Ce a adus nou 2023 în domeniul IT-ului (Information Technology, Tehnologia Informaţiei)
vineri, decembrie 8, 2023 19:202023 a fost anul unor progrese majore în domeniul Tehnologiei Informaţiei, progrese ce vor influenţa decisiv evoluţia umanităţii în următorii ani. Dacă nu se întâmplă vreun cataclism, o parte de ceea a început în 2023 ne va marca definitiv existenţa în următorii ani.
Iată 5 dintre cele mai importante inovaţii tehnologice care au apărut sau au evoluat spectaculos în anul care se apropie de sfârşit.
1. AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) pe orice dispozitiv (smartphone, tabletă, laptop, desktop etc.)
La sfârşitul anului 2022, OpenAI lansa chatbot-ul ChatGPT şi inteligenţa artificială creştea exponenţial în popularitate. Apoi, progresele în domeniul inteligenței artificiale au înregistrat o creștere extraordinară și în 2023.
De la smartphone-uri la computere personale şi maşini electrice, companii precum Google, Samsung și Qualcomm – acesta din urmă produce chipset-uri pentru a rula rețele neuronale pe unele dintre cele mai capabile gadget-uri de astăzi, cum ar fi Meta Quest 3 – au demarat proiecte pentru implementarea AI-ului. Acest lucru a permis utilizatorilor să genereze imagini printr-o descriere în cuvinte, să efectueze traduceri în timp real și să obțină acces la asistenți AI utili fără a avea nevoie de o conexiune la internet.
Rularea aplicațiilor AI la nivel local oferă patru avantaje majore: 1) Toate informațiile, inclusiv cele personale, financiare și medicale, sunt stocate și procesate în interiorul dispozitivului, nu extern. 2) Datele de locație, preferințele și activitatea utilizatorului pot fi valorificate pentru a crea asistenţi AI mai personalizaţi. 3) Va exista o scădere vizibilă a latenței și a timpilor de procesare. 4) Omisiunea cloud computing reduce semnificativ consumul de energie al centrelor de date.
2. AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) pentru fluxuri de lucru profesionale
Inteligenţa artificială a extins setul de instrumente pentru crearea de conținut profesional, de la codificare la editarea foto și video. Câteva companii, inclusiv Canva, Apple și Adobe, au implementat instrumente AI în suitele lor creative, menite să le mărească puterea.
Unele instrumente includ Wix’s AI Site Generator (Generatorul de site-uri AI de la Wix), capabil să genereze site-uri web prin solicitări de text și Adobe Sensei, care oferă o setare „Denoise” în Lightroom care reduce în mod inteligent granularea fotografiilor (în special cele realizate cu un ISO ridicat). Editare bazată pe Premiere Pro pentru un mod mai eficient de a tăia şi reordona clipurile. La un eveniment recent, Adobe a dezvăluit și Project Fast Fill, un instrument AI care va permite în curând utilizatorilor să elimine subiecte și să adauge elemente de recuzită noi în videoclipuri.
Asemenea sarcini de lucru, mai ales pe măsură ce companiile ajustează aceste modele mari de limbaj, necesită adesea împingerea la maximum a GPU-urilor (Graphics Processing Units, unități de procesare grafică) și a memoriei RAM din computere și servere, creând un precedent pentru o cursă între cele mai mari companii de semiconductori din lume, adică Intel, AMD, Nvidia și Qualcomm. Așteptați-vă la mai multe computere „pentru AI”, chipset-uri și diagrame în 2024.
3. Televizoarele wireless ce elimină cablurile
În ianuarie 2023, companiile Displace și LG Electronics au prezentat televizoarele wireless. La aproape un an de la apariţie, acestea ajung pe piaţa liberă.
Televizoarele fără fir sunt încă la început de drum şi apar destule întrebări legate de folosirea lor, de la preţurile destul de ridicate – televizoarele Displace au preţul de 4.499 USD, iar LG OLED M are un preţ ce depăşeşte 35.000 USD – şi până la experienţa de vizionare. Dar orice început este anevoios, mai ales că acest model de televizor pare mai apropiat de modelul de computer, având porturi I/O, inclusiv HDMI, USB-A, optice, LAN și multe altele.
4. Copilot pentru fiecare utilizator de PC
Forța Microsoft Copilot a fost evidentă atunci când compania și-a petrecut cea mai mare parte a evenimentului din septembrie discutând modalitățile în care asistentul său AI ar revoluționa crearea, navigarea și interacțiunea cu web-ul pe un computer Windows. Mai recent, CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a apelat la Ignite pentru a anunța rebrandingul Bing Chat la Copilot. „Suntem compania Copilot. Credem într-un viitor în care va exista un Copilot pentru toată lumea și pentru tot ce faceți”, a spus Nadella.
Viziunea era simplă: cu un singur clic din bara de activități, peste jumătate de miliard de utilizatori Windows 11 ar putea accesa asistentul Bing Chat al companiei pentru suport creativ în produsele Microsoft 365, sfaturi de cumpărături pe Edge, rezumate ale întâlnirilor pe Teams și multe altele. Nu este necesară nicio aplicație sau extensie pentru a utiliza Copilot, poziționându-l ca una dintre cele mai accesibile și naturale căi de intrare pentru ca utilizatorii să experimenteze aplicațiile AI.
La nivel de bază, Copilot pe Windows 11 poate înlocui zeci de click-uri ale utilizatorilor. Asistentul AI poate modifica rezoluțiile afișajului, poate seta temporizatoare pentru teme întunecate și poate face alte sarcini banale. Pentru companii și firme, Copilot va fi capabil să abordeze amenințările de securitate cibernetică, de la identificarea riscurilor cu algoritmi de învățare automată până la mecanisme de răspuns automate pentru apărare aproape instantanee.
5. Ciupirea aerului va deveni normalitate
Ce au în comun stropirea cu sare folisind degetele, scrisul cu un creion, deschiderea ușii cu o cheie și navigarea cu căștile Apple Vision Pro de 3.500 USD? Actul de a ciupi este unul dintre cele mai omniprezente (și esențiale) gesturi ale mâinii; îl folosim atât de des încât a devenit o acțiune fără minte. Acest lucru îl face cel mai natural înlocuitor pentru mouse, trackpad și orice alt ecran tactil, așa cum s-a demonstrat pe Apple Watch, căștile Vision Pro, Meta Quest 3 și Humane AI Pin.
În toate cele patru cazuri, ciupirea este noul „click”, permițând utilizatorilor să selecteze, să tragă și să extindă ferestrele și interfețele fără a fi nevoie să interacționeze fizic cu hardware-ul real. Unde diferă este modul în care este detectată ciupirea. Apple Watch își folosește senzorii de la încheietura mâinii pentru a urmări modificările fluxului de sânge specifice degetelor arătător și degetului mare, în timp ce Vision Pro folosește un nou cip R1 și senzori pentru a mapa vizual datele scheletice ale mâinilor tale. Humane face ceva similar cu senzorii de adâncime și de mișcare de pe dispozitiv pentru a urmări glisările, ciupirea și alte gesturi.
Marea întrebare cu ciupirea este cât de multidimensional poate deveni un astfel de gest de bază, dacă este necesar. Dispozitive precum Vision Pro sau următorul set de căști MR al lui Meta îmi vor întrerupe filmul atunci când pur și simplu iau nişte floricele? Și care este următoarea cea mai bună opțiune pentru utilizatorii care nu își pot atinge degetele? Pe baza tehnologiei existente, o nouă eră, în care ciupirea aerului devine o normă, pare mai aproape ca niciodată.
Citeşte şi articolele:
- Cele mai importante 6 aplicaţii AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) care se aşteaptă de la Google
- Viitorul IT-ului: câte ceva despre chatbot
- 7 aplicații AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) impresionante
- Microsoft include Inteligenţa Artificială (AI) în noile versiuni ale browser-ului Edge şi motorului de căutare Bing
- Microsoft Teams Premium are integrat GPT-3.5 de la OpenAI