Sistemul de muncă la domiciliu

joi, august 8, 2013 15:55
Posted in category Educatie

Casa, gradina, Caruntu Elena, Tataraseni‘Acasă e cel mai bine’, se spune. Și mult adevăr este în această afirmație. De aceea, fericiți sunt cei care produc bani acasă. Și da, este posibil. Nu pentru foarte mulți dintre noi, dar se poate lucra și acasă, în anumite cazuri. Iată mai jos, preluată din Academia Cațavencu, detalierea subiectului.

Modul în care e (dez)organizată munca în firma românească, azi, o transformă practic într-o fermă românească: angajații trag în jug de dimineața până seara, indiferent de pregătire și de fișa postului. În aceste condiții, se creează o uzură prematură, chiar la oamenii tineri: devii un robot programat să funcționeze după programul 8 – 18, care, în restul timpului, e ca scos din priză.

Cum e acum: condică de prezență, șefi pisălogi și inflexibili la întârzieri, colegi stresați care se descarcă pe tine, frecușuri pentru lucruri minore, înjurături, nervi, lacrimi la firile slabe. Toate acestea diminuează randamentul angajatului și fac din el un condamnat la moarte psihică în fiecare dimineață.

Soluție: delocalizarea locului de muncă prin introducerea lucrului la domiciliu pentru job-urile care permit munca pe proiecte, cu (eventual) ședință săptămânală și lucru acasă în restul timpului; de exemplu, relațiile cu clienții fără contac vizual, gen call-center. În general, cu cât te vezi mai puțin cu sefii și colegii (ideal ar fi doar la team building-uri și la petrecerea de sfârșit de an), cu atât e mai bine pentru toată lumea: decât să le suporți toanele în fiecare zi, mai bine să-ți fie dor de ei.

Cum va fi: angajatul e mai productiv în confortul casei lui, conștient că, dacă își face treaba foarte bine, are numai de câștigat (informație utilă: în Canada, angajatorul plătește conexiunea la Internet și o parte din energia electrică consumată de angajatul care lucrează acasă).

Avantaje: recuperarea timpului pierdut și economisirea banilor cu transportul la/de la serviciu, program flexibil la decizia angajatului, delocalizare completă (poți fi pe munte, nebărbierit sau în pijamale, atâta vreme cât îți faci treaba), dacă ești gripat nu umpli toată firma de bolnavi.

Dezavantaje: oricât ar părea de ciudat, anagajatul va avea mai puțin timp liber: presiunea deadline-urilor și responsabilitatea mai mare pentru rezultate (nu mai poți da vina pe trafic, pe colegul de birou, pe automatul de cafea) îl vor forța să lucreze și noaptea sau în week-end.

Dacă nu știați: unul din cinci angajați din întreaga lume lucrează acasă.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu