat mormântul unui bătrân pentru a fura banii aruncaţi de săteni în groapă.

Copilul intenţiona să cumpere din milionul (de lei vechi – n.m.) adunat astfel un cadou de Moş Nicolae pentru părinţii săi. Nu ştim dacă prin cimitir există inscripţia cu „Aici sunt banii dumneavoastră”; iar despre lichidităţile care trebuie atrase de la populaţie mai multe vă poate spune Mugur Isărescu.

Partea bună este că acest băieţel a învăţat să facă bani din pământ, din iarbă verde, ceea ce ne face optimişti în legătură cu viitorul capitalist al ţării.

Mai mult decât atât, întrevedem o carieră de politician pentru Ionuţ, având în vedere ca, de la o vârstă fragedă, a început să calce pe cadavre ca să-şi ajute familia.

Nouă, însă, cel mai grav ni se pare că micuţii din ziua de azi nu mai cred în Moş Nicolae.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu