Constituţia României interzice extremiştilor să candideze la funcţia de Preşedinte al României
joi, decembrie 19, 2024 21:19Conform legii George Simion, Călin Georgescu și orice alt cetățean care au lăudat legionarii fasciști nu au voie să candideze la președinția României.
AUR, SOS sau POT, dacă sunt dovedite că promovează asemenea discursuri, și persoanele cu legături cu ideologii de tip legionar pot fi excluse din competițiile electorale și, după caz, dizolvate prin decizia Curții Constituționale.
Conform Constituției României și cadrului legislativ în vigoare, orice candidat la funcția de Președinte al României trebuie să respecte valorile democratice și principiile constituționale. Articolele menționate din Constituție (1, alin. 1, 3 și 5; 2; 80; 91; 148; și 149) subliniază obligația candidaților de a apăra democrația, statul de drept și drepturile fundamentale ale cetățenilor.
Orice partid sau persoană care promovează ideologii contrare acestor valori, inclusiv discursuri fasciste sau legionare, poate fi declarat neconstituțional sau ineligibil. Aceasta este o măsură de protecție împotriva pericolului reprezentat de extremisme, având ca scop apărarea integrității statului democratic, în conformitate cu angajamentele euroatlantice asumate de România.
Art. 1 alin. (1), (3) și (5), ale art. 2, 80, 91, 148 și 149 din Constituție (..) descriu esența rolului Președintelui României în societatea noastră democratică și valorile fundamentale pe care trebuie să le aibă orice candidat. Or, valorile care stau la baza democrației se deduc din ansamblul reglementărilor constituționale, prin interpretarea unitară a acestora, fiind în strânsă legătură și cu dispozițiile care vizează integrarea euroatlantică a României.
Statutul României de stat membru al Uniunii Europene și al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) constituie garanții ale evoluției democratice a statului român, pe de o parte, din punctul de vedere al atașamentului la principiile libertății, democrației și respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale și ale statului de drept, iar, pe de altă parte, din cel al protecției manu militari a acestor principii care ne definesc și ne caracterizează ca stat – aspecte care indică apartenența României la modelul democratic de tip occidental și fac posibilă apărarea și protejarea efectivă a democrației.
Așadar, orice candidat care aspiră să devină Președinte al României are obligația de a promova integritatea sistemului democratic și a instituțiilor fundamentale, de a respecta caracterul democratic al statului și valorile și principiile pe care acesta se întemeiază. A contrario, lipsa atașamentului la valorile constituționale constituie un comportament care, în sine, este contrar Constituției și care este sancționat, în cazul partidelor politice, prin declararea acestora ca fiind neconstituționale de către Curtea Constituțională, iar, în cazul persoanelor care candidează la cele mai importante demnități din stat, prin lipsa acestora de eligibilitate în cadrul alegerilor, fără ca vreuna dintre aceste „sancțiuni“ să poată fi considerată o vătămare a drepturilor lor constituționale. (Constantin Chirilă pe X)
https://x.com/cchirila/status/1867268783275958632
Citeste si articolele: