Securistul penal Dan “Felix” Voiculescu și banii Securității

vineri, noiembrie 22, 2013 20:03

Dan VoiculescuTranzacţiile cu arme şi diamante prin firmele Securităţii de făcut valută

O parte din arhiva ICE Dunărea a fost desecretizată în 2006, iar mai multe volume sunt la Arhivele Naţionale. „Evenimentul zilei „a prezentat o parte din documentele declasificate, în mai multe articole. Din acestea, reiese că Dan Voiculescu, repezentantul la Bucureşti al off-shore-ului cipriot Crescent, avea un statul privilegiat în relaţiile cu Securitatea.

Episodul 1. Misiunea lui Dan Voiculescu în afacerile Securităţii. Tranzacţia ratată cu tancuri

„Evenimentul zilei” dezvăluia conexiunile prin care Securitatea lui Nicolae Ceauşescu aducea valută în ţară. Unul dintre pionii importanţi în aceste tranzacţii a fost fostul senator Dan Voiculescu. Una din acestea era o afacere din 1981, când Egiptul a comandat de la ICE Romtehnica 150 de tancuri TR-580. Comisia egipteană de recepţie a reclamat calitativ blindatele şi, după o perioadă de probă, a refuzat să le accepte.

O parte dintre ele au ajuns la armata irakiană, după cum avea să recunoască mareşalul Abd al- Halim Abu Ghazala, fost ministru al Apărării şi al Înzestrării Armatei şi omul de încredere al preşedintelui Hosni Mubarak. În urma afacerii, egiptenii şi-au dat seama că au fost păcăliţi şi au cerut României banii înapoi, adică 46,8 de milioane de dolari. Pe 17 septembrie 1984, ministerele Apărării din cele două ţări au semnat acordurile privind reglementarea datoriei. Lichidarea uriaşei sume urma să se facă în şase tranşe egale, a câte 6.687.750 de dolari, plus dobânzi, prin exporturi româneşti: ciment, oţel beton, 1.500 de autoturisme Dacia, 1.000 de tractoare, cherestea şi produse speciale. În aceste tranzacţii a fost implicată şi societatea Crescent şi Dan Voiculescu.

Întâlniri conspirative la Crescent

Bucureşti, 19 noiembrie 1987. La sediul societăţii cipriote Crescent au loc două întâlniri între o delegaţie de diplomaţi egipteni şi ofiţeri de securitate români de la ICE Dunărea.
Cei cinci egipteni au venit supăraţi la reprezentantul firmei cipriote, Dan Voiculescu, pentru a transmite un mesaj telefonic de la mareşalul Abu Ghazala. Însărcinatul cu afaceri al Egiptului, A. Osman, ataşatul militar, Attal Saied, consilierul comercial, Tantawi Makram, adjunctul consilierului comercial, A. Maghdi şi reprezentantul unei firme maritime, El Gazzar, au arătat că mareşalul era nemulţumit de consturile ridicate de transport în cazul unui contract de 36.000 de tone de oţel- beton încheiat de firma Crescent cu NSPO – organismul de aprovizionare al armatei egiptene.

Egipteni: „problema trebuie tratată politic”

„Au menţionat că problema trebuie tratată politic, întrucât Abu Ghazala era «Numărul 2» în Egipt şi nu ar fi bine să nu i se dea satisfacţie,” au notat ofiţerii ICE Dunărea, în raportul făcut după această întâlnire. Abu Ghazala era supărat că românii îi transportau oţelul beton în Alexandria (Egip), cu navele româneşti Dragomireşti şi Oituz, cu 26 de dolari/tonă.
El voia un preţ de transport mai mic, de 16 dolari/ tonă. Livrările de produse româneşti, Crescent – NSPO erau în contul datoriei de 46,8 milioane de dolari.

Episodul 2. Misterele fabricii de bani a Securităţii. Filiera Crescent şi comisioanele lui Dan Voiculescu

Foşti ofiţeri din cadrul ICE Dunărea au fost parteneri de afaceri, după Revoluţie, cu Dan Voiculescu. În anii ’80, politicianul era un om de bază în tranzacţiile de import-export derulate de Securitate. Artoculul prezenta cum făcea bani Crescent din aceste afaceri şi cu ce comisioane rămâneau. De asemenea, cine erau ofiţerii de la ICE Dunărea şi ce au ajuns după revoluţie.

Care era profitul Crescent în afacerile Securităţii?

Într-o notă de convorbire, din 1986, se arată că securiştii au stabilit, la sediul Crescent – cu Dan Voiculescu – importul din Ungaria a 50.000 de tone de alumină calcinată. Off-shoreul cumpăra alumina cu 168 de dolari/tonă, de la o societatatea Sea Holly, reprezentanţa din Bucureşti. Crescent vindea către ICE Mineralexportimport cu preţul de 190 dolari/tonă. Dintr-un foc, la o singură afacere, Crescent obţinea un comison de 22 dolari/ tonă, adică 1.100.000 de dolari.

Afaceri de milioane

Cinci ani mai târziu, pe 29 decembrie 1987, Dan Voiculescu informa conducerea ICE Dunărea, respectiv pe Constantin Gavril şi Constantin Rotaru, că „cifra de afaceri a firmei sale – biroul din Bucureşti – a reprezentat circa 138 de milioane de dolari (export- import), din care circa 70% cu ICE Dunărea, apreciind în acest sens eforturile făcute de cele două firme pentru derularea unui asemenea volum de afaceri. „Discuţiile privesc diversificarea produselor pentru export şi a pătrunde şi pe alte pieţe”, se arată în nota de convorbiri.

Cadouri pentru generali: Agende şi calendare Crescent

Generos, Dan Voiculescu le-a făcut cadou şefilor ICE Dunărea agende şi calendare „Crescent”. Cu o zi înainte, pe 28 decembrie 1987, el fusese vizitat la sediul Crescent de alţi trei angajaţi ICE Dunărea, printre care şeful de serviciu Nicolae Juncu şi economistul Mihail Lazăr (foto). În bilanţ se arată că firma Crescent a vândut, în 1987, cantitatea de 876.250 de tone de ciment. „Crescent a mulţumit pentru activitatea şi colaborarea avută în anul 1987 cu Servicul 6 şi a apreciat că, pentru anul 1988, există perspectiva pentru exportul a un milion de tone,” se arată în notă. Mihail Lazăr este în prezent director general al grupului GRIVCO.

Episodul 3. Cum a fost Dan Voiculescu răsfăţat de Securitate

Angajarea lui Dan Voiuclescu la Crescent a fost făcută prin intermediul societăţii Argus, condusă de generalul Dragoş Diaconescu, cercetat recent în dosarul „Bancherilor” pentru credite frauduloase. În discuţiile cu şefii ICE Dunărea, privind tranzacţiile comerciale cu partenerii externi, cuvântul lui Voiculescu era luat în seamă, iar solicitările sale erau rapid aprobate. Generalul Epifanie Amohnoaie, directorul ICE Dunărea, nota, pe 4 mai 1987, după o întâlnire cu Voiculescu: „Se preocupă să-şi schimbe autoturismul vechi prin Automecanica şi să cumpere o Dacia pe care să o înregistreze cu număr alb, pe numele unui şofer – Necula Gheorghe pentru a nu merge peste tot cu 12-B”. Numărul de înmatriculare 12-B era cel rezervat cetăţenilor străini, şi atrăgea imediat atenţia în România, iar Voiculescu voia să treacă neobservat.

Vaporaşul pentru voiaje

„A informat că ar fi o idee de a cumpăra un vas mic (3.500 de tone), vechi, pentru voiaje din porturi româneşti către Turcia şi Grecia, ca perspectivă şi deschiderea de posibilităţi de export pe aceste pieţe”, semnala generalul, într- o altă notă, din 14 aprilie 1987.
„Partenerul a informat că intenţionează să vândă discurile produse în ţară (Artexim) cu muzică populară în Canada/ SUA/Australia/Israel şi că va începe cu SUA”, explica generalul ce planuri de export mai făcea Voiculescu.

Episodul 4. Dacia, dragostea lui Nicolae Ceauşescu şi combinaţia lui Dan Voiculescu

Dorinţele lui Dan Voiculescu exprimate în discuţiile cu şefii Securităţii erau îndeplinite imediat. Angajările la firma Crescent, pe care o conducea, erau făcute de ICE Dunărea.

Off-shore-ul cipriot Crescent, reprezentat la Bucureşti de Dan Voiculescu, s-a comportat ca o adevărată căpuşă în relaţiile cu ICE Dunărea. Intermedia exporturi (autoturisme, sodă caustică, anvelope, ţevi) de sute de milioane de euro pentru un comision profitabil.

Dacia pe piaţa egipteană

Dovadă în acest sens este o notă de convorbire, din 12 februarie 1987, de la sediul firmei, privind exportul a 500 de autoturisme Dacia în Egipt. Omul trimis de ICE Dunărea în Egipt a semnat în numele Crescent: „I s-a prezentat partenerului (Crescent, n. r.) contractul semnat în numele Crescent, în Egipt, de către delegatul Auto Dacia cu Ministerul Apărării pentru exportul a 500 de autoturisme Dacia. După ce partenerul va studia contractul se va confirma partenerului egiptean şi se va semna contractul Crescent – Auto Dacia”.

Cadourile: whiskey, cafea şi Kent

Generalii şi coloneii din conducerea ICE Dunărea aveau obligaţia să raporteze toate cadourile primite de la partenerii de afaceri. De exemplu, atunci când Crescent trebuia să discute o afacere la ICE Metalexportimport, securiştii au notat: „Voiculescu nu a putut veni, însă a trimis prin şofer şi tovarăşul Lazăr un pachet (o sticlă whiskey, 1 pungă cafea 250 de grame şi cinci pachete de ţigări Kent pentru tovarăşul director Rogojnaru”.

Episodul 5. Povestea „stelelor” care au făcut-o pe Elena Ceauşescu să „deschidă ochii cât cepele”

Exportul de diamante sintetice al României socialiste s-a făcut prin intermediul firmei Securităţii, ICE Dunărea. Societatea cipriotă Crescent, reprezentantă la Bucureşti de Dan Voiculescu, a încercat să intre pe piaţa comerţului cu pietre preţioase.

Un alt detaliu interesant, în arhivele ICE Dunărea, în problema exportului de diamanate sintetice şi scule diamantate a fost implicată şi societatea Crescent, reprezentată la Bucureşti de Dan Voiculescu. Pe 7 mai 1986, consilierul Crescent, Dumitru Theodoru s-a întâlnit la sediul societăţii Securităţii cu inginerul Iulian Acatrinei şi referentul Sili Enache. Din discuţii reiese că Crescent a găsit o societate interesată în preluarea diamantelor româneşti.

Solicitarea Crescent

„Am solicitat să ne precizeze numele şi adresa firmei belgiene din Antwerpen interesată de diamante sintetice româneşti în vederea contactării acesteia de către delegaţia mixtă ICE Dunărea- UPS Dacia cu prilejul deplasării ce urmează să o efectueze în Belgia în perioada 14-21 mai 1986. Crescent va comunica telefonic faza următoare în această problemă. Au fost predate două cataloage de prezentare diamante sintetice şi scule diamantate,” se arată în nota discuţiilor.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

11 Responses to “Securistul penal Dan “Felix” Voiculescu și banii Securității”

  1. Prin țiganul Bercea Mondialu, Securitatea demonstrează că stăpânește România says:

    iulie 1st, 2014 at 11:46

    […] prin ignoranța și prostia lor, ne țin captivi pe noi toți în România unde stăpânește un Voiculescu, care și-a turnat rudele la Securitate, un Ponta, produsul sistemului securisto-comunist din […]

  2. Dan “Felix” Voiculescu, securistul penal prea puțin pedepsit says:

    august 8th, 2014 at 16:48

    […] Securistul penal Dan “Felix” Voiculescu și banii Securității […]

  3. Caracatita Ilici „KGB” Iliescu – Dan „Felix” Voiculescu, cea care a distrus Romania | A șaptea dimensiune says:

    martie 20th, 2015 at 20:58

    […] Securistul penal Dan “Felix” Voiculescu și banii Securității […]

  4. La Antena USLamistă 3 cântă cucuveaua | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 8th, 2015 at 20:00

    […] Securistul penal Dan “Felix” Voiculescu și banii Securității […]

  5. Banii securistului penal Dan “Felix” Voiculescu reprezintă averea diavolului | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 13th, 2015 at 14:22

    […] Securistul penal Dan “Felix” Voiculescu și banii Securității […]

  6. CSM: Antena3, dezinformare și subminarea autorității sistemului judiciar din România | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 13th, 2015 at 14:26

    […] Securistul penal Dan “Felix” Voiculescu și banii Securității […]

  7. Deutsche Welle: Divizarea României este rezultatul urii de la Antena 3 | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 13th, 2015 at 14:43

    […] Securistul penal Dan “Felix” Voiculescu și banii Securității […]

  8. Postul USLamist de televiziune Latrina 3, secta Securității lui Ceașcă | A șaptea dimensiune says:

    august 31st, 2015 at 16:51

    […] Securistul penal Dan “Felix” Voiculescu și banii Securității […]

  9. Le Monde: ”Foştii securişti din România sunt astăzi în parlament, în presă, în administraţie” | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 1st, 2015 at 7:57

    […] Securistul penal Dan “Felix” Voiculescu și banii Securității […]

  10. Ioan Ghișe, turnătorul la Securitate, jigodia care ne dă azi lecții de democrație | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 4th, 2015 at 15:17

    […] Securistul penal Dan “Felix” Voiculescu și banii Securității […]

  11. Cum castiga Dan Voiculescu un miliard de lei pe zi tranzactionand energie cumparata ieftin | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 3rd, 2016 at 11:48

    […] Securistul penal Dan “Felix” Voiculescu și banii Securității […]

Adauga un comentariu