Cât de sigure sunt parolele noastre

joi, ianuarie 23, 2014 21:52
Posted in category IT

InternetFolosirea unui singur mod de autentificare cu o parolă statică duce la un punct slab: numele de utilizator şi parola pot fi sparte folosind metoda forţei-brute. Metoda forţei-brute – adică prin încercare şi eroare, pe baza unui dicţionar de cuvinte, se încearcă ghicirea parolei până când se reuşeşte.

Această metodă poate dura ori o perioadă foarte scurtă ori o perioadă mai mare în funcţie de cum este creată parola. Ca şi consecinţă, cea mai bună cale de a îngreuna succesul metodei forţei-brute este de a crea parole lungi şi sofisticate, folosind majuscule, minuscule, cifre şi caractere speciale precum simbolurile.

Soluţii simple pentru oamenii care îşi uită cu uşurinţă parolele

De obicei când cerem cuiva să creeze o parola foarte solidă cu multe caractere şi combinaţii cu alfanumerice şi simboluri, ei vor crea o parolă odată şi apoi o vor folosi pentru fiecare cont uitând de regula de a nu avea aceiaşi parolă la conturi diferite. Motivul din spatele acestui obicei este destul de simplu, astfel de parole lungi pot fi memorate odată, dar s-ar putea să fie imposibil să ţii minte pentru 20 de conturi fiecare cu parolă solidă dar diferită.

Ca şi consecinţă, oamenii vor crea o dată o parolă şi o vor refolosi pe diferite site-uri. Acesta este un obicei prost, deoarece hackerii de astăzi nu o să atace direct parola de la contul bancar; în schimb vor sparge parolele folosite pe reţelele de socializare precum Faceebook şi Twitter, apoi vor încerca parolele pe conturile de online banking sau pe alte conturi importante.

O soluţie uşoară ar fi notarea parolelor pe o foaie sau într-un fişier text. Aceste două soluţii nu sunt practice deloc, deoarece parolele pot fi văzute cu uşurinţă. Cea mai bună soluţie să-ţi administrezi parolele este să ai un software pentru administrarea parolelor. Un astfel de software pentru administrarea parolelor pe care o să îl recomand este Kasperky Password Manager.

Acest program va păstra parole lungi şi sofisticate şi va introduce automat parola în locul necesar atunci când va fi nevoie de ea. Spre deosebire de un antivirus, acest produs este unul care are licență pe viaţă de îndată ce este cumpărat. Dacă eşti dispus să plăteşti, Kasperky Password Manager este tot ce ai nevoie pentru a păstra parolele pentru fiecare site.

Există vreun program gratuit de administrat parole?

Da, există două programe de administrat parole gratuite pe care o să le recomand pentru cazul în care intenţionezi să urmezi calea software-ului gratuit. Unul dintre ele este KeePass Password Safe, acesta fiind un proiect open source şi funcţionează mai mult sau mai puţin precum Kaspersky Password Manager. Totuşi, în urma unor recenzii, dezavantajul acestui software este că poate crea neplăceri şi va trebui să umbli pe forumuri pentru suport tehnic. Acestea sunt probleme obişnuite cu softul open source şi gratuit şi ar trebui să fi pregătit pentru astfel de lucruri.

Celălalt administrator de parole este LastPass, software care are la bază cloud computing. Este un software foarte bun cu excepţia faptului că baza de date unde sunt păstrate parolele se află pe Internet. Eu nu mă simt prea confortabil dacă îmi păstrez parola pentru banking online pe Internet. Prefer să păstrez acest tip de informaţii delicate la mine pe calculator. Ca şi consecinţă, LastPass nu este alegerea mea pentru un administrator de parole, dar nu o să închid această posibilitate pentru că nu toată lumea gândeşte ca mine. Dacă ţi se pare confortabil să păstrezi parole pe Internet, LastPass poate fi o soluţie şi pe lângă asta, este gratuit.

Citeste si articolelele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

8 Responses to “Cât de sigure sunt parolele noastre”

  1. Ce mai accesează românii pe Internet (I) | A șaptea dimensiune says:

    februarie 26th, 2016 at 19:43

    […] Cât de sigure sunt parolele noastre […]

  2. Ce mai accesează românii pe Internet (II) | A șaptea dimensiune says:

    februarie 26th, 2016 at 19:53

    […] Cât de sigure sunt parolele noastre […]

  3. Există o eficiență a timpului petrecut pe Internet? | A șaptea dimensiune says:

    februarie 26th, 2016 at 20:32

    […] Cât de sigure sunt parolele noastre […]

  4. Cum mai stăm la viteza de conectare la Internet | A șaptea dimensiune says:

    februarie 26th, 2016 at 20:47

    […] Cât de sigure sunt parolele noastre […]

  5. Bolnavii cu capul atacă Internetul | A șaptea dimensiune says:

    februarie 26th, 2016 at 22:01

    […] Cât de sigure sunt parolele noastre […]

  6. Concepte fundamentale în știința computerelor | A șaptea dimensiune says:

    august 18th, 2016 at 11:27

    […] Cât de sigure sunt parolele noastre […]

  7. Cum căutăm eficient pe Google (II) | A șaptea dimensiune says:

    august 18th, 2016 at 11:44

    […] Cât de sigure sunt parolele noastre […]

  8. Povestile, pe scurt, a 10 hackeri faimosi | A șaptea dimensiune says:

    mai 7th, 2019 at 21:04

    […] Cât de sigure sunt parolele noastre […]

Adauga un comentariu