USLamistul Iohannis transforma Romania in gubernie ruseasca

marți, martie 31, 2015 20:22

Klaus IohannisUSL trăiește! Și vorbește și rusește

Nimic nu s-a schimbat. În continuare, cei mai distructivi inamici ai României se află în interiorul țării, nu în exteriorul ei. Ticăloșii, corupții și proștii noștri sunt mai periculoși decât ”omuleții verzi” ai lui Putin. Chiar și după ce Rusia ne-a arătat, din nou, prin invadarea Ucrainei, de ce este capabilă, trebuie să fim mai îngrijorați de cei dispuși să saboteze din interior drumul spre normalitate și progres al României, decât de tancurile Moscovei.

De aceea, ar fi o pierdere de vreme să-i dau o replică ambasadorului rus la București care a criticat ”România liberă” pentru că a publicat articolul ”Ispita fascistă a tovarăşului Putin”, scris de Vladimir Tismăneanu și Marius Stan. Excelența Sa Oleg Malginov este un mărunt slujbaș în solda unui regim care nu dă doi bani pe democrație și pe libertatea de expresie. Așa i s-a spus de la Moscova să reacționeze, așa a făcut!

Ce polemică decentă poți purta cu trimisul unui stat în care, ce coincidență, unii dintre cei ce au îndrăznit să-l critice pe Putin, fie politicieni, fie jurnaliști, au sfârșit cu un glonț în cap? Ce poate înțelege o adunătură de gangsteri din conceptul de ”independență editorială”? Tot ce pot înțelege a încăput pe epitaful Annei Politkovskaya.

Mult mai îngrijorător este că președintele și premierul României nu au simțit nevoia să reacționeze la afirmațiile ambasadorului rus. Chiar nu merita o replică de la un nivel mai înalt decât cel al Ministerului de Externe (și aceea sosită luni, cu trei zile întârziere) declarația agresivă, plină de jigniri, amintind de înfierările comisarilor sovietici din anii ’50?

Să sperăm că tăcerea celor mai importanți doi oameni în stat are mai mult de a face cu faptul că atacul lui Malginov a fost îndreptat împotriva unor autori și publicații pe care nu le-au avut niciodată la inimă și nu pentru că le este teamă să răspundă ferm unor provocări și atacuri ce depășesc cu mult limitele limbajului diplomatic.

Să nu uităm cât de mult a încurajat Rusia încercarea de debarcare a lui Traian Băsescu din 2012 și implicit toate loviturile pe care pesediștii și peneliștii le-au dat unor instituții fundamentale ale statului de drept.

Ar fi extrem de grav ca obrăznicia ambasadorului rus să fi fost încurajată de faptul că astăzi cele mai înalte poziții în stat sunt ocupate de lideri marcanți ai fostului USL. Să nu uităm cât de mult a încurajat Rusia încercarea de debarcare a lui Traian Băsescu din 2012 și implicit toate loviturile pe care pesediștii și peneliștii le-au dat unor instituții fundamentale ale statului de drept.

Oare, astăzi, văzându-se scăpați de Traian Băsescu, rușii cred că a venit momentul să iasă din nou la atac împotriva tuturor celor care susțin necondiționat integrarea totală a României în spațiul democratic occidental și parteneriatul strategic cu SUA? Simt șefii lui Malginov că puterea de la București le este mai favorabilă decât acum un an și au decis că e momentul să devină mai prezenți în arena publică?

Foarte probabil, pentru că atacul la adresa lui Vladimir Tismăneanu, a lui Marius Stan, a platformei online Contributors.ro și a României libere a fost combinat cu un interviu dat Agerpres, în care ambasadorul rus și-a extins semnificativ gama de atacuri și avertismente. Nu cu noi se răfuiește Kremlinul, ci cu orientarea pro-Vest a țării.

Dacă atitudinea de azi a lui Klaus Iohannis nu ridică suspiciuni privind o nostalgie după momentul 2012, cea a lui Victor Ponta este periculos de ambiguă. Declarativ, Ponta este și filo-american și filo-european și filo-DNA și filo-SRI. Și filo-anti-corupție. Și filo-reformarea PSD. Dar când vine vorba de fapte se vede că doar mimează aceste convingeri. Teama că anchetele începute împotriva sa sau a rudelor sale se vor termina cu pierderea funcției de premier și chiar cu închisoare îi mișcă gura, dar nu și inima. Iar cea mai bună dovadă a jocului dublu pe care încearcă să îl facă și care s-ar putea să-l coste scump de tot este parteneriatul său cu Călin Popescu Tăriceanu.

Citeste integral articolul scris de Dan Turturica

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “USLamistul Iohannis transforma Romania in gubernie ruseasca”

  1. Iohannis si Ponta se sterg la fund cu istoria si suferintele romanilor | A șaptea dimensiune says:

    mai 1st, 2015 at 13:02

    […] USLamistul Iohannis transforma Romania in gubernie ruseasca […]

  2. Programul Presedintelui Romaniei Klaus Iohannis | A șaptea dimensiune says:

    mai 13th, 2015 at 17:34

    […] USLamistul Iohannis transforma Romania in gubernie ruseasca […]

Adauga un comentariu