Cazuri şi necazuri în neuropsihiatrie

duminică, martie 3, 2024 12:40
Posted in category Literatura

Rusia, PutinOliver Sacks, Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie

Oamenii de ştiinţă sunt nişte personaje ale căror minţi caută cu o curiozitate nebună să extragă reguli şi din piatră seacă. Iar cum regulile sunt inversul excepţiilor, imaginaţi-vă că tot succesul de box-office al ştiinţei a constat în capacitatea savanţilor de a generaliza cazurile izolate pentru a face din ele legi.

Îţi cade un măr în cap şi, în loc să zici bogdaproste şi să te-apuci să-l haleşti, te aşezi la pupitru şi bagi rapid o lege despre cum se atrag planetele între ele.

Există şi o ştiinţă unde nu prea îţi pasă de legi, care în loc să te ajute mai rău te-ncurcă. E vorba de neuropsihiatrie, pentru care o descoperire importantă în domeniu echivalează cu găsirea unui caz cu totul aparte.

Oliver Sacks este un doctor neuropsihiatru care şi-a dobândit faima datorită publicării colecţiei sale de cazuri în care pacienţii sunt adevărate personaje de roman. Un domn pianist, profesor de muzică, om inteligent adică, începe să confunde obiectele într-o manieră atât de haioasă încât la un moment dat e gata-gata să-şi pună nevasta în cap, confundând-o cu o pălărie.

O doamnă oarbă din naştere, ajunsă la şaizeci de ani, descoperă cu uimire că îşi poate „mânui mâinile”. În câteva luni de zile pleacă de la a lua de pe masă un covrig şi ajunge la o admirabilă abilitate estetică în modelarea lutului.

Există o grămadă de sindroame (Tourette, Korsakov etc.) în care pacienţii suferă de tulburări de comportament extrem de bizare, aproape incredibile. Insectarul cu pacienţi al lui Sacks e o lume atât de stranie încât n-are cum să nu te pună pe gânduri.

Şi dacă e să fiu sincer, nu pot să nu mă mir cum bucata asta de carne care stă bine mersi în calota mea craniană e un dispozitiv cu care, iată, am reuşit să scriu rândurile pe care tocmai le-aţi citit. („Academia Caţavencu”, nr. 686/2005)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu