Festivalul internaţional „Citarea României”

sâmbătă, iunie 30, 2018 9:51
Posted in category Literatura

Jacquelinei Dauxois, Împăratul alchimiştilorRomanul Jacquelinei Dauxois, “Împăratul alchimiştilor”, prezintă un interes aparte pentru cititorul român întrucât conţine circa 30 de rânduri despre Transilvania şi Mihai Viteazul. De fapt, în aceste aproape 30 de rânduri, din care numai comentariul de subsol al traducătorilor ocupă 60, aflăm nu opiniile lui Rudolf al II-lea de Habsburg despre teritoriul vecin şi prieten, ci părerea autoarei.

Ori, mai bine zis, opinia unei anumite minorităţi europene despre o anume parte a României, opinie pusă, conform unui procedeu mai degrabă gazetăresc şi modern decât ştiinţific, în seama suveranului. Altfel spus, bula scriitoarei în gura împăratului: “Rudolf a dorit întotdeauna să alipească acest teritoriu imperiului său, singurul mijloc prin care l-ar fi putut face guvernabil”. E clar că, dac-ar mai trăi, Rudolf n-ar înceta să vadă în Transilvania un teritoriu încă profund neguvernabil.

Fără multele şi vinovatele vizaviuri la secolul al XVII-lea, venind tocmai hăt, de departe, din veacul al XX-lea, romanul e o reconstituire agreabilă a unei epoci şi a unei prestigioase ţicneli de sânge albastru: colecţionatul. De aceea, chiar şi în cele mai captivante pagini, lectura ne abate cu gândul la filmele americane, care se dau la TV, doar pentru că nu ştiu care personaj are o afacere de spionaj în capitala României, Budapesta, cu o fătucă purtând un nume atât de propriu nouă, Nataşca. (“Academia Caţavencu”, nr. 472/2000)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu