Tot comerțul exterior al României comuniste era controlat de Securitate
vineri, septembrie 27, 2013 20:45‘Tot comertul exterior al Romaniei era controlat de Securitate. Se luau comisioane, indiferent daca era vorba de ciment, fier -beton, tabla sau bocanci’, ne-a spus acesta. Istoricul a explicat ca Romania era evitata de statele occidentale, pe piata externa, din cauza nerespectarii drepturilor omului. ‘Marfa era vanduta prin firme fantoma, inregistrate in paradisuri fiscale, Cipru sau Insulele Virgine Britanice. Erau cutii postale care apartineau Securitatii’, a tinut sa precizeze Marius Oprea.
Dragos Diaconescu, arestat in dosarul ‘Bancherilor’, l-a avut subaltern pe ‘Felix’ in vremea cand conducea Argus, societatea Securitatii comuniste.
Generalul in rezerva DIE, Dragos Diaconescu (73 de ani), unul dintre capii retelei bancherilor, a fost timp de opt ani seful presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu (66 de ani). Dupa ce a condus timp de mai multi ani afacerile Securitatii comuniste, el a fost arestat, saptamana trecuta, pentru sprijinirea unui grup infractional organizat, care ar fi prejudiciat trei banci comerciale cu suma de 22 de milioane de euro.
Dragos Diaconescu l-a avut subaltern pe Voiculescu in perioada in care conducea oficiul Argus. De altfel, in cartea de munca a politicianului se arata ca, pe data de 1 martie 1982, el s-a angajat la Camera de Comert si Industrie a RSR- Oficiul Argus in functia de director. Astfel a ajuns in subordinea directa a lui Dragos Diaconescu.
in 1982, Dan Voiculescu era pentru Securitate informatorul ‘Felix’ si lucrase anterior la societatea ICE Vitrocim. inainte de a pleca de la Vitrocim, la data de 3 februarie 1982, ‘Felix’ a dat ultima sa turnatorie impotriva directorului adjunct Constantin Rugescu, despre un transport de ciment spre Irak -care a fost aprobat ‘fara a fi in posesia a minim trei oferte de competitie’. Este una dintre cele mai critice ‘note’, in baza careia maiorul de Securitate Marin Nicola a decis sa-i deschida lui Constantin Rugescu un dosar de urmarire infomativa si sa-l monitorizeze permanent.
Pepinera de cadre a DIE
Dan Voiculescu a fost subordonatul lui Dragos Diaconescu intre 1982 si 1990, perioada in care Diaconescu a avut gradul de colonel. Dezvaluirea a fost facuta de jurnalistul de investigatii Dan Badea. ‘Oficiul Argus nu era altceva decat o pepiniera de cadre pentru reprezentantele deschise in Romania de catre diverse firme straine. Firma era intesata cu ofiteri acoperiti ai DIE. Personal, mi-e greu sa admit ca Dan Voiculescu a fost doar un simplu turnator’, sustine Dan Badea.
Oficiul Argus era prima interfata a Securitatii cu oamenii de afaceri straini si se ocupa de plasarea ofiterilor in cadrul societatilor proprii deschise in strainatate. Potrivit cartii de munca, Dan Voiculescu a fost promovat director general la data de 1 august 1984. De fapt, el a fost reprezentantul firmei cipriote Crescent Commercial & Maritime Cyprus in Romania, una dintre societatile controlate de Securitate. Firma Crescent avea indicativul UM 0544 in actele Securitatii, era in relatii directe cu intreprinderea de Comert Exterior (ICE) ‘Dunarea’,condusa de generalul Constantin Gavril.
‘Baiatul destept’
La data de 2 septembrie 2004, Dan Voiculescu a facut public o parte din dosarul sau de Securitate si a fost intrebat despre relatia cu Argus: ‘Cum se face ca lucrati intre securisti, ati fost angajat ca director la Crescent prin Oficiul Argus, care era o firma a fostei Securitati, ati facut cele mai mari afaceri cu intreprinderile de comert exterior ale Securitatii, dar nu ati fost securist?’. Ducand mana la frunte, Voiculescu a exclamat cu veselie: ‘Baiat destept!’.
in perioada 1977- 1982, ‘Felix’ a semnat mai multe note privind afacerile societatilor Vitrocim, Crescent si ICE Dunarea. Desi invartea banii Securitatii si vindea pe valuta produsele statului, numele lui nu mai apare in notele informative date publicitatii.
Metodele Securitatii
Dragos Florian Diaconescu, pe numele sau complet, a pus in aplicare, pentru a pacali bancile comerciale in 2012, ce a invatat in timpul carierei sale de ofiter al Directiei de Informatii Externe. A utilat unul din birourile sale cu aparatura specifica pentru falsificarea documentelor ce urmau sa fie prezentate la banca.
Fostul securist organiza intalniri conspirative cu oameni de afaceri conectati la lumea interlopa, cu Aurel saramet (directorul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri) si cu Claudiu Cercel (vicepresedintele BRD Romania). Potrivit DIICOT, el avea, in cadrul grupului, mai multe nume de cod: ‘Colonelu’, ‘Generalul’, ‘Dragos’, ‘Tataie’ sau ‘Mosu’.
‘Locurile de intalnire erau dotate cu intreaga aparatura necesara falsificarii actelor, inclusiv stampilele ANAF’, arata procurorii DIICOT. Diaconescu s-a tranformat, dupa 1990, intr-un om de afaceri influent. El a infiintat mai multe firme cu diverse obiecte de activitate: imobiliare, prelucrarea lemnului, paza si protectie, constructii, comert sau consultanta. Dragos Diaconescu este in arest dupa ce judecatorii au emis pe numele sau un mandat de arestare preventiva.
Marius Oprea: ‘Argus si Crescent erau legate de structurile Securitatii’
Istoricul Marius Oprea ne-a explicat ca societatile Argus, ICE Vitrocim, ICE Dunarea, ICE Carpati, Terra si Arpimex erau subordonate Securitatii. ‘Firma Crescent a reprezentat pentru ICE Dunarea principalul beneficiar al exporturilor’, sutinea istoricul in cartea sa ‘Mostenitorii Securitatii’. El a arata ca dupa ce firma ciprota Crescent si-a deschis filiala la Bucuresti, condusa de Dan Voiculescu, avea o cifra de afaceri de 200 de milioane de dolari anual si un profit de circa cinci milioane de dolari.
Comisionul Securitatii
‘Tot comertul exterior al Romaniei era controlat de Securitate. Se luau comisioane, indiferent daca era vorba de ciment, fier -beton, tabla sau bocanci’, ne-a spus acesta. Istoricul a explicat ca Romania era evitata de statele occidentale, pe piata externa, din cauza nerespectarii drepturilor omului. ‘Marfa era vanduta prin firme fantoma, inregistrate in paradisuri fiscale, Cipru sau Insulele Virgine Britanice. Erau cutii postale care apartineau Securitatii’, a tinut sa precizeze Marius Oprea.
Citeste si articolele:
„Cinstitul” securist Dan „Felix” Voiculescu | A șaptea dimensiune says:
februarie 9th, 2015 at 2:19
[…] Tot comerțul exterior al României comuniste era controlat de Securitate […]
Criminalul Nicolae Pleșiță, un securist cu patru clase | A șaptea dimensiune says:
august 29th, 2015 at 16:19
[…] Tot comerțul exterior al României comuniste era controlat de Securitate […]
Cum erau vânați disidenții români de Securitatea lui Ceașcă | A șaptea dimensiune says:
august 30th, 2015 at 15:49
[…] Tot comerțul exterior al României comuniste era controlat de Securitate […]
Securistul penal Dan “Felix” Voiculescu și banii Securității | A șaptea dimensiune says:
august 31st, 2015 at 8:05
[…] Tot comerțul exterior al României comuniste era controlat de Securitate […]
„Înainte puterea de cumpărare era mai mare”, o altă minciună comunistă | A șaptea dimensiune says:
decembrie 31st, 2015 at 18:17
[…] Tot comerțul exterior al României comuniste era controlat de Securitate […]
Statul român împrumută zilnic 7,3 milioane de euro pentru plata pensiilor | A șaptea dimensiune says:
aprilie 3rd, 2016 at 17:40
[…] Tot comerțul exterior al României comuniste era controlat de Securitate […]
Comisia de la Veneția: DNA este foarte apreciat în Europa | A șaptea dimensiune says:
iulie 15th, 2016 at 16:55
[…] Tot comerțul exterior al României comuniste era controlat de Securitate […]