Ce se aşteaptă de la următorul sistem de operare al Microsoft, Windows 12

luni, februarie 20, 2023 8:47
Posted in category IT

Windows 12

Specialiştii Microsoft lucrează deja la următoarea variantă a popularului sistem de operare Windows, Windows 12 (s-ar putea să fie altfel denumit, dar cronologic aşa este cunoscut publicului larg), pe care îl numesc deocamdată „Next Valley”. Dacă totul merge bine, se preconizează ca Windows 12 să fie lansat oficial undeva spre finalul anului 2024.

Deşi Windows 11 este unul dintre cele mai bune sisteme de operare create de Microsoft, există loc şi de oarece îmbunătăţiri. Haideţi să vedem ce merită îmbunătăţit sau adăugat la Windows 11.

Integrarea mai profundă cu sistemul de operare mobil Android

Windows 11 are aplicația Phone Link (denumită anterior Your Phone) pentru a integra Android-ul smartphone-ului Windows-ul computerului. Cu toate acestea, Phone Link este o aplicație care doar deschide o fereastră către Android. O integrare mai profundă a Windows-ului cu Android-ul ar face viața mult mai ușoară.

De exemplu, posibilitatea de a vizualiza notificările telefonului, nivelul bateriei și alte informații din Windows Taskbar (bara de activități Windows). O integrare mai profundă ar elimina în esență nevoia de a utiliza aplicația de fiecare dată când doriți să interacționați cu telefonul. Ideea este de a face integrarea Windows-Android la fel ca integrarea Mac-iPhone.

De asemenea, ar fi grozav să vedem spațiul de stocare al telefonului pus și în File Explorer. Ar trebui să putem adăuga, edita și șterge fișiere din smartphone, așa cum am face pe o platformă bazată pe cloud, precum OneDrive.

O interfață de utilizare tactilă dedicată pentru dispozitivele tactile

Interfața cu utilizatorul Windows 11 este de top pentru utilizatorii care folosesc mouse-ul şi cuvinte cheie, dar există loc de îmbunătățire, mai ales în privinţa Touch Devices. Sigur, decizia privind interfața de utilizare trebuie luată în contextul hardware-ului unui dispozitiv, dar Microsoft poate folosi întotdeauna o interfață de utilizare dinamică și adaptivă, care rulează pe baza resurselor disponibile.

Windows 11 are o interfață de utilizare specifică pentru atingere, dar este, în esență, interfața de utilizare pentru desktop, cu câteva modificări pentru a facilita lucrul cu un dispozitiv tactil. Cu toate acestea, ne-ar plăcea să vedem o reproiectare completă a interfeței de utilizare pentru desktop Windows 12 pentru dispozitive doar cu atingere, la fel ca Windows 8. Deși Windows 8 nu este cel mai bun dintre sistemele de operare Microsoft, interfața sa de utilizare fluidă a fost excelentă.

Șansele ca Microsoft să schimbe radical design-ul sunt mici. Cu toate acestea, interfața de utilizare Windows 12 ar putea avea câteva modificări majore de design, așa cum este dezvăluit în Microsoft Ignite Keynote.

Funcționalitate stratificată (Layered Functionality)

Veți găsi Windows instalat pe o gamă largă de dispozitive cu sisteme hardware variate. De la PC-uri scumpe pentru jocuri la PC-uri ieftine de la biroul unui funcționar, toate folosesc un sistem de operare Windows. Problema? Toate computerele folosesc aceeași versiune a sistemului de operare, indiferent de hardware-ul lor.

Acest lucru se traduce adesea în performanță lentă pe computerele de gamă inferioară care decid să facă upgrade la cel mai recent sistem de operare Windows. În cazul Windows 11, cerințele hardware au exclus multe sisteme de la upgrade (actualizare). În schimb, credem că oferirea de funcționalități stratificate bazate pe hardware-ul computerului și alte resurse ar fi utilă.

Iată un exemplu. Are nevoie într-adevăr computerul low-cost al unui student de acele animații elegante sau de integrări Android și Xbox? Nu chiar. Eliminarea acestor funcționalități de pe computerele de ultimă generație poate economisi o mulțime de resurse și spațiu de stocare, permițându-le să ruleze mai rapid.

Microsoft ar putea chiar să aplice același principiu aplicațiilor. În funcție de hardware, utilizatorii ar trebui să poată scala între suportul complet pentru toate aplicațiile și posibilitatea de a rula doar câteva aplicații esențiale. În timp ce acest lucru ar putea suna puțin exagerat în contextul Windows, sistemul de operare Chrome a dovedit deja că un sistem de operare bazat pe web și care foloseşte resurse minime poate fi o alegere excelentă pentru computerele low-end.

Imagini de fundal animate (Animated Wallpapers)

Imaginile de fundal animate au fost de mult așteptate, având în vedere că smartphone-urile le-au oferit deja de ceva vreme. Puteți seta imagini de fundal animate pe Windows, dar aveți nevoie de o aplicație terță parte. A avea imagini de fundal animate încorporate în Windows 12 ar fi o caracteristică binevenită.

Microsoft ar putea, de asemenea, să variante animate pentru unele dintre cele mai populare imagini de fundal ale sale, inclusiv tapetul implicit Windows XP. Pentru e duce lucrurile la următorul nivel, Microsoft ar putea plasa informații suplimentare pe imagini de fundal. De exemplu, informațiile despre vreme ar putea fi plasate în soare, apărând într-un tapet animat al unui peisaj, eliminând necesitatea de a adăuga widget-uri pe desktop-ul Windows.

La ce altceva ne așteptăm de la Windows 12?

Cerințele hardware ale Windows 11 au fost prea ridicate pentru mulți utilizatori de Windows. Cu toate acestea, TPM și Secure Boot sunt caracteristici de securitate esențiale care vă protejează computerul. Ne așteptăm ca acestea și alte cerințe hardware, inclusiv 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare să crească și mai mult pentru Windows 12.

Noua versiune Windows s-ar putea concentra, de asemenea, în mare măsură pe funcțiile bazate pe AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială), potrivit Panos Panay, Chief Product Officer al Microsoft. El a menționat la prezentarea AMD CES 2023 din ianuarie că AI va reinventa în mod eficient experiența utilizatorului de a folosi Windows.

De asemenea, Microsoft se întoarce la un ciclu de lansare de trei ani pentru Windows (așa cum a raportat Business Standard), ceea ce înseamnă că Windows 12 ar putea fi lansat în 2024. Un articol Deskmodder dezvăluie că Microsoft a început să lucreze la Windows 12 încă din martie 2022.

Este important să rețineți că nu puteți începe să utilizați Windows 12 imediat ce este lansat. Deci, chiar dacă Microsoft va dezvălui Windows 12 până la sfârșitul anului 2024, va mai dura câteva luni până când veți putea începe efectiv să utilizați Windows 12.

Windows 12 va fi probabil disponibil ca upgrade gratuit odată ce va fi lansat, la fel ca Windows 11, atâta timp cât PC-ul îndeplineşte cerințele minime de sistem.

Va satisface Windows 12 așteptările noastre?

Rămâne de văzut dacă Windows 12 va îndeplini toate așteptările noastre. Cu toate acestea, ne așteptăm la câteva modificări de design și pondere mare a funcțiilor bazate pe AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială). Suntem încântați să vedem cu ce vine Microsoft în următorii doi ani, pe măsură ce va realiza următoarea versiune de Windows.

Sursa informaţiilor: Make Use Of (MUO).

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu