Cum să ieşi viu dintr-un spital din România

joi, ianuarie 26, 2012 21:43
Posted in category PeNaLii

Spital RomaniaA dat boala în tine şi te-a mâncat undeva să te duci la spital în loc să iei un pumn de antibiotice ori să-ţi storci singur coşul de pe fund? Ei bine, moşule, s-ar putea s-o mierleşti. Ca să scapi viu dintr-un spital românesc, care, culmea, se poate chema, cinic, ‘Filantropia’, şi nu, onest, IML, îţi trebuie nu doar noroc de jucător rusnac de ruletă, ci şi un pic de şcoală a vieţii. Aşa că ia aici şi citeşte, cât încă mai vezi cu ochiul liber, câteva sfaturi practice culese de pe patul de suferinţă!

Şpaga

Tehnica înfiptului la buzunarul de la halat e primul lucru care îţi asigură supravieţuirea. E o mişcare pe care trebuie s-a exersezi dinainte, dacă vrei să-ţi iasă din prima şi să nu bagi banii pe lângă. ‘Palmat’ se cheamă tehnica şi e împrumutată din practicile hoţilor de portofele, care lucrează fin, fără să atingă haina în buzunarul căreia îşi strecoară mâna. Diferenţa e că ei scot, pe când tu bagi. Decisivă e aici mişcarea de învăluire, felul discret în care te apropii de obiectiv, îl ţinteşti cu coada ochiului, palmezi suma cu degetul mare şi profiţi de cele câteva secunde în care victima îţi indică buzunarul corect printr-o uşoară mlădiere a coapsei. Introduci, apoi retragi mâna discret. Atenţie: nu te uita niciodată fix la buzunar. E semn de proastă creştere şi poate genera suspiciuni.

Cearşafurile

Singura chestie care lipseşte de pe un cearşaf de spital românesc e ‘Ghiţă was here’ scris cu carioca. În rest, găseşti de toate: sânge închegat (care nici măcar nu e al tău), pete zgrunţuroase de apret turnat cu căldarea în cazanul în care s-au fiert albiturile şi care te zgârie la cur, pete de ketchup nu, că nu se dă ketchup în spital, muci şi – de ce nu? – ulei de motor de la un fost mecanic auto decedat, internat înaintea ta. A doua chestie nasoală e că cearşaful de spital e conceput, de regulă, pentru bolnavi pigmei, aşa că, oricât te-ai strădui, n-o să reuşeşti în veci să ai cearşaf şi sub cap, şi sub cur, şi sub picioare. Alege să ai sub picioare, nu de alta, dar dacă stai fără ciorapi rişti să te pricopseşti cu o micuză pe viaţă de la saltea.

WC-urile şi, mai ales, duşul

Ideal ar fi să-ţi propui ca pe perioada internării să nu mergi la budă şi să nu te speli. Au fost cazuri de pacienţi cărora le-a ieşit. Dar ei au fost excepţii. Prin urmare, e absolut necesar să dispui de folii de unică folosinţă, pentru colac (mă rog, dacă există colac). Cu cât aveţi mai multe, cu atât mai bine, căci puteţi face oricând afaceri cu ele printre colegii de salon. Se vor vinde ca pâinea caldă. Cu duşul e mai greu, fiindcă sunt ori încuiate, ori stricate, ori tre’ să-l ştii pe directorul spitalului sau pe ministrul Sănătăţii ca să ai acces la ele. Recomandarea noastră: faceţi duş cu şerveţelele umede.

Asistentele & Reanimarea

Două lucruri sunt aici esenţiale. În primul rând, înainte de a te interna, încearcă să ai cât mai multe bancnote de 5 şi 10 lei. Asistentele sunt nişte tonomate care nu dau rest. Acum să nu te aştepţi să şi facă ceva pentru banii ăştia sau măcar să zâmbească. Nţţ, no way. Ei reprezintă un fel de taxă de protecţie; dai banu’ ca să nu te omoare când îţi fac o injecţie, ca să-ţi nimerească vena din prima când îţi iau sânge, ca să nu te sugrume cu garoul. În cazul în care ajungeţi la reanimare şi tre’ să vă umezească cineva buzele cu apă: asiguraţi-vă ca asistenta căreia îi daţi taxa (aproximativ 100 RON) nu iese din tură fix când ieşiţi voi din operaţie. Nu pentru că arunci cu banii degeaba pe asta, care se cară, ci că aia care vine după ea, nefiind plătită s-ar putea să te omoare prin însetare.

Haleala

Ideal e să primeşti de-acasă. Totuşi, dacă mănânci la oficial, cel mai indicat e să o miroşi înainte şi, eventual, să aştepţi s-o guste un coleg de salon aflat în fază terminală. Oricum, nu te duci la spital ca să mănânci, nu? Dacă voiai asta alegeai un restaurant. (Preluat din ‘Academia Caţavencu’.)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags: ,

12 Responses to “Cum să ieşi viu dintr-un spital din România”

  1. Cei mai bogaţi oameni ai Terrei în 2012 | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 2nd, 2016 at 16:39

    […] Cum să ieşi viu dintr-un spital din România […]

  2. ONG-urile, lipitori ce consumă inutil banii publici | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 2nd, 2016 at 18:30

    […] Cum să ieşi viu dintr-un spital din România […]

  3. PCR-ul (pile-cunoştinţe-relaţii) din justiţia română | A șaptea dimensiune says:

    iulie 5th, 2016 at 17:04

    […] Cum să ieşi viu dintr-un spital din România […]

  4. je moi says:

    noiembrie 27th, 2016 at 20:47

    In Romanica aveam 2 vecine, una era bucatareasa la un spital si zilnic venea acasa cu sacosile pline. Cealalta vecina medic oncolog, zilnic sacosi pline,de sarbatori dadea pachete de carne de porc prin bloc, dadea sticle de vin, pachete de cafele,etc.

  5. Constantin Pauna says:

    decembrie 30th, 2019 at 22:35

    Eu pentru ca n-am vrut sa stau internat în spitalul din Suceava pentru 6 zile m-am trezit cu răzbunarea medicului neurolog prin care mi a distrus atât viata profesionala cât și cea privata, dacă sponsorizam cât era nevoie nu aveam de suferit atât de mult dar aceasta este viata. Oricum 2020 va începe prin noi soluții care se vor lua împotriva medicilor răzbunători.

  6. Angela says:

    decembrie 31st, 2019 at 9:15

    Ce sā spun…? Este cel putin tragic… Si uite încā un motiv pentru care românii se stabilizeazā în stāinātate. Si sā nu credeti cā aici unde sunt eu diferā prea mult ( spaga e tot spaga) , dar e un pic mai bine si coruptia mai putinā…

  7. Florentina says:

    ianuarie 5th, 2020 at 1:11

    Din cauza ca sora mea nu a avut suficienti bani ca sa le bage in buzunar la toti medicii,infirmielelor etc nepotica mea a fost tratata ca pe un câcat si nu si-au facut datoria lor ca medici si intr-un final a murit suferind groaznic,(a murit din cauza ca nu si-au facut datoria ca medici si din neglijenta lor )ca sa o bage in chirofan sa o opereze medicul ia cerut o suma exagerata,anestezistul la fel,si i-au spus ca daca nu le da x cantitate de bani nu intra in chirofan,a stat 9 luni de zile prin spitale ca sa o faca bine si pana la urma banul a vorbit,nu ai ban mori,asa de simplu pentru ei,se supune ca daca esti medic,infirmiera etc este pentru ca vrei si mai ales pentru ca iti place meseria aceasta ca sa salvezi viata tuturor celor care au nevoie de tine,dar din pacate nu este asa pentru majoritatea lor,este o afacere ca oricare alta unde banii se castiga usor pe suferinta celorlalti,conditiile din spitale sunt exagerate,te imbolnavesti mai tare si de alte boli cand intri intr-un spital

  8. Roman Paul says:

    ianuarie 5th, 2020 at 5:39

    Nu pot sa cred asa ceva ce se întâmplă in tara noastră murim cu zile

  9. Daniela says:

    aprilie 11th, 2020 at 9:34

    Ăștia sunt doctorii în România , fără să se îngrijească de condițiile pacienților,merg mai departe,la ei tot ce contează sunt șpăgile ,un doctor cu suflet ar fi condiționat activitatea lui Intr un așa spital,ei îți vorbesc de sus te tratează la început cu superioritate , indiferența și aroganță extremă că să te vezi obligat să i bagi in buzunar abeea apoi începe să te trateze dar condițiile în care stai că pacient nu-i interesează

  10. Gherghina Gabriela says:

    aprilie 13th, 2020 at 1:53

    In poza de la începutul materialului este un salon de spital, lui domn manager nu îi este rușine cu acel spital, nu îi este rușine când cere salarii mari, îl ia somnu noaptea când ajunge acasă? Suntem terminați ca nație, ca popor dacă un om bolnav se internează în acele condiții.

  11. Alexandrina Durbaca says:

    aprilie 13th, 2020 at 21:23

    Vreau sa va spun ca nu peste tot e la fel.
    In luna febr. a acestui an, am umblat pe la diverse clinici private, pentru un consult pneumo, si nicaieri nu m.au primit fara o programare prealabila, desi imi era foarte rau.
    Cu alte cuvinte, eu trebuia sa stiu cu 2-3 sapt. inainte ca voi avea pneumonie.
    Asa ca m.am prezentat la sectia Infectioase, a Spitalului din Barlad, unde, si acolo trebuia sa am programare.
    Am asteptat sa intre pacientii programati, care nu erau putini, apoi, ramanand singura pe hol, d.na doctor m.a intrebat ce problema m.a adus la spital. Vreau sa stiti ca imediat m.a consultat, situatia mea era deja grava. Am beneficiat de tot sprijinul medical pe tot parcursul vindecarii mele, fara sa simt vreo clipa ca d.na doctor ar astepta ceva de la mine.
    Pe aceasta cale, ii multumesc din suflet d.nei doctor Agache Simona.

  12. Gina says:

    aprilie 20th, 2020 at 6:53

    Una la un milion

Adauga un comentariu