Raiul şi răul

marți, decembrie 29, 2020 17:36

ComunismO prezentare a lui Dan. C. Mihăilescu mi-a atras atenţia asupra cărţii lui Joshua Muravchik, Raiul pe pământ. Mărirea şi decăderea socialismului, apărută la editura Brumar în traducerea lui Dorian Branea şi a Cristinei Chevereşan.

Ca unul dintre beneficiarii sistemului, timp de 42 de ani, credeam că ştiu mai totul despre creatorii socialismului ştiinţific. Dar, oricâte ai şti, mai e loc de ceva în plus.

Habar n-aveam că Engels aştepta cu nerăbdare izbucnirea unui război mondial care, scrie el, “o să strivească alianţa slavă şi va distruge în întregime aceste popoare încăpăţânate, aşa încât înseşi numele lor or să dispară…”.

Karl Marx, ca să nu rămână mai prejos faţă de prietenul lui cerea “anihilarea raselor reacţionare cum ar fi croaţii, pandurii (?), cehii şi alte jeguri de felul acesta”. Semnul de întrebare la panduri îmi aparţine. Cum cuvântul a ajuns la noi din ungureşte, este de bănuit că Marx se gândea la unguri. Românii intrau, probabil, la alte jeguri. Orice comentarii mi se par inutile.

Într-o cronică la cartea lui Octavian Paler, Autoportret într-o oglindă spartă, acelaşi Dan C. Mihăilescu constată că autorul trece cam în fugă peste lunga sa carieră strălucită avută sub comunişti şi scrie: “Ştiu ce ar avea de spus inamicii (lui Octavian Paler, n.m.), destui, ai scriitorului: de ce tot copilăria şi nu episodul Berna, 1956? De ce aceeaşi Lisa (satul în care s-a născut Octavian Paler, n.m.) şi nu evocarea anilor de directorat ceauşist din TVR? Ş.a.m.d.”

Nu trebuie să fii neapărat un inamic al lui Paler ca să-ţi pui asemenea întrebări. Probabil că cei 35 de ani (1949-1983) în care Paler a fost un stâlp al comunsimului nu au încăput în Autoportret din cauză că oglinda era spartă. (Ştefan Agopian, “Academia Caţavencu”, nr. 657/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu