Windows 11 ar putea îmbunătăți durata de viață a bateriei laptopului
vineri, iulie 2, 2021 13:11Windows 11 ar putea îmbunătăți durata de viață a bateriei laptopului cu funcția Dynamic Refresh Rate (rată de reîmprospătare dinamică).
Unele laptopuri Windows de ultimă generație vin cu display-uri de 120Hz, care oferă imagini incredibil de fine atunci când vizionați filme sau creați opere de artă digitale. Dar afișajele cu o rată de reîmprospătare ridicată pot afecta viața bateriei. Acesta este motivul pentru care Microsoft introduce o caracteristică de economisire a bateriei Dynamic Refresh Rate (DRR) în Windows 11.
La fel ca tehnologia cu rată de reîmprospătare variabilă (VRR) în multe smartphone-uri, DRR permite laptopurilor Windows să treacă automat între ratele de reîmprospătare de 60Hz și 120Hz (sau mai mari) pentru a conserva durata de viață a bateriei. Așa cum explică Ana Marta Carvalho, managerul de programe pentru grafică al Microsoft, sarcinile slabe, cum ar fi citirea e-mailurilor, vor comuta Windows 11 la o rată de reîmprospătare de 60Hz, în timp ce sarcini mai animate vor declanșa cea mai mare rată de reîmprospătare posibilă a laptopului.
Cel puțin, aceasta este ideea generală. DRR funcționează pe bază de aplicație, ceea ce înseamnă că dezvoltatorii trebuie să implementeze DRR în software-ul lor pentru ca funcționalitatea să existe. Aceasta ar putea fi o abordare inteligentă, deoarece oferă dezvoltatorilor mai mult control asupra experienței utilizatorului.
De asemenea, DRR nu funcționează în jocuri. Acest lucru are sens, deoarece rata de desenare a cadrelor în joc (FPS) poate fluctua foarte mult în funcție de performanța computerului și este deseori programată de dezvoltatorul sau de utilizatorul jocului. De asemenea, atunci când rata de reîmprospătare și FPS nu se potrivesc, puteți avea erori grafice, cum ar fi ruperea ecranului – o problemă care este de obicei abordată folosind tehnologia FreeSync sau G-Sync VRR.
Microsoft va lansa DRR într-o viitoare versiune de Windows 11. Pentru a-l utiliza, veți avea nevoie de un laptop cu o rată de reîmprospătare de 120Hz (sau mai mare), plus noul driver WDDM 3.0. Această caracteristică este exclusivă pentru Windows 11 și nu va apărea pe computerele cu Windows 10.
Sursa informaţiei: The Verge.
Citeşte şi articolele: