Notă informativă despre Ernesto Sabato

miercuri, august 15, 2018 13:58
Posted in category Literatura

Ernesto SabatoÎn 1998, Ernesto Sabato s-a hotărât să publice un text autobiografic, “un gen de testament”, cum spune el însuşi. Se îndoia că face bine publicându-l. Noi nu! Fiindcă aşa am aflat că Sabato era fiul unui italian, un tată sever, care i-a marcat copilăria, şi al unei albaneze. Nu ne spune dacă albanezul din el, italianul sau amândoi l-au împins la şaisprezece ani spre grupurile de anarhişti şi comunişti.

“M-am îndepărtat de universitate şi m-am afiliat tineretului comunist”, scrie Sabato. Aşa că în 1930, când se instaurează dictatura lui Uriburu, este obligat să intre în clandestinitate. Ajunsese secretarul Organizaţiei Tineretului Comunist. Partidul va avea grijă de el şi în 1935 a hotărât să-l “trimită pentru doi ani la Şcoala Leninistă din Moscova, unde ori de vindecai (avea mari îndoieli asupra conceptului “materialism dialectic”), ori terminai în Gulag sau în vreun spital psihiatric”.

După ce participă la Congresul împotriva Fascismului şi Războiului, congres ţinut la Bruxelles, se hotărăşte brusc să abandoneze Moscova (“Tocmai începuseră “procesele” din sinistrul imperiu stalinist şi (…) am înţeles că, dacă mergeam la Moscova, nu aveam să mă întorc niciodată”) şi ia trenul spre Paris.

La Paris se vindecă de-a binelea de comunism şi se întoarce în Argentina, unde, o spune cu amărăciumea celui care crezuse în ceva, “m-am închis în Institutul de Fizică şi Matematică şi, în câţiva ani, mi-am terminat doctoratul”. Proaspătul doctor primeşte în 1938 o bursă la Paris, la laboratorul Curie. Ziua va lucra ca fizician atomist, iar nopţile şi le petrece alături de suprarealiştii Breton, Tzara, Brauner, Dominguez, Matta, care îi vor schimba viaţa.

După terminarea bursei se întoarce “confuz la Buenos Aires”, unde, “ca o ultimă îndatorire” faţă de persoanele care îi oferiseră bursa, predă teoria cuantică şi a relativităţii la Universitatea din La Plata. La începul deceniului cinci se hotărăşte să abandoneze ştiinţa (“Sabato abandonează ştiinţa pentru şarlatanism”, se va spune despre el) şi se duce, însoţit de soţie şi de copilul lor, care avea patru ani, să trăiască şi să scrie “în munţii Cordoba, la o fermă fără apă curentă şi curent electric”. (“Academia Caţavencu”, nr. 509/2001)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Notă informativă despre Ernesto Sabato”

  1. Fabrica de absolutism | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 10th, 2019 at 12:37

    […] Notă informativă despre Ernesto Sabato […]

Adauga un comentariu