Un apel pentru descoperirea adevărului

miercuri, august 4, 2010 15:47
Posted in category Dictatura comunistă

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniExistă pe blog un material în mai multe părţi numit ‘Analiza dictaturii comuniste’. Acest material l-am găsit cu totul întâmplător, fiind legat de concluziile Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Legat de respectivul material am primit următorul mesaj la adresa asapteadimensiune@gmail.com.

Buna ziua,

Ma numesc Florescu Mariana, locuiesc in Sibiu si cautand mai multa informatii despre tatal meu care a fost comandor de aviatie si condamnat pentru diverse delicte politice in doua procese in anii 1949 si 1950, am gasit in dosarul CNSAS intr-un raport al securitatii o afirmatie ca tata a disparut de la domiciliu in mai 1947 cand a fost inclus in ordinul 50.000.
In serialul dumneavoastra „Analiza dictaturii comuniste” ati afirmat ca „Anul 1947 a cunoscut cinci mari campanii de arestări pe motive politice. Primele două, din martie şi mai au vizat persoanele „vinovate” de eşecul comunist în alegeri, în special simpatizanţi şi membrii locali ai PNŢ şi PNL. Arestările şi internările în penitenciare nu s-au făcut în baza unor procese, ci în urma emiterii a două ordine secrete ale MAI, nr. 18 000, respectiv 50 000, din martie şi mai 1947.”
Tata a fost arestat in 1946 pentru incercarea de a ocupa sediile institutiilor de stat din Medias la alegerile din 20 noiembrie 1946 dar din lipsa de probe a fost eliberat; in 1947 a aparut legea nr.72. care a amnistiat incidentele de la acele alegeri dar in 1949, dupa ce a fost prins, a fost condamnat pentru acele fapte.
Va rog sa-mi spunet unde pot gasi cele doua ordine secrete care m-ar putea lamuri asupra evenimentelor din acea perioada despre care stiu din familie foarte putine lucruri (tata a murit in decembrie 1987):
In mai 1947 a disparut de la domiciliu, dar din spusele lui era cautat pentru a fi judecat de „Tribunalul Poporului” din Cluj pentru ca era trecut pe listele criminalilor de razboi intocmite de sovietici (cu toare ca a participat alaturi de ei pana la Berlin in calitate de comandant al Grupului 2 observatie si recunoastere, a primit si decoratii sovietice); o referire la ordinul 50.000 am mai gasit-o si in studiile referitoare la procesele „criminalilor de razboi”
Din alte surse am inteles ca in colectia Monitorului Oficial din 1947 ar fi publicate aceste liste ale celor acuzati de crime de razboi, dar nu am reusit sa le gasesc.
Va multumesc foarte mult pentru ajutorul dumneavoastra.
Cu stima,
Mariana Florescu.

Poate există printre cititori oameni care o pot ajuta pe doamna Florescu Mariana. Din păcate, alte informaţii nu posed, în afara materialului pe care, repet, l-am luat de pe net. Adresa de mail a doamnei Florescu este sanda.florescu@gmail.com.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

8 Responses to “Un apel pentru descoperirea adevărului”

 1. Neinfectat De Comunism says:

  august 4th, 2010 at 19:31

  chiar nu stiu cum sa o ajut pe doamna…nu am auzit de acele ordine pana acum…de la cnsas nu a obtinut nimic?

  la mine pe blog discutam cum Dosarul de cadre al bolsevicului de Iliescovici nu a disparut in meandrele Rivulutiei din 1989, ci in anul de gratie 2006?!?!?!?

 2. Dumitru Caruntu says:

  august 5th, 2010 at 5:52

  Probabil, doar cei de pe la arhive ar putea face ceva.

 3. În România nu va fi pace socială şi consens fără eliminarea foştilor securişti din viaţa publică | A șaptea dimensiune says:

  februarie 3rd, 2015 at 20:34

  […] Un apel pentru descoperirea adevărului […]

 4. În România, Securitatea trăieşte prin posturile TV ale securistului Dan Voiculescu | A șaptea dimensiune says:

  august 10th, 2015 at 17:55

  […] Un apel pentru descoperirea adevărului […]

 5. Cât de paralele cu profesia de jurnalist sunt tonomatele securistului Voiculescu | A șaptea dimensiune says:

  august 11th, 2015 at 7:57

  […] Un apel pentru descoperirea adevărului […]

 6. Cum este murdărită memoria victimelor dictaturii comuniste de către tribunaticii peremişti | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 8th, 2016 at 19:04

  […] Un apel pentru descoperirea adevărului […]

 7. Cine sunt clovnii neocomunistilor | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 1st, 2016 at 7:27

  […] Un apel pentru descoperirea adevărului […]

Adauga un comentariu