Ion Iliescu, protector de turnători şi securişti

duminică, ianuarie 1, 2012 13:52

Emanuel ValeriuIliescu a fost reales la al enşpelea congres. Al PSD, desigur, în 2010. Nu nominal, ci prin micul arogant Ponta, pupilul marelui arogant Năstase. E deci un moment numai bun să vedem, încă o dată, cine e Ion Iliescu. De data asta, să ne referim numai la cariera de protector de turnători şi securişti a Bunicuţei. Şi să alegem cazul primului director al TVR de după loviluţie, instalat de însuşi Nelu Kaghebelu’ la cârma televizorului cu care s-a prostit mintea poporului. E vorba de Emanuel Valeriu, turnătorul de la Europa Liberă.

CNSAS, oficial: Emanuel Valeriu, turnător pe bani

La aproape doi ani (se întâmpla în 2010 – n.m.) după ce a fost deconspirat de Neculai Constantin Munteanu ca turnător, lui Emanuel Valeriu i se pregăteşte intrarea oficială în istorie drept colaborator al Securităţii. CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate, pe baza unor noi probe (inclusiv de la SIE – Serviciul de Informaţii Externe), că Valeriu a fost ‘colaborator’. Cu această ocazie de glorios bilanţ şi împliniri măreţe, să vă dăm şi noutăţile:

Se plângea că trebuie să aducă chitanţe pentru banii primiţi ca turnător

Valeriu nu numai că era plătit pentru turnătorii, dar se şi plângea că trebuie să aducă chitanţe pentru banii luaţi. Deh, era şi normal să se plângă, nu existau tipizate fiscale pentru note informative. Era greu să torni pe vremea lui Ceaşcă. Valeriu, de exemplu, care a ciripit la Secu din ’70 până în ’73, a trebuit să stea pe bară câţiva ani. Nu pentru că nu ar mai fi vrut să dea cu ciocul, ci pentru că l-au prins securiştii cu valută (în ’74) şi i-au făcut dosar penal. În ’81 însă, turnătorul nu a mai rezistat tentaţiei de a da în gât şi a cerut o întâlnire cu un ofiţer de Securitate. I-a amintit acestuia se serviciile aduse (‘pentru care a fost felicitat’, conform documentelor CNSAS). Şi s-a arătat foarte afectat, ba chiar ‘s-a simţit ofensat când i s-a cerut chitanţă pentru suma de 500 lei’, cu care fusese stimulat de către regim. Ofiţerul a mai notat: ‘A menţionat că este de acord să răspundă în continuare la solicitările noastre, făcându-ne precizarea că dispune de relaţii în rândul colaboratorilor postului Europa Liberă şi al unor ziarişti şi demnitari occidentali’. Aşa că Secu, în octombrie 1981, a reluat legătura cu Emanuel Valeriu ca sursă informativă.

‘Apreciază sfaturile pe care le primeşte de la organele noastre’

În a doua perioadă de colaborator (1981 – 1982), Valeriu a folosit numele conspirativ ‘Emil’. Conform documentelor Secu: ‘Apreciază sfaturile pe care le primesţe de la organele noastre şi, din proprie iniţiativă, ne-a furnizat unele abuzuri comise de redactorul-şef al revistei ‘Flacăra’, comentariile şi preocupările unui ambasador străin acreditat în ţara noastră, cu care este vecin’. În aceeaşi perioadă, ‘Emil’ a pus la dispoziţia Secu un ‘documentar cu date biografice despre unii colaboratori şi angajaţi ai postului de radio Europa Liberă’, material care îi viza în special pe Max Bănuş, Noel Bernard, Maria Bănuş, Mirel Ilieşu, N.C. Munteanu. Un alt nume conspirativ al lui Valeriu era ‘Vipera’. Sub acest nume, l-a dat în gât şi pe Păunescu: ‘S-a oferit să furnizeze informaţii despre Adrian Păunescu, arătând că acesta are unele poezii duşmănoase care nu trebuie să vadă lumina tiparului şi pe care acesta căuta să le difuzeze, scrise la maşină’, a mai notat ofiţerul de Securitate.

Membru CNA până în 2008

În a treia perioadă de colaborare cu Secu (1985 – 1986), Emanuel Valeriu a folosit numele conspirativ ‘Epure’. Securitatea era mulţumită de informaţiile furnizate, notând că acestea ‘se confirmă în mare parte şi prezintă interes pentru noi’. În această perioadă, ‘Epure’ a prezentat ‘relatări de interes obiectiv cu privire la: unele persoane din exterior care i-au fost cologi de şcoală sau cu care a lucrat în activitatea sa extraprofesională (…), persoane care călătoresc în exterior (…). A furnizat un material informativ despre consilierul ambasadei Burundi (…) ce a fost exploatat la Direcţia a III-a’. ‘Epure’ a fost membru al CNA până în 2008 (propus de IliciKGB – n.m.). Kanieţ filma. (Preluat din ‘Academia Caţavencu’, 2010.)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

8 Responses to “Ion Iliescu, protector de turnători şi securişti”

 1. (Contra)revoluţia lui Badea, Ciutacu şi Voiculescu | A șaptea dimensiune says:

  februarie 21st, 2015 at 20:59

  […] Despre turnătorul montat şef la TVR de Iliescu în ‘90 […]

 2. De ce torţionarul Pleşiţă ‘merita’ să apară la tembeliziunile mogulilor | A șaptea dimensiune says:

  august 18th, 2015 at 13:06

  […] Despre turnătorul montat şef la TVR de Iliescu în ‘90 […]

 3. De ce merită foştii securişti pensii uriaşe în România | A șaptea dimensiune says:

  august 19th, 2015 at 11:20

  […] Despre turnătorul montat şef la TVR de Iliescu în ‘90 […]

 4. În România, turnătorii la Securitate sunt peste tot | A șaptea dimensiune says:

  august 19th, 2015 at 17:27

  […] Despre turnătorul montat şef la TVR de Iliescu în ‘90 […]

 5. Judecătorii turnători la Securitate ai Curţii Constituţionale | A șaptea dimensiune says:

  august 20th, 2015 at 9:09

  […] Despre turnătorul montat şef la TVR de Iliescu în ‘90 […]

 6. Luiza Mirela Mirea, impuscata in frunte de securistii lui Ceausescu (21 decembrie 1989) | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 24th, 2015 at 16:38

  […] Ion Iliescu, protector de turnatori si securisti […]

 7. Eroii falşi şi mediocri ai dictaturii comuniste | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 24th, 2015 at 20:33

  […] Ion Iliescu, protector de turnatori si securisti […]

 8. Cum a umplut criminalul Ilici Iliescu Parlamentul Romaniei de minoritari | A șaptea dimensiune says:

  august 13th, 2016 at 13:38

  […] Ion Iliescu, protector de turnatori si securisti […]

Adauga un comentariu