De ce mafiotul Dragnea trebuie să facă pușcărie (III)
miercuri, octombrie 30, 2013 21:51Cum a refăcut DNA reţeaua lui Dragnea la referendum. Procurorii au stabilit CINCI METODE de fraudare a votului
În rechizitoriul dosarului prin care Liviu Dragnea fost trimis în judecată, procurorii spun că au dovedit cu expertize că voturile la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu din 2012 au fost fraudate. Procurorii au identificat cinci metode de fraudă: falsificarea listei de alegători din localitate, voturi în numele căpşunarilor, voturi pe numele morţilor, fraude cu urna mobilă şi mituirea pedeliştilor din secţiile de votare.
Potrivit procurorilor, coloana vertebrală a operaţiunii de fraudare de care este acuzat Dragnea a fost sistemul informatic utilizat de liderul PSD. Acest sistem era compus din mai multe servere, un soft şi un call-center. Sistemul a fost conceput pe trei paliere, pe o structură piramidală. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori care erau conectaţi la sistem prin intermediul telefoanelor mobile.
CITEŞTE AICI RECHIZITORIUL INTEGRAL
Potrivit rechizitoriului, aceşti utilizatori transmiteau două informaţii către serverele care centralizau datele: o informaţie este prezenţa la urne, iar o a doua informaţie este numărul de voturi DA şi NU exprimate în secţiile de votare. Nu toţi cei 14.000 de utilizatori au trimis date referitoare la numărul de voturi DA şi NU din fiecare secţie de votare. În sistem au fost înregistrate peste 4.000 de mesaje care conţineau date legate de voturile pentru şi împotriva suspendării, care au venit de la peste 3.000 de utilizatori ai sistemului.
Prin acest sistem informatic Liviu Dragnea a transmis mesaje către preşedinţii de secţie şi către preşedinţii filialelor PSD. Procurorii arată că fizic mesajele nu erau tastate de Dragnea, dar că el era cel care compunea mesajele şi aproba trimiterea lor prin sistem. Dragnea a trimis mesaje precum: „Pentru fiecare secţie se va face o listă a cetăţenilor care nu au venit la vot. Daţi-o membrilor PSD şi PNL să meargă la ei acasă şi să-i aducă să voteze”.
„A încălcat confidenţialitatea votului”
Procurorii DNA susţin că acţiunile lui Dragnea contravin legilor în vigoare. „Folosirea reprezentanţilor USL din cadrul secţiilor de votare pentru a identifica persoanele care au ales să nu îşi exercite dreptul de vot şi a întocmi liste ce urmau a fi folosite de către activiştii de partid în scopuri electorale reprezintă o încălcare a dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 677/2001 privind protecţia datelor cu caracter personal ale acestor persoane, precum şi a prevederilor Legii nr. 3/2000 privind confidenţialitatea votului”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii DNA mai spun şi că ” folosirea caravanelor electorale pentru a îndemna cetăţenii să iasă la vot (comunicările de la 18:49:12 şi 18:50:51), prin folosirea imnului României şi a unui mesaj mobilizator, reprezintă o formă clară a propagandei electorale, prohibită de art. 4 alin. 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 34/20012 după momentul oficial al încheierii campaniei electorale”. Potrivit listei de comunicări trimise de Dragnea prin sistem, unul dintre mesaje era următorul: „Liviu Dragnea: Ieşiţi cu caravanele şi îndemnaţi cetăţenii să iasă la vot. Difuzaţi alternativ <
Procurorii DNA susţin că Dragnea este vinovat pentru că , „în calitate de secretar general al PSD, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29.07.2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală necuvenite pentru alianţa politică U.S.L. (îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale), întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (cu modificările şi completările ulterioare).”
În argumentarea deciziei de a-l trimite în judecată, procurorii DNA au invocat sentinţa din dosarul Trofeul Calităţii prin care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare. Şi Năstase a fost trimis în judecată pe baza aceleiaşi invinuiri, folosirea influenţei de lider politic. „Comunicările transmise în diferite forme de învinuit persoanelor aflate în subordinea sa în ierarhia de partid cu privire la conduita pe care urmau să o adopte pe parcursul procesului electoral, precum şi organizarea şi coordonarea mecanismului descris anterior reprezintă acte de folosire a autorităţii şi a influenţei cu scopul de obţine prin mijloace nelegale creşterea prezenţei la vot şi, implicit, validarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, de natură să aducă un beneficiu politic Uniunii Social Liberale. Aşa cum am mai arătat, persoanele cărora le erau adresate aceste mesaje se aflau în sfera de influenţă politică a învinuitului, împrejurare care rezultă fără nici un dubiu examinând poziţia acestora în ierarhia de partid, dar şi tonul imperativ al comunicării”, se arată în dosar.
Metoda 1 de fraudare – falsificarea semnăturilor
Una din metodele identificate de DNA este aceea că buletinele de vot erau băgate în urne, dar în realitate unii dintre cei trecuţi pe listele electorale că ar fi votat nu au votat. DNA a constat prin expertize că semnăturile au fost falsificare.
Un asemenea exemplu este secţia de votare 105 din Piatra Olt, judeţul Olt. „Din declaraţiile luate în calitate de martori persoanelor care figurează că şi-au exprimat votul pe listele electorale ale acestui birou electoral al secţiei de votare a rezultat că o mare parte a semnăturilor executate pe aceste liste au fost falsificate în sens material, după caz, alegătorii neprezentându-se la vot şi/sau nesolicitând şi neexercitându-şi votul prin folosirea urnei mobile”, se arată în rechizitoriu.
Prin constatări ale expertizelor realizate de specialiştii DNA au fost identificare doar la această secţie 35 de voturi fraudate, prin falsificarea semnaturilor.
Metoda 2 de fraudare: votul căpşunarilor
O altă metodă de fraudare a voturilor identificată de procurori este falsificarea voturilor românilor plecaţi în Spania, Italia, sau alte ţări. „O altă categorie de falsuri ce a fost avută în vedere a fost cea a semnăturilor depuse pe listele electorale, despre care rudele apropiate ale titularilor declară cu certitudine, în calitate de martori, că titularii au fost plecaţi în străinătate (în special în Italia sau Spania), pentru perioade mai lungi de timp, la muncă, şi că nu au fost prezenţi în ţară la data de 29.07.2012”.
La secţia din Olt au fost identificate 13 astfel de cazuri. Procurorii DNA arată că doi membri ai biroului electoral au recunoscut că au falsificat votul la referendum. „Deosebit de relevante în acest caz sunt declaraţiile date de învinuiţii Preduţ Marius şi Preduţ Simona-Cristina (vol. 41, filele 8-21), ambii având calitatea de membri în biroul electoral al secţiei de votare. Astfel, aceştia au recunoscut implicarea personală în falsificarea listelor electorale ale biroului electoral al secţiei de votare”, se arată în rechizitoriu.
La secţia nr. 244 din Comuna Ploşca, din Judeţul Teleorman au fost identificate 43 de voturi fraudate. În rechizitoriu a fost inserată şi expertiza care dovedeşte că la fiecare din cele 43 semnăturile au fost falsificate. „După cum se observă din tabelul prezentat mai sus, în cazul acestei secţii de votare au fost probate un număr de 43 de semnături contrafăcute material pe lista permanentă a secţiei. Deoarece, cu ocazia numărării finale a voturilor, după orele 23:00, s-a constatat că numărul total de voturi exprimate (incluzându-le şi pe cele falsificate) coincide cu numărul de buletine de vot introduse în urna secţiei, tragem concluzia că, până la momentul numărătorii finale a voturilor, au fost introduse în urnă un număr suplimentar de 43 de buletine de vot în plus faţă de cele votate efectiv de alegători”, se arată în rechizitoriu.
Metoda 3 de fraudare: mortul a votat pe lista celor vii
În secţia 314 comuna Ţigăneşti din Teleorman au fost identificate 47 de voturi fraudate. Procurorii spun că au identificat 31 de semnături ale alegătorilor, falsificate pe lista permanentă şi 16 semnături ale alegătorilor falsificate pe lista suplimentară – urnă mobilă. Procurorii au identificat şi că pe lista cu alegătorii care au votat se regăseşte şi un mort.
„CĂLUGĂREANU DUMITRU – aşa cum rezultă din Procesul verbal din 17.08.2012, întocmit de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, figurează în listele electorale permanente aferente Secţiei de votare nr. 314 – comuna Ţigăneşti, jud. Teleorman, pagina 19, poziţia 130, ca persoană care a votat, cu toate că la data de 16.07.2012 acesta decedase, (vol. 15, fila 426)”, se arată în rechizitoriu.
Metoda 4 de fraudare – mituirea pedeliştilor din secţii
Procurorii arată că Daniel Răboj, primarul PNL din Bragadiru la data când a avut loc referendumul, i-a dat lui Marin Mitroi, reprezentant PDL în biroul electoral al secţiei de votare 112 din Bragadiru, suma de 200 de lei (jumătate în dimineaţa zilei de votare şi cealaltă jumătate seara, după închiderea urnelor), pentru ca acesta să închidă ochii şi să nu semnaleze fraudele de la vot.
Metoda 5 de fraudare – voturi fraudate cu urna mobil
În Vrancea la o singură secţie de votare, DNA a demonstrat că au fost fraudate 245 de voturi. „Au fost falsificate listele electorale ale secţiei, după cum urmează: lista electorală suplimentară – secţie – falsificate numele, datele de identitate şi semnăturile a 163 de alegători;lista electorală permanentă a secţiei – falsificate semnăturile a 43 de alegători; lista electorală suplimentară – urnă mobilă a secţiei – falsificate semnăturile a 39 de alegători”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii arată că în această secţie s-a consumat şi un episod bizar care dovedeşte, în opinia procurorilor, că votul a fost fraudat. Dna susţine că doi cetăţeni s-au prezentat la secţia de votare şi au constat că deja votaseră cu urna mobilă. Preşedintele secţiei a anulat două voturi cu DA. Ceea ce spun procurorii dovedeşte că frauda s-a comis în favoarea USL. „O altă întâmplare relevantă în privinţa falsificării listelor electorale ale secţiei de votare priveşte situaţia alegătorilor Statache Dumitru şi Statache Dumitra. Aceştia figurează la poziţiile 92 şi, respectiv, 93 de pe lista suplimentară – urnă mobilă, rubricile acestora fiind tăiate cu o linie de către înv. Sîngerean Sorin. Explicaţia acestuia (declaraţie Sîngerean Sorin – vol. 27, filele 65-69) este aceea că cei doi alegători au votat la domiciliul lor, prin procedura urnei mobile, dar ulterior s-au prezentat să voteze şi la secţia de votare, pe lista permanentă. Cu toate acestea, după ce iniţial nu li s-a permis să voteze pe lista permanentă, în final, din cauza protestelor acestora, li s-a permis să voteze şi în această modalitate. Ca măsură compensatorie, înv. Sîngerean Sorin i-a tăiat de pe lista suplimentară – urnă mobilă, iar ulterior deschiderii urnelor s-ar fi anulat două buletine cu votul „DA”; acest lucru s-a întâmplat cu acordul întregului birou electoral al secţiei de votare”.
Jurnaliste, agresate de preşedintele secţiei de votare
În rechizitoriu, procurorii arată că acest caz a fost documentat şi de către două jurnaliste din Vrancea care au făcut un reportaj şi i-au însoţit la secţie pe cei doi bătrâni. Cele două jurnaliste, Iulia Creţu şi Burlan Mădălina-Ionelia, au fost agresate fizic de preşedintele secţiei de votare Stan Vili, în momentul în care au intrat în secţia de votare alături de cei doi bătrâni. „Faţă de cele expuse mai sus, constatăm că în data de 29.07.2012, înv. Stan Vili, preşedinte al biroului electoral al secţiei votare nr. 287 comuna Suraia, judeţul Vrancea, funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a ameninţat-o pe observatoarea acreditată în secţie, partea vătămată Bouroş Oana-Otilia cu moartea şi cu pierderea locului de muncă din cauza faptului că aceasta nu a dat curs cererii acestuia de a nu se implica în observarea efectivă a referendumului, ameninţare ce a avut natura de a o alarma pe aceasta. Această faptă constituie infracţiunea de purtare abuzivă şi este prev. şi ped. de art. 250 alin. 1, 2 C.p.”, se arată în rechizitoriu.
În rechizitoriu se reţine că în urma loviturilor primite de la preşedintele secţiei a avut nevoie de trei zile de îngrijiri medicale. Secţia Bălteni, Judeţul Gorj- 88 de voturi falsificate. În cazul acestei secţii de votare, procurorii au determinat că au fost probate un număr de 88 semnături contrafăcute material, din care 87 de semnături pe lista permanentă a secţiei şi o semnătură pe lista suplimentară secţiei.
În rechizitoriul DNA se arată că, în timpul referendumului, Parchetul General, prin parchetele locale a deschis peste 2300 de dosare privind fraudele comise la referendum. Dintre aceste dosare, Parchetul General condus de Tiberiu Niţu a trimis în judecată doar 4 dosare.
Citeste si articolele:
Cum au fraudat USLamiștii Referendumul din 2012 în Vrancea | A șaptea dimensiune says:
decembrie 27th, 2014 at 13:08
[…] De ce USLamistul Dragnea trebuie să facă pușcărie (III) […]
De ce USLamistul Dragnea trebuie să facă pușcărie (V) | A șaptea dimensiune says:
mai 16th, 2015 at 14:06
[…] De ce USLamistul Dragnea trebuie sa faca puscarie (III) […]
Dupa ce a furat de-a stins, mafiotul PSD-ist Liviu Dragnea se retrage din Guvern cu banii furati intacti | A șaptea dimensiune says:
mai 16th, 2015 at 14:10
[…] De ce USLamistul Dragnea trebuie să facă pușcărie (III) […]
România USLamistă, țara în care poți să mori cu dreptatea în mână | A șaptea dimensiune says:
mai 16th, 2015 at 17:07
[…] De ce USLamistul Dragnea trebuie să facă pușcărie (III) […]
USLamiștii, măscăricii României de azi | A șaptea dimensiune says:
mai 16th, 2015 at 17:11
[…] De ce USLamistul Dragnea trebuie să facă pușcărie (III) […]
Condamnatul penal Liviu Dragnea ne vrea la puscarie | A șaptea dimensiune says:
februarie 10th, 2016 at 14:18
[…] De ce USLamistul Dragnea trebuie să facă pușcărie (III) […]
Cum a furat Dragnea 10 milioane de euro, bani europeni | A șaptea dimensiune says:
februarie 10th, 2016 at 17:21
[…] De ce USLamistul Dragnea trebuie să facă pușcărie (III) […]
De ce USLamistul Dragnea trebuie să facă pușcărie (IV) | A șaptea dimensiune says:
februarie 10th, 2016 at 17:23
[…] De ce USLamistul Dragnea trebuie să facă pușcărie (III) […]
Prețul evaziunii fiscale practicate de românașii ce-și „iubesc” țara: 49,3 milioane de euro pe zi | A șaptea dimensiune says:
martie 27th, 2016 at 17:22
[…] De ce USLamistul Dragnea trebuie să facă pușcărie (III) […]
Dupa Sova urmeaza Ponta | A șaptea dimensiune says:
ianuarie 6th, 2017 at 19:32
[…] De ce USLamistul Dragnea trebuie să facă pușcărie (III) […]