Cum creăm un mediu virtual

miercuri, ianuarie 11, 2012 13:56
Posted in category IT

SandboxieUn anumit gen de probleme de care m-am lovit de-a lungul timpului arată în felul următor:

  1. Am de downloadat o arhivă ‘rar’ dintr-o sursă nu tocmai sigură. Cum să o descarc şi să o dezarhivez pe computer fără să risc nimic?
  2. Trebuie să instalez o aplicaţie în al cărei autor nu prea am încredere. Cum pornesc executabilul ăla fără să mă potcovesc cu vreun ‘trojan’?
  3. Am un ‘key generator’ (sau orice altfel de ‘crack’) despre care ştiu că ar putea conţine ‘malware’. Cum procedez ca să obţin totuşi key-ul respectiv, dar să nu iau şi sifilisul, gonoreea sau herpesul aferent?
  4. Vreau să intru pe un site pe care îl suspectez că nu e cel mai sigur din Univers. Cum îl accesez în siguranţă fără a porni în prealabil cinşpe soluţii de securitate?

Răspunsul la întrebările de mai sus e unul simplu, ca mai toate răspunsurile la întrebările foarte complicate: instalarea unei soluţii de tip ‘sand box’. Adică a unui program care-ţi creează pe hard un mediu virtual, perfect izolat, în care poţi testa ce vrei tu, fără ca nimic să ajungă apoi în sistemul de operare sau, mă rog, să scape afară.

Cea mai cunoscută aplicaţie de acest tip este Sandboxie (un ghid complet şi câteva alternative la Sandboxie vedeţi aici). Este un ‘shareware’, adică nu e chiar gratuită. După 30 de zile o să te întrebe cu vreo cinci secunde înainte de fiecare utilizare dacă nu vrei să o cumperi. În fine, deci nu e chiar aşa grav. În schimb, este foarte utilă la ceea ce ziceam mai înainte. Poţi să rulezi în ea apliacţii, să descarci arhive, ba chiar să browsezi în siguranţă şi să-ţi configurezi clientul de mail să-ţi filtreze corespondenţa (mă refer la attachment-urile suspecte) prin ea. E uşor de folosit (mă rog, ne e chiar floare la ureche, dar nici ‘rocket science’) şi este compatibilă cu toate versiunile de Windows. (Daniel Goace, ‘Academia Caţavencu’)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Cum creăm un mediu virtual”

  1. Emy says:

    ianuarie 11th, 2012 at 15:59

    Imi place „descrierea problemelor”:) Ai potential!

  2. Câteva aplicaţii pentru inscripţionat imagini | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 4th, 2015 at 20:51

    […] Cum creăm un mediu virtual […]

  3. Alternative (flash) gratuite pentru Photoshop | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 2nd, 2015 at 18:08

    […] Cum creăm un mediu virtual […]

  4. Cum ştergem eficient HDD-ul | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 3rd, 2015 at 18:10

    […] Cum creăm un mediu virtual […]

  5. Un soft pentru criptarea fişierelor | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 5th, 2015 at 8:09

    […] Cum creăm un mediu virtual […]

  6. Din nou despre Ccleaner | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 6th, 2015 at 10:57

    […] Cum creăm un mediu virtual […]

  7. Playere care pot reda aproape orice format de fişier audio/video | A șaptea dimensiune says:

    august 14th, 2016 at 17:04

    […] Cum creăm un mediu virtual […]

Adauga un comentariu